07.02.2017.

Renesansa keramike

Dunja Jovanović
Re:art, Gallery 1250, Blatobran galerija, K8

Od vaza s printovima, preko činija u pastelnim nijansama, do zlatnog escajga – predstavljamo vam najnoviji homewear trend s umetničkom crtom – ručno rađenu keramiku za kuću

Re:art concept: Dom trendi porcelana

Re:art je mala, stilizovana radnja otvorena septembra prošle godine, a pronaći ćete je na prikladnoj lokaciji – u Zetskoj ulici, odmah pored Skadarlije. Iza Re:art koncepta stoji Bojana Brkić, a kako sama kaže, nakon 15-godišnjeg rada sa porcelanom Limoges odlučila je da se baci na nešto savremenije. Danas ona radi home decor, nakit, skulpture, činije, vaze… sve ono što je neophodno vašem domu. Pogotovo ako ste ljubitelj unikata ili hand made komada.

 

Radno vreme Re:art concept radnje je od ponedeljka do petka od 11 do 20 sati, subotom od 11 do 17 časova.

Galerija Blatobran: Keramika s artističkom linijom

Ova galerija otvorena je pre tačno deset godina, a svi blatoljupci svoj komad upotrebljive umetnosti mogu pronaći u Gospodar Jevremovoj 38.

 

Galeriju je osnovala grupa umetnika: Tatjana Parađanin, Aleksandar Vrac, Bojana Ristevski, Jovana Čavorović, Julija Draškoci, Lana Tikveša, Marija Milin, Minja Đurđević i Nemanja Nikolić Pirka.

Gallery 1250°: Susret s umetnicima

Na još jedan dom fantastične keramike – Galeriju 1250° – naići ćete ako prošetate do Čumićevog sokačeta, lokal 56. Iza ove oaze za fanove zabavnih homewear predmeta stoji šestoro mladih keramičara: Miona Stefanović, Iva Brkić, Bojana Jokmanović, Ivana Špoljarić, Marija Seman i Igor Stangliczky.

 

Ono što je super jeste to da su oni tamo svakodnevno, pa ih možete pitati za savet ukoliko vam je potrebna neka popravka, želite da se izradi komad po vašem ukusu i slično.

Radenko Adnađ: Japanska RAKU tehnika

Radenko Adnađ član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 1996. i ULUPUDS-a od 2005. godine. Bavi se slikarstvom, grafikom, malom plastikom, ali njegova aktivnost usmerena je na polje keramike. Najveća inspiracija u estetici pravljenja keramike mu je Japan, zemlja sa bogatom keramičarskom tradicijom i uzbudljivim inovacijama.

 

Jedna od tehnika koju ovaj umetnik koristi u pravljenju svojih posuda i činija je RAKU, tehnika koju oličava modelovanje posude iz ruke, a čiji se estetski efekat dobija eksperimentisanjem sa glazurom.

Činije sa njegovim potpisom možete poručiti OVDE.

Galerija K8: Ljubav za debele kupačice

Da li ste zapazili male porcelanske figurice debelih kupačica u Svetogorskoj 10? Ako niste, ne znamo šta čekate. Na ovoj adresi od prošle godine nalazi se Galerija K8, a, osim što imaju svakodnevnu postavku, često organizuju gostovanja poznatih primenjenih umetnika koji izrađuju savremenu keramiku.

 

Ukrasne figure, pozlaćene čaše ili remodelovane šolje za čaj – ne znamo šta nam se više dopada!