04.03.2017.

Pulp Fiction

Dunja Jovanović
Robert McGuinnes, Instagram
Ovih dana filmski posteri liče jedni na druge – kao da su dizajnirani po jednom receptu, fotošopirani do besvesti, gotovo sasvim izrađeni na kompjuteru. Međutim, nije uvek bilo tako. Nekada su filmski posteri bili i te kako zahtevan, ali svakako zabavan zadatak, za sve ilustratore – jer radili su se ručno.

Jedan od najboljih ilustratora tog tipa bio je Robert McGinnis. Ovaj umetnik je rođen 1926. godine, a proslavio se četrdesetih kada je, u prepoznatljivom pin-up stilu, ilustrovao oko 1.200 knjiga i preko 40 filmskih postera, među kojima su naslovi Doručak kod Tifanija (1961) ili Barbarella (1968).

363542

Ja sam na prvu naslovnicu s njegovim potpisom naišla u nekoj staroj knjižari, a u pitanju je bila knjiga Iana Fleminga – James Bond, Diamonds are Forever. Na njoj se nalazio poster za istoimeni film, što je bilo čudno, pošto se radnja filma umnogome razlikuje od knjige. Od tada sam nabavila još nekoliko krimića s Robertovim ilustracijama, ali, iskreno, nisam pratila njegov rad.

No, došlo je vreme da se podsetimo njegovih sjajnih ilustracija, i to kroz – modnu prizmu!

Miuccia Prada poznata je po izvlačenju zanimljivih referenci koje kasnije primenjuje na svoje modne linije, a kolekcija za jesen-zimu 2017. nije drugačija. Među lookovima na pisti našla se serija onih koji su inspirisani upravo crtežima Roberta McGinnisa. McGinnis žene – dugonoge, inteligentne, privlačne i enigmatične – učinile su ga go-to ilustratorom za detektivske romane, ali danas su one svoje mesto pronašle i na jednom sasvim neočekivanom mestu – na haljinama s potpisom PRADA. Ženstvenost je uvek in fashion, ali ponekad se toga moramo prisetiti!

00-square-prada-illustrations

Kada sam ispratila modnu kolekciju, tako sam počela da istražujem šta se dogodilo s Robertom, pretpostavljajući da se odavno penzionisao. Međutim, iznenadila sam se kada sam saznala da je priča potpuno drugačija – knjiga o njemu i njegovim radovima izašla je pre tri godine i zove se Umetnost Roberta McGinnisa, a u tom momentu je on je tada imao čak 88 godina i – i dalje aktivno radio. Danas je ovaj fantastični čovek živ, zdrav i nastavlja da ilustruje. Nedavno je radio seriju ilustracija za Hard Case Crime krimi-romane koja broji oko 50 naslova!

Fatalne žene + detektivski lifestyle – da li nam je zapravo Robert otkrio recept za dugovečnost? Srećan mu 91. rođendan!