24.12.2016.

Zimska idila na Kranjskoj Gori

Andrijana Živković
Matevž Paternoster

Porodična kuća na strmom terenu dostojna neverovatne okoline koja je okružuje

vacation_home_kranjska_gora_prijon_razinger_architects_09

Slovenija, Kranjska Gora, Jasna, sneg, neverovatan pogled s visine, svež vazduh kakav je na vrhovima planina, borova šuma – i to je više nego dovoljno za savršenu lokaciju za izgradnju projekta koji će biti samo produžetak zimske idile.

Arhitektonski studio Prima dobio je zadatak da sagradi porodičnu kuću od 180 kvadratnih metara na tlu po kojem su do tada lako gazile samo divokoze. Da bi ovaj zahtevan i nimalo jednostavan zadatak bio ispunjen, formiran je tim od dvojice arhitekata. Jernej Prijon i Vid Razinger uzeli su olovke u ruke nakon nekoliko nacrta rešenje je bilo tu i izgradnja je mogla da počne.

Pristup ovom projektu diktirala su dva segmenta: neravan teren zemljišta na kome se nalazi i neverovatan pogled koji puca na prirodu u okolini. Dizajnerski je trebalo odgovoriti na njih najpre pozicioniranjem objekta, a zatim otvaranjem objekta ka jugu, što je rešeno ogromnim staklenim zidovima-prozorima, koji gledaju ka planinama prekrivenim snegom.

Adaptacija terena uspešno je urađena formiranjem dva manja objekta koje spaja prostor između njih i tako čine jedinstvenu celinu. Fasada oba objekta je sačinjena od letvica i sirovog drveta sa sve tri strane, dok je četvrta potpuno otvorena. Dnevni boravak nalazi se u većem objektu, a fasada na strani koja gleda ka planinama je u staklenom zidu i segmentima od tamnog aluminijuma. Garaža i ostava pozicionirane su u drugom, manjem objektu, gde je primenjen isti fasadni sistem sa dodatkom velikih automatskih vrata od tamnog aluminijuma, samo je kod njega obrnuto – vrata gledaju ka dvorištu.

Tri spavaće sobe i dnevni boravak sa trpezarijom odmah pored ogromnog prozora idealan su prostor za toplo uživanje u hladnim danima na Kranjskoj Gori, na sat vremena vožnje od Ljubljane, glavnog grada Slovenije.

Prizemlje je dizajnirano kao jedinstven prostor koji povezuje kuću sa svim prostorijama. Najveći adut čitavog prostora je stakleni zid dužine sedam metara sa klupom ispred, gde je sproveden grejni sistem – savršen hedonistički detalj! Klupa nije nimalo slučajno postavljena, osim toga što je funkcionalna, ona je tu kako biste, dok na njoj sedite, imali čist pogled ka planinama, a da vas u tome ne ometaju krovovi objekata koji se nalaze ispred zdanja.

Ova kuća je zimski dom petočlane porodice, sagrađena da nadogradi doživljaj neverovatne prirode koju ima Kranjska Gora.

001-vacation_home_kranjska_gora_prijon_razinger_architects_01

Izgradnja: Prima d. o. o.

Dizajn: Vid Razinger i Jernej Prijon

Fotografije: Matevž Paternoster