26.01.2017.

Kućica na drvetu nije samo dečji san

Andrijana Živković
Johan Jonsson

O ovome ste sanjali kao mali? Evo proporcionalne verzije za odrasle

001-johan-jansson-finale 42MAGAZIN

San gotovo svakog deteta je da ima svoj savršeni kutak za igru, odnosno odvojenu kuću od roditelja, svoja četiri zida smeštena ni na nebu ni na zemlji – zapravo na drvetu.

Retko ko je bio te sreće da ovo i doživi u detinjstvu, odnosno da mu roditelji ostvare ovu želju. E došlo je vreme da to sami uradite. Dvadeset, trideset, četrdeset, pedeset ili koliko god godina kasnije kada ugledate u nekom dvorištu u prolazu kućicu na drvetu ili na nekoj od fotografija, priznajte – automatski se javlja neki osećaj topline, momentalno nas vrati kao vremeplov i na nekoliko sekundi, kao dete, želimo potpuno isto.

I sada zamislite da spavate u kućici na drvetu, među krošnjama, na visini od deset metara iznad zemlje, u Švedskoj, a umesto dečje mašte imate realnu, iako nestvarnu verziju magije –polarnu svetlost Aurora borealis u kojoj možete uživati svake večeri kada pogledate u nebo.

Kent Lindvall i njegova žena Britta došli su 2010. na ideju kako da turistima omoguće što bolji doživljaj ovog mesta i tako je nastao Treehotel. Ovaj potpuno drugačiji hotelski smeštaj nastao je najpre kao jedna kućica na drvetu, onda je njihov broj rastao i pre desetak dana došli su do broja sedam. The 7th Room nalazi se na najvišoj tački u odnosu na ostale, najveće je površine i delo je norveškog arhitektonskog studija Snøhetta.

 

Zbog površine od 55 metara kvadratnih termin kućica ipak ostaje samo zbog pozicije međ drvećem, ali komfor koji nudi uz mogućnost da primi čak pet osoba prevazilazi deminutiv. Dve spavaće sobe, dnevni boravak, kupatilo i toalet, a da, tu je i terasa. Terasa otvorenog tipa sa mrežom na kojoj možete spavati ukoliko imate dobru vreću za spavanje i potpuni doživljaj polarne svetlosti je zagarantovan.

–  Jasne granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora su zamagljene, naša ideja bila je da napravimo kućicu kao sastavni deo šume u kojoj se nalazi –  govore iz arhitektonskog studija.

–  Doživljaj The 7th Room  prostora počinje tako što mu prilazite iz šume i penjete se stepenicama, dok vaš prtljag ide liftom.

Kao potpuni kontrast tamnom eksterijeru koji se savršeno uklopio sa bojom stabala iz okoline, enterijer priča potpuno drugu priču. Svetli neutralni tonovi zidova i podova nastavljaju se na komade nameštaja među kojim se izdvaja stolica norveškog dizajnera Hansa Brattuda. Pored prirodnih materijala, ogromnih prozora koji povezuju unutrašnji prostor s okolinom, tu je još jedan detalj koji u šumi ne sme da nedostaje, a to je pucketanje vatre iz kamina.

Ukoliko ne spadate u one hrabrije koji bi spavali u mreži s pogledom u nebo, arhitekti su se pobrinuli da ne propuštate taj doživljaj ni iz komfornog kreveta omogućivši pogled u nebo kroz krovni prozor, pa gde god da se nalazite, polarna svetlost vam je dostupna.

Tako izgleda dečja želja u izvođenju odraslih koji žele da je podele s drugima, kao Treehotel.

015-johan-jansson tree hotel 42magazin

Dizajn: Snøhetta
Fotofrafije: Johan Jonsson