25.07.2018.

Tropikana hotel – oaza za ljubitelje talasa i meditacije

Andrijana Živković
Andres Garcia Lachner

Prava muzička pozadina za čitanje ovog teksta bi bila Vamos a la playa, ooooo, pustite play i neka vas naša galerija odvede na Kostariku

tropikana oaza

Već na prvi pogled jasno je zašto su nam se oči zalepile za ovaj hotel, a kada zagrebete ispod površine, ovo je jedan sveobuhvatan projekat koji ispunjava estetske, funkcionalne, ali i  ekološke zahteve.

tropikana oazatropikana oaza

Ova plaža nalazi se u gradu Nosara na Kostariki, a među surferima je poznata kao skriveni dragulj i raskošni raj belih peščanih plaža i konstantnih talasa. To je novootkriveno mesto i nova destinacija koja se tek naseljava, a pre samo pre nekoliko decenija izgrađena je prva drvena kuća u gradu. Vremenom je ova lokacija postala savršena za surfere i za okupljanje najrazličitijih ljudi oko muzike, dobre hrane i druženja. Tako je rođeno ovo mesto.

tropikana oaza

Nosara i dalje privlači surfere iz celog sveta, ali postala je i destinacija za one koji se bave jogom i meditacijom, za celokupnu wellness zajednicu i porodice koje traže zdravu zabavu i avanturu. Svako ko ovde dođe ima jasan cilj, a to je da očuva prirodno stanište i skromnu nepretencioznu atmosferu ovog mesta.

Studio Saxe analizirao je ovo područje i došao do zaključka da ovakva destinacija mora da ispunjava sve savremene zahteve i da se prilagodi novom talasu putnika koji dolaze u ovo područje, a istovremeno da sačuva bogatu istorijsku važnost lokacije.

tropikana oazatropikana oaza

„Zajedno sa vlasnicima (klijentima) odlučili smo da obnovimo i revitalizujemo postojaću strukturu oštećenih kuća i da istovremeno stanovnicima i putnicima koji ovuda prolaze poklonimo uspomenu koja će ih vizuelno vezivati za ovo mesto“, rekli su nam iz arhitektonskog studija.

Ovaj hotel osmišljen je kao bioklimatski dizajnerski projekat kako bi se iskoristila prednost solarne orijentacije, senke, struje vetrova i drugih elemenata

Novi restoran koji se nalazi u sklopu projekta već je postao omiljeno mesto u gradu kako za ishranu tako i za koncerte i opšta okupljanja.

Arhitektonski studio dugo je radio na projektu kako bi se hotel nadovezao na prvobitnu kuću pomoću novih objekata postavljenih oko nje, a uzimajući u obzir sve drveće i zelenilo koji je okružuju. Centralni deo projekta je bazen, a sve prostorije unutar hotela predstavljaju kombinaciju elemenata stare kuće, kao što su jednostavni drveni ramovi i balkoni tipični za ovo područje, i novih modernih tendencija u dizajnu enterijera.

Za razliku od zatvorenog tipa dizajna enterijera, koji je tipičan za Latinsku Ameriku, ovde je recepcioni deo potpuno otvoren. To stvara suptilnu, opuštenu i nepreciznu atmosferu u kojoj svako može doći da uživa jer se već na prvi pogled oseća pozvanim da navrati.

tropikana oaza

Arhitektura i dizajn enterijera kombinuju jednostavne i nepolirane materijale kao što su tikovina, tkanina i betonske pločice sa savremenim tropskim zanatskim nameštajem od lokalnih materijala.

Nosara i dalje privlači surfere iz celog sveta, ali postala je i destinacija za one koji se bave jogom i meditacijom, za celokupnu wellness zajednicu i porodice koje traže zdravu zabavu i avanturu

Postoji nekoliko vrsta soba kako bi bile zadovoljene potrebe svih gostiju, pa su tako bazen sobe idealne za porodice, džungla sobe su privatnije orijentisane, dok su surfer sobe namenjene društvenim interakcijama među gostima. Svaka soba ima veliku otvorenu terasu koja povezuje spoljašnost i unutrašnjost. Iako je zadržana forma prvobitne kuće, ona je potpuno rekonstruisana kako bi bile zadovoljene najsavremenije građevinske i sigurnosne stavke.

tropikana oazatropikana oazatropikana oaza

Ovaj hotel osmišljen je kao bioklimatski dizajnerski projekat kako bi se iskoristila prednost solarne orijentacije, senke, struje vetrova i drugih elemenata. Recikliranje vode je takođe deo procesa koji je arhitektonskim planom osmišljen, pa su tehnološkim merama omogućeni prečišćavanje vode i solarna energija za njeno zagrevanje.
Lokalni materijali i lokalni majstori doprineli su autentičnosti hotela, a poslednja stavka u nizu jeste i jedna od najvažnijih – to su radna mesta koja lokalci dobili zahvaljujući ovom projektu, a čime je i čitava zajednica na dobitku.

tropikana oazatropikana oaza

To je ono što ovaj projekat čini sveobuhvatnim – ovo nije samo još jedan u nizu lepih hotela na plaži, iako smo mi unutra zavirili zato što je delovao kao savršena tropska oaza. Sada imamo dvostruki razlog da ga sa zadovoljstvom predložimo kao idealno mesto za odmor, naravno, u slučaju da idete do Kostarike.

Dizajn: Studio Saxe

Fotografije: Andres Garcia Lachner