18.07.2017.

Sve o životu Olivere Katarine

42magazin
Promo

Izdavačka kuća Kontrast izdavaštvo poziva vas na promociju autobiografije Olivere Katarine Aristokratsko stopalo

autobiografija

Ova uzbudljiva knjiga predstaviće nam uspone i padove jedne od poslednjih pravih diva sa ex-Yu prostora, kroz čiji su se život prelamale ključne figure i događaji druge Jugoslavije. Posetioci će moći izbliza da se upoznaju sa njenim velikim umetničkim uspesima i pričama o pozorišnim i filmskim ulogama po kojima je ostala zapamćena u domaćoj, evropskoj i svetskoj kinematografiji. U promociji će učestvovati i Olivera Katarina, moderatorka će biti Nađa Parandilović, a o filmskoj karijeri Olivere Katarine pričaće režiser Igor Stanojević.

livera Katarina rođena je u Beogradu, 5. marta 1940. godine. Nakon završene gimnazije upisuje Pravni fakultet, ali ubrzo shvata da to nije njen pravi poziv, pa nakon godinu dana provedenih u Parizu upisuje glumu na beogradskom FDU. Igrala je u desetak domaćih i dvadesetak inostranih filmova. Za film Goja nagrađena je na filmskim festivalima u Moskvi i Veneciji, a njena najpoznatija uloga je ona u filmu Skupljači perja (1967) Aleksandra Saše Petrovića, koji je nagrađen na Filmskom festivalu u Kanu. Ovaj festival zatvorila je koncertom na kom su pored nje pevale i Nana Muskuri i Dajan Vorvik. Glumila je u filmovima Puriše Đorđevića, Miće Popovića, Soje Jovanović, Đorđa Kadijevića… Kada je reč o inostranim režiserima, igrala je u filmovima Đanfranka Parolinija, Alberta Latuade, Majkla Armstronga, Konrada Vulfa.

Kao interpretator izvornih narodnih pesama i ciganskih romansi održala je više od stotinu koncerata širom sveta, snimila je singl i LP ploče sa srpskom, ciganskom, grčkom, indonežanskom i crnačkom muzikom. Pevala je kompozicije Enija Morikonea, Šarla Dimona, Doma Suzukija, Mikisa Teodorakisa, Kornelija Kovača. Godine 1984. snima svoj poslednji LP i potom se povlači iz javnosti.

Posle više od dve decenije, 2005. sarađuje sa Marinom Abramović na performansu Balkan Epic. Nekoliko godina nakon toga, tj. 2008, zaigrala je i na velikom platnu u filmu Uroša Stojanovića Čarlston za Ognjenku. Iste godine imala je veliki solistički koncert u Sava centru, gde je u novembru 2013. održala i oproštajni koncert.

Promocija autobiografije Aristokratsko stopalo zakazana je za sredu 19. jul u klubu-galeriji Polet (Cetinjska 15) u 20 časova. Posetioci će na promociji moći da kupe knjigu po promotivnoj ceni.