14.08.2017.

Čas fizičkog ispod bambusa

Andrijana Živković
Markus Roselieb, Alberto Cosi

Ako ste ovog leta pomislili kako je trening na otvorenom fenomenalna stvar, onda možete da pretpostavite kako izgledaju časovi fizičkog vaspitanja u novoizgrađenoj hali

sportska hala

Znate onu dečju pesmu: „Šušti šušti bambusov list iznad mojeg prozora, noć se tiho spušta na grad sa nebeskih svodova…“ E pa, melodija je sasvim adekvatna za muzičku pozadinu uz priču o izgradnji ovog objekta, bambusa ima koliko volite, doduše ne listova već savitljivog stabla, a svod je jedan iznad terena. Možda ovaj zen momenat čudno zvuči sa sportom u kombinaciji, ali ovde govorimo o sportskoj hali koja nije za monahe, ali može da posluži.

Da je Tajland specifičan po mnogo čemu, potvrđuje i ovaj projekat za koji već na prvi pogled niste sigurni za koju je namenu napravljen. Naime, objekat koji vidite na fotografijama nikao je ove godine, a njegova funkcija je hala sportova Panyaden International School.
Chiangmai Life Construction, koji potpisuju ovaj projekat, napravio je ovu konstrukciju kombinujući moderan organski dizajn, inženjerstvo 21. veka i prirodni materijal – bambus!

Brzi vetrovi, zemljotresi i ostale prirodne sile koje potencijalno ugrožavaju gradnju na ovom području uzete su u obzir, pa je inženjerski rezultat objekat koji ove nepogode ne dotiču

Kada analiziramo dizajn ove konstrukcije, on se bazira na lotosovom cvetu, a ako se pitate zašto, imamo i odgovor – s obzirom na to da se škola nalazi na Tajlandu, ideja je da se budističko učenje uvrsti u akademske krugove jer to je srce filozofije ove škole.

sportska hala

Početni zadatak arhitektama bio je da sagrade salu koja će biti dovoljno velika da u nju stane 300 studenata, ali istovremeno da integriše zemljane zgrade i objekte od bambusa koje su već deo kompleksa škole, ali i deo prirodnog okruženja lokacije na kojoj se hala nalazi. Trebalo bi da obezbedi aktivnosti koje moderan sport nalaže koristeći samo bambus da natkrije standardni pod sa standardnim sportskim obeležjima jednog terena.

Hala pokriva prostor od 782 kvadratna metra, a ovde se igraju košarka, odbojka i badminton. Zadnji deo bine je zapravo prednji zid skladišta za sportsku i dramsku opremu. Sa obe strane nalaze se balkoni namenjeni roditeljima i drugim posetiocima koji prate sportske događaje ili druge priredbe.

 

Ovakav dizajn i odabir materijala pružaju prijatnu atmosferu tokom cele godine, zahvaljujući prirodnoj ventilaciji i izolaciji. Otvori između krovnih slojeva omogućuju prirodnu ventilaciju, odnosno provetravanje, ali i neophodan dotok prirodnog svetla. Naime, na osnovu područja na kom je lociran objekat i njegove visine, arhitekte i inženjeri izračunali su pod kojim uglom treba da se nalaze ovi prozori ne bi li se izvikao maksimum od vetra i sunca, i to kako zarad vizuelne koristi kada ste unutra, tako zarad funkcionalnosti. Ako se udaljimo od funkcionalnog segmenta koji apsolutno ispunjava zahteve, ostajemo zadivljeni estetskim jer struktura od bambusa nikog ne ostavlja ravnodušnim kao izložbena skulptura maestralnog zanatskog rada.

Ali vratimo se na druge kvalitete ovog objekta. Dizajn je inženjerski osmišljen, pa tako savremene sigurnosne mere bivaju zadovoljene. Brzi vetrovi, zemljotresi i ostale prirodne sile koje potencijalno ugrožavaju gradnju na ovom području uzete su u obzir, pa je inženjerski rezultat objekat koji ove nepogode ne dotiču.

Da je Tajland specifičan po mnogo čemu, potvrđuje i ovaj projekat za koji već na prvi pogled niste sigurni za koju je namenu napravljen

Inovativni konstruktivni dizajn zasnovan je na inovativnim prefabrikovanim bambusima sa rasponom od preko 17 metara korišćenih bez čelika i posebnih spojeva kako bi se koncipirala struktura. Bambus je na licu mesta pomoću dizalica podignut na svoj položaj i tako je nastala čitava hala.

Kada je reč o materijalu, ovde se nije samo pravi izbor koje drvo upotrebiti, već i koje starosti. Tako je pažljivo odabran bambus tretiran mineralnim solima. Nikakve toksične hemikalije nisu korišćene u procesu tretiranja bambusa pre postavljanja. Ovaj prirodni način još i previđa da će sada i materijal od koga je napravljen biti potpuno funkcionalan najmanje 50 narednih godina.

sportska hala

Možda za tih 50 godina neki od studenata ovde naprave svoje prve sportske korake koji ih lansiraju na svetski vrh košarke, odbojka, atletike i sl. A ako vidimo Tajland na dresu, možemo odmah da proverimo u koju je školu išao i da li mu je pored mišića ambijent sportske hale ispod bambusa dodao na snazi.

Dizajn: Chiangmai Life Construction
Fotografije: Markus Roselieb, Alberto Cosi