11.07.2018.

5 razloga zašto su prirodni bazeni bolji od veštačkih

42 magazin
Pinterest

Bilo da vam je prva asocijacija na bazen Olimp, 25. maj, Košutnjak ili Taš, znači da prvo mislite na veštačke bazene. Druga vrsta su prirodni, biološki iliti ekološki bazeni, osnovna razlika je u tome što prirodni liče na mala jezerca i imaju svoj prirodni sistem filtracije, a ovo je pet razloga zašto glasamo za njih!

prirodni bazeniPrirodni bazeni imaju brojne prednosti u odnosu na veštačke. Zapravo, nakon što smo saznali sve detalje o njima, ne možemo da pronađemo tačan razlog zašto bi neko poželeo veštački umesto ovog prirodnog. Pa za slučaj da imate ovu vrstu dileme, zbog čega možemo da kažemo: Blago vama! rešili smo da vam pomognemo u odluci kako biste nas pozvali na plivanje. Dakle, ovo razlozi zbog kojih glasamo za prirodne bazene, a ako vas reči nisu ubedile, obavezno prelistajte foto-galeriju:

Mini-oaze

Prvi razlog bi bio estetski! Istina je da se ukusi razlikuju i da o njima ne treba raspravljati, ali mi nismo naišli na osobu koja ovakvu prirodnu oazu ne bi poželela u svom dvorištu.prirodni bazeniMini-jezero čiste vode sa biljkama okolo jeste slika koju bi svako želeo da ugleda pored sebe u dvorištu dok pije jutarnju kafu pre posla ili kada pravi večeru ili žurku za vikend, ili kada jednostavno želi da čita knjigu i pliva. Ne moramo da pominjemo koliko je instagramičan ovaj prizor!

Prirodno pobeđuje veštačko

Možda ovo ne može da se primeni u svim životnim dilemama, ali ovde je definitivno tako. Prirodnim bazenima nije potreban hlor kako bi ostali čisti, a poznato je da hlor nije dobar za kožu, disajne puteve niti za boju vašeg kupaćeg kostima. Ovi bazeni se čiste sami pomoću svog prirodnog ekosistema.  Dakle, zdraviji su za ljude, ali i za prirodno okruženje u ekološkom smislu – win-win!prirodni bazeni

Jednostavno održavanje

Kada jednom napravite uspešno prirodni bazen, ne morate da menjate vodu niti dodajete pomenute veštačke čistače vode kao što je hlor. Bazen se sam održava i čisti, a potrebno je da napravite plivačku i regenerativnu zonu na različitoj visini /dubini (kao na slici).

1Pumpa tera vodu da cirkuliše i na taj način vraća čistu vodu u deo za plivanje. U zoni regeneracije prečišćavanje vode obavljaju razne nadvodne i podvodne biljke. Pažljivo odabrane biljke uzimaju hranljive materije iz vode koje otpuštaju mikroorganizmi tokom procesa razgradnje štetnih klica i organskih supstanci.

prirodni bazeni

Ove biljke još i čiste vodu tako što ispuštaju kiseonik u šljunak koji služi kao prirodni sistem za filtriranje vode.

Topla voda

S obzirom na to da je plitka voda u regenerativnoj zoni, ona se samim tim jako brzo zagreva, a pomoću pumpe se lako prebacuje u plivajući deo, pa je zahvaljujući ovom sistemu znatno toplija voda nego u veštačkim bazenima. Zavisno od spoljne temperature, ali mnogo veći broj dana vam je topla voda bazena na raspolaganju nego u običnom bazenu.

prirodni bazeni

Povoljnija cena

Iako je logičan sled da nešto što je bolje košta više, ovo nije taj slučaj! Troškovi izrade su jednaki ili niži nego kod veštačkog bazena, a troškovi odražavanja su zbog svega navedenog znatno niži, pa je totalna računica jasna – prirodni bazeni su jeftinije rešenje.prirodni bazeni

Dodatni trošak: Tokom jesenjih meseci možete uložiti u robot-čistača koji pluta po vodi i sakuplja lišće umesto vas. Drugi bi bio solarni panel pomoću koga možete omogućiti neophodnu energiju za grejače i imati toplu vodu i tokom kasne jeseni i zime, pa zamislite kupanje dok je sneg svuda okolo.

 

Ako se pitate da li sami možete da napravite ovaj prirodni bazen, odgovor je – da! Imate nekoliko YouTube tutorijala koji detaljno objašnjavaju korake.prirodni bazeni
Kada sve završite, ponosno se bućnite skokom u vodu! I uživajte u letu!