16.12.2016.

Picassova muza

Nedavno je objavljena knjiga I Was Sylvette: Lydia Corbett, koja priča priču o jednoj od najpoznatijih muza čuvenog slikara, poznatijoj kao Devojka sa konjskim repom

lc2-1199x1199

Knjigu je napisala Isabel Coultron, ćerka Lydije Corbett, bazirana je na seriji intimnih portreta i intervjua, a pre nego što se pojavi u knjižarama biće predstavljena u okviru velike izložbe Picassovih portreta u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Tokom samo nekoliko meseci, davne 1954. godine, prelepa mlada devojka ukrstila je puteve sa jednim od najvećih umetnika – Picassom. I baš tada ona postaje subjekat njegove serije Sylvette, koja broji više od 60 portreta, crteža i skulptura.

Nekada se zvala Sylvette David, a danas je Lydia Corbett. Menjala je momke, muževe, živela po celom svetu od Marea u Parizu, preko Noting Hila u Londonu, do Indonezije, Japana i Meksika. Ova nova knjiga puna je njenih ilustracija koje stoje uporedo sa Picassovim slikama, a tu su i porodične fotografije koje pričaju priču o mestima i ljudima koji su obogatili njen život, pre i posle te čuvene 1954. godine.

3b4b2b53f7e2bac1f3c076408fbf0761a

Lydia Corbett rođena je u Parizu 1934. Njen otac bio je uticajni diler umetnina i slikar, posedovao je galeriju na aveniji Šanzelize, a zvala se David & Garnier. Majka joj je bila nagrađivana studentkinja akademije Julian u Parizu. Sylvette je detinstvo provodila na ostrvu Île du Levant na Azurnoj obali, a tinejdžerske i studentske dane po engleskom školama. Sa verenikom se preselila u južnu Francusku 1954, u mesto Valori. Baš tamo je upoznala Pabla Picassa i počela da mu pozira. Tokom tri meseca i nebrojeno sati, njeno lice našlo se na preko 60 Picassovih najuticajnijih dela. Sylvette – devojka sa konjskim repom, jedna je od najcenjenijih slika španskog umetnika.

Nakon ovog iskustva i prijateljstva sa umetničkim genijem, Lydia je i sama počeka da slika. Nije dostigla slavu Pabla Picassa, ali je postala cenjena u umetničkim krugovima, izlagala je u galeriji Francis Kyle. Danas ima 80 godina, živi u mestu Devon i ne prestaje da istražuje različite slikarske tehnike.

Isabel Coulson, Lydijina najstarija ćerka, pomogla joj je da sačuva sećanja koja datiraju još iz četrdesetih, a koja nas vraćaju u vreme Drugog svetskog rata, nastanka kubizma, disko-ere u Londonu…

portrait-of-sylvette-david-in-green-chair-1954

Portret Lydia Sylvette David in green chair, 1954