31.08.2018.

6 super festivala za kraj leta

Vanja Ratković
Promo

Ukoliko ste mislili da su najbolji festivali rezervisani za jun i jul, grešite. Ovo leto ćemo glatko produžiti uz bogat festivalski sadržaj širom Srbije

festivali za kraj leta

 

Festival uličnih svirača – Gradić fest

festivali za kraj leta

Petrovaradin nije dom samo Exita već i Festivala uličnih svirača – Gradić festa. Osamnaesto izdanje ovog festivala održaće se u podgrađu Petrovaradinske tvrđave od 30. avgusta do 1. septembra. Novoj formi festivala – Gradić festu, pridružio se veliki broj udruženja i festivala kao što su Cinema City, Pop-up (Berberaj & Public P), Scenatoria, Fruškać i mnogi drugi, a sve sa ciljem kreiranja nove umetničke i urbane sredine. Neki od ovogodišnjih izvođača su David Moreno, Bandakadabra, Mark di Giuseppe, Pinocchio Joins the Orchestra in the S.TR.E.E.T, Svemirko, Sara Rernar, MKDSL, Ana & The Changes.

Međunarodni festival studentskih pozorišnih scena – URBAN FEST

festivali za kraj leta

Centar juga Srbije – Niš od 1. do 5. septembra biće epicentar studentskog pozorišnog okupljanja u okviru 14. međunarodnog festivala urbanih pozorišnih scena – URBAN FEST. Festival je internacionalnog karaktera i za cilj ima afirmaciju alternativne pozorišne scene, kao i prezentaciju pozorišnog stvaralaštva u regionu. Predstave će se održavati na teritoriji gradske opštine Medijana, u parku Čair i to u okviru dve selekcije – selekcije Amaterskih pozorišta i selekcije Fakulteta i Akademije dramskih umetnosti.

Pančevo film festival 

festivali za kraj leta

Ljubitelje kinematografije svakako će privući peto izdanje Pančevo film festivala. Svečano otvaranje će se dogoditi 5. septembra u 20.30 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Ovaj festival predstavlja međunarodni takmičarski filmski festival na kojem su svi programi – uključujući filmove, koncerte, žurke, masterklasove i izložbe – besplatni. Festival se održava i u Apolo dvorani i Štab pogonu, a traje do 9. septembra.

Apgrade Weekend 05 

festivali za kraj leta

Mislimo da nema boljeg načina za uplovljavanje u septembar od Apgrade žurke, koja će se održati na Kalemegdanu od 6. do 8. septembra. Tokom tri dana Apgrade tim će ugostiti neka od najvećih imena svetske elektro scene. Maceo Plex, Laurent Garnier, FJAAK, Sven Väth, Vaal samo su neka od svetskih imena koja će nastupiti tokom 5. Apgrade Weekenda. Domaću podršku pružiće Tijana T i Vitanov b2b Doo, kao i Nenad Marković poznatiji kao 33.10.3402.

Festival ulične umetnosti rEKOnstrukcija

festivali za kraj leta

Tokom narednog vikenda, tačnije 8. i 9. septembra, na lokaciji nekadašnje zgrade Beobanke održaće se Festival ulične umetnosti rEKOnstrukcija. U organizaciji Street Smart Belgrade i Stattwerk Beograda tokom dva festivalska dana dogodiće se zelena transformacija Beograda. Street art umetnici koji će zgradu oslikati uživo jesu Nikola Mihajlović, Jana Danilović, JUNK, TKV, Das Drogen, Studio Kriška, INK, ZEZ Lunatic, Re Sish Janjic, Kewa, Anthony Brooks, Resto i Quam. Festival ima i propratni program različitih zanimljivih radionica.

52Bitef18 – Svet bez ljudi 

festivali za kraj leta

Teatar ne zaobilazi septembar, te će se tako 52. izdanje Bitefa održati na lokacijama širom Beograda od 13. do 22. septembra. Ovogodišnje izdanje internacionalnog pozorišnog festivala bavi se temom Svet bez ljudi u odnosu na tri potkonteksta – sveta bez „pravih“ ljudi, sveta (uoči) apokalipse i fenomena smrti.