21.12.2018.

Najbolje serije u 2018.

42magazin
Promo

Kako svakog meseca imamo nimalo lak zadatak da za vas izdvojimo najbolje filmove (i vi se, zasada, niste bunili!), smatramo da smo dovoljno utrenirani za novu misiju, jedan gotovo rudarski posao – biramo najbolje serije u (skoro) protekloj godini

Najbolje serije u 2018, 42 magazin

U 2018. emitovano je više od 500 TV i striming serijala, i svaki je obećavao da će nam promeniti život (ili barem vikend). Međutim, samo 10 naslova učinilo je obećano, a evo i kojih:

Homecoming (Amazon)
I sezona, 10 epizoda
Žanr: drama

Julia Roberts, decenijama jedna od najpopularnijih glumica na svetu – premijerno igra u jednoj TV seriji. I to kakvoj! Apsolutno vrednoj bindžovanja.

Roberts je Heidi Bergman, terapeutkinja u centru Homecoming – misterioznoj vladinoj ustanovi za rehabilitaciju vojnika koji pate od posttraumatskog poremećaja. U samom startu nam začudna atmosfera, subverzivne epizode i snenoliki enterijeri govore da se nešto čudno dešava, i da se, definitivno, nešto krije ispod upeglane površine centra Homecoming. Kroz fleševe u klaustrofobičnom 3:4 formatu saznajemo da je Heidi dala otkaz, počela da živi sa majkom (Sisi Spacek) i zaposlila se kao konobarica u lokalnom restoranu brze hrane. Shea Whigham (Boardwalk Empire), agent Ministarstva odbrane, odlučan je da sazna šta se desilo u Homecomingu i zašto je Heidi odande pobegla.

Kidding (Showtime)
I sezona, 10 epizoda
Žanr: komedija/drama

Jim Carrey se nakon dve decenije vraća na male ekrane i to ruku pod ruku s rediteljem filma Eternal Sunshine of the Spotless Mind – Michelom Gondryjem. Kako je i u filmu, tako je i u ovoj seriji – ona žonglira između humora i srceparanja.

Carrey glumi gospodina Krastavca (Mr. Pickles), TV voditelja za decu. Iako deluje vrlo veselo na televiziji, otkrivamo da je preživeo porodičnu dramu – sin mu je poginuo, a žena traži razvod. Može li gosin Krastavac održati srećnu fasadu u ciničnom, brutalnom svetu?

Jutro će promeniti sve (RTS)
I sezona, 40 epizoda
Žanr: Drama

Nakon nekoliko pokušaja da parira holivudskim televizijskim formatima (jedan od pokušaja: serija Ubice moga oca), domaća produkcija konačno je izrodila naslov o kom svi pričaju –Jutro će promeniti sve. Kroz prvu sezonu pratimo dve glavne junakinje i dva junaka: Anđelu (Jovana Stojiljković), Sašu (Isidora Simionović), Filipa (Nikola Rakočević) i Ljubu (Andrija Kuzmanović), ljude u tridesetim, koji se snalaze, preživljavaju i svašta proživljavaju u modernom Beogradu.

Fora sa ovom serijom krije se u tome što ju je stvorio tim mladih scenarista, te konačno imamo priču koja liči na realan život, bez isforsiranog humora, tipskih junaka, oslanjanja na kriminal ili nepotrebno psovanje. Takođe, ne smemo a da ne pomenemo i zaista sjajan soundtrack – sastavljen od numera mnogih domaćih alternativnih bendova.

Jutro možda neće promeniti sve, ali domaći TV format – definitivno hoće.

Maniac (Netflix)
I sezona, 10 epizoda
Žanr: komedija/drama

Reditelj zaslužan za veliki uspeh prve sezone serije True Detective – Cary Joji Fukunaga, stoji iza Netflixovog naslova Maniac, a koji je zapravo rimejk norveškog istoimenog originala iz 2014. godine. U ovoj, novoj verziji glavne uloge tumače Emma Stone i Jonah Hill, a radnja je smeštena u 1980. godinu i govori o svetu fantazije koji kreiraju dva pacijenta hospitalizovana na psihijatriji.

Atlanta (FX)
Sezona 2, 11 epizoda
Žanr: komedija/drama

Donald Glover imao je zaista napornu godinu za sobom. U filmu Solo: A Star Wars Story glumio je legendarnog Landoa Calrissiana, pod pseudonimom Chilidish Gambino izbacio je najslušaniju pesmu godine – This is America, bio host emisije Saturday Night Live i poentirao kao producent i glumac u seriji Atlanta.

Atlanta, iako je žanrovski opisana kao komedija/drama, ima svoje triler, psihološke, pa čak i elemente horora – te definitivno pripada kategoriji nadžanra. I znate šta, ne vredi da vam je prepričavamo, ovi seriju morate doživeti sami.

The Expanse (SyFy/Amazon)
III sezona, 13 epizoda
Žanr: Naučna fantastika

https://www.youtube.com/watch?v=DkBVlRiAHuU

The Expanse je sasvim sigurno najbolja naučnofantastična serija koju možete pogledati u ovom trenutku, ako ne i jedna od najboljih političkih drama u isto vreme. Priča je bazirana na romanima pisca Jamesa S. A. Coreya (koje možete čitati na srpskom, u izdanju Lagune), a postala je popularna kada ju je za gledanje preporučio George R. R. Martin (The Song of Ice and Fire /Game of Thrones)

Iako mreža SyFy nije uspela da seriju postavi na mesto kultne (kao što je to bio slučaj sa naslovom Battlestar Galactica), ova epska priča se uz pomoć upornih fanova i dobrih kritika bori za to mesto. Odlična estetika, nelinearan narativ, nepredvidive reakcije karaktera i do sad neviđena vanzemaljska tehnologija čine je apsolutno vrednom gledanja.

Radnja se odvija u budućnosti u kojoj su ljudi kolonizovali Sunčev sistem. Glavni protagonisti – ambasadorka Ujedinjenih nacija Chrisjen Avasarala (Shohreh Aghdashloo), detektiv Joseph Miller (Thomas Jane), oficir jednog svemirskog broda Jim Holden (Steven Strait) i njegova posada otkrivaju zaveru koja nastoji da ugrozi mir u čitavom sistemu.

My brilliant friend (HBO/RAI)
I sezona, 8 epizoda
Žanr: Drama

Roman Moja genijalna prijateljica, italijanske spisateljice Elene Ferante, prvi je deo sada već kultne tetralogije Napuljske priče. Nakon opsesivnog čitanja ovih romana, ekranizovanu verziju jednako opsesivno gledamo na HBO kanalu.

Priča o genijalnoj prijateljici ispričana je u prvom licu. Pripoveda je Elena Greko, kao zrela žena, u trenutku kad saznaje da je njena prijateljica Lila svojevoljno nestala iz Napulja brišući svaki trag svog postojanja. Ona se priseća njihovih zajedničkih trenutaka i zapisuje sve što ima veze sa Lilom, počevši od samog detinjstva, u Napulju 1950ih.

The Handmaid’s Tale (Hulu)
II sezona, 13 epizoda
Žanr: SF/Triler

https://www.youtube.com/watch?v=dKoIPuifJvE

Malo je televizijskog programa koji ima moć da nas pomeri kako mentalno tako i emotivno, a Sluškinjina priča čini obe stvari odjednom. I više od toga.

Druga sezona serije nastavlja se u tom maniru, s tim što je brutalnija, a glumci još bolji (pogotovo Ann Dowd kao Lydia). U vremenu u kom živimo ova priča šalje jake poruke i gledaoce navodi da se zapitaju o socijalno/političkoj sadašnjosti i o potencijalnoj budućnosti u kojoj mogu da se nađu.

American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace (Netflix)
Sezona II, 9 epizoda
Žanr: Drama

Nakon prve sezone koja se bavila slučajem O. J. Simpsona, druga sezona serijala American Crime Story donosi nam istinitu priču o serijskom ubici Andrewu Cunananu (Darren Criss), koji je 1997. ubio poznatog modnog kreatora Giannija Versacea (Édgar Ramírez). Serija je zapravo fascinantna studija o jednom psihopati, čija je realnost oblikovana popularnom kulturom. Darren Criss je briljantan u ulozi Cunanena i nadamo se da ćemo ga ubrzo gledati u još nekoj zanimljivoj roli.

Adventure Time (Cartoon Network)
Sezona 10, 16 epizoda
Žanr: Animirana komedija

Ova veoma uticajna animirana serija doživela je finale u 2018. nakon osam godina, deset sezona i više od sto epizoda. Poslednja epizoda, nazvana Come Along with Me, prepričava nam priču o drugarstvu psa Jakea i dečaka Finna, te njihovoj borbi s bogom haosa zvanim GOLB.

Ako nikada niste gledali seriju, ovaj opis može delovati skroz bez veze, ali Adventure Time je jedan od najboljih crtaća ikada! On je tripozan, kontradiktoran, srceparajuć, šokantan (prvi crtani film u kom pratimo romansu između dve veoma moćne glavne junakinje) i koji će vam sigurno promeniti pogled na svet.

A ukoliko ste je pak godinama pratili, baš kao i mi, onda puštamo jednu pesmu – da se isplačemo zajedno: