14.02.2017.

Ljubavni filmovi koji vam sigurno nisu pali na pamet

42 magazin
YouTube

Postoji previše romantičnih filmova koje ćete gledati ovih dana, bilo da slavite Dan zaljubljenih ili to što ste (konačno) singl. Ali najbolji ljubavni filmovi jesu oni o ludoj ljubavi, oni koji nam donose priče o individualcima spremnim da urade baš sve za svoju bolju polovinu – iako je ona verovatno mentalno nestabilna, kriminalac, transvestit… ili operativni sistem.

Napravili smo listu nekonvencionalnih ljubavnih priča, a na vama je – imate li hrabrosti da ih pogledate.

Fallen Angels (1995)
Wong Kar Wai

Smešten u futuristički oslikano podzemlje Hongkonga, film priča dve veoma uzbudljive priče o ljubavi i izolaciji.

Ako bi ovaj naslov morao da se opiše u jednoj reči, to bi bila reč – adrenalin. Upustićete se u jednu vožnju nalik na luna-park, bez pauze, koja tera publiku da se fokusira do granica nepodnošljivog. Film prati dve priče: prva je o lenjom plaćenom ubici (Leon Lai), čija partnerka (Michelle Reis) zapravo odrađuje njegov posao. Druga priča je o nemom čoveku poblegom iz zatvora – Ho Chi-mou (Takeshi Kaneshiro), koji, sasvim slučajno, živi u istoj zgradi kao i partnerka plaćenog ubice. Zbog intenzivnosti i brzine narativa, ovo kinematografsko remek-delo morate gledati više puta jer ma koliko se koncentrisali – nešto uvek promakne.

Wild at Heart (1990)
David Lynch

Ljubavnici u begu od lude majke, privatnog detektiva i ubice nailaze na obilje grotesknih situacija isprepletanih sa eksplicitnim scenama seksa.

Ukratko, ovo je ljubavna priča nalik na Bonnie & Clyde, s Nicolasom Cageom i Laurom Dern u glavnim ulogama, koji beže od lude familije i unajmljenih detektiva. On je mornar upravo izašao iz zatvora, priglupi roker koji bi želeo da bude butovnik. Ona je poremećena tinejdžerka, silovana sa 13 godina i sada beži od majke koja je nije zaštitila. Svaki od likova ima crva koji izjeda ne samo njihovu sreću – već i razum.

Priča je ispričana kroz scene nalik na crtane filmove, a u kojima obično izgleda začudno, a začudno postaje neizrecivo. Lynchova kamera se neverovatnom brzinom probija kroz sekvence i prikazuje nešto dotad neviđeno.

La Notte (1961)
Michelangelo Antonioni

Film o prestanku jedne ljubavi, o emocijama koje se gase, smeštenom u italijansku Dolce Vita eru.

Ovaj film je, delom, feministička kritika kapitalističkog društva koja u centru fabule ima ženu, potrošnju, neuspele brakove, dosadu i otuđivanje. Na početku pratimo muškog protagonistu, pisca Giovanni Pontanu (Marcello Mastroianni), priču o njegovoj karijeri i vezu s ženom Lidijom (Jeanne Moreau) koja propada. Iako isprva deluje da je glavna uloga poverena upravo Mastroianniju, žene definitivno preuzimaju primat i reflektuju Antonionijevu tamnu percepciju odnosa, života i ljudskih emocija.

¡Átame! (1990)
Pedro Almodovar

Nakon otpuštanja iz psihijatrijske bolnice Ricky kreće u potragu za Marinom – glumicom, ali i narkomankom, koju obožava.

Njeno ime je Marina (Victoria Abril), njegovo ime je Ricky (Antonio Banderas). Ona je loša glumica koja je uglavnom snimala porniće, ali Ricky veruje da je ona anđeo. Zbog toga je kidnapuje s namerom da ga ona prisilno zavoli. Filmovi ovoga tipa su svojevrsni deja vu, ništa novo, već viđeno, ali Almodovar uspeva da u jednu kliše priču donese začin zvani – neočekivano. Ponekad nam deluje da karakteri znaju da su u filmu, da glume. A Marina kidnapovanje uopšte ne doživljava dramatično. U ovom filmu Almodovar istražuje paradoks odnosa – kidnaper i žrtva, nudi nam paletu emocija i jedan nekonvencionalan happy end.

HER (2013)
Spike Jonze

Smešten u blisku budućnost, film priča priču o dobrodušnom usamljeniku koji razvija emotivnu vezu s operativnim sistemom svog kompjutera.

Budućnost Spikea Jonza je utopijska, okupana toplim tonovima narandžaste, žute i maslinastozelene boje. Obasjana je suncem nalik na neku od Telenor reklama – sve baš kako treba. Međutim, iza ove prijatne površine otkrivamo priču o Theodoru Twomblyju (Joaquin Phoenix). On je inteligentan, vredan, dobar čovek, živi u spektakularnom apartmanu i u dobrim je odnosima sa bivšom ženom. Ali je pre svega – usamljen.

Theodorov život se menja kada nabavi novi operativni sistem povezan za njegov smartfon, a zove se Samantha (Scarlett Johansson). Ona mu planira život, pomaže u poslu, ali daje i intimne savete. I tu ljubavna priča počinje.

Raising Arizona (1987)
Joel Coen i Ethan Coen

Policajka i bivši kriminalac, nesrećni zbog toga što ne mogu da imaju decu, odlučuju da ukradu jedno od para koji je nedavno dobio petorke.

Film kog se svi sećamo pre svega zbog toga što se promo-poster nesrećno našao na našim kjigama za biologiju (očigledno dizajneri i urednici nisu gledali film), jeste zapravo priča o nekonvencionalnoj porodici u potrazi za srećom. U filmu glumi Nicolas Cage, sitni kriminalac, u kog se zaljubljuje policajka Holly Hunter dok ga privodi u stanicu.

Ova veoma originalna, ekscentrična komedija braće Coen možda nije njihov najbolji naslov, ali svakako jeste jedan od najzabavnijih.

Cry Baby (1990)
John Waters

U Baltimoru, pedesetih godina, bad boy dobrog srca osvaja srednjoškolsku lepoticu. Njen bivši dečko tada kreće u krvnu osvetu.

Eisenhower je predsednik Amerike. Rock ‘n’ roll je mejnstrim. A Wade Cry-Baby Walke (Johnny Depp) jeste najveći baja u kraju. Dobio je nadimak zbog toga što uspeva da pusti samo jednu suzu – što izluđuje devojke. Posebno Allison Vernon Williams (Amy Locane), bogatašicu, štreberku, ispravnu curu s okom za maloletne delinkvente kakav je Wade.

Dopustite sebi Dan zaljubljenih proveden u srednjoškolskom univerzumu, prepunom psovanja, histerije – i neviđene muzike.

Buffalo ’66 (1998)
Vincent Gallo

Nakon izlaska iz zatvora Billy odlučuje da poseti roditelje, a za tu priliku odlučuje da nabavi i devojku koja će mu glumiti ženu.

Radnja filma odigrava se tokom samo jednog dana. Billy (Vincent Galo) izlazi iz zatvora gde je služio kaznu za zločin koji nije počinio. On odlučuje da se vrati u Buffalo, rodni grad, a kako je roditeljima (Ben Gazzara i Anjelica Huston) pričao da je zapravo oženjen i na poslovnom putu, odlučuje da kidnapuje devojku (Christina Ricci) koja bi mu izigravala ženu. Naravno, tokom filma, ona se zaljubljuje u njega i pokušava da ga emotivno stabilizuje.