28.07.2018.

Zašto koža obožava termalnu vodu?

42 magazin
Pinterest

Iz dubine Zemlje stiže voda zagrejana vulkanskom magmom, puna minerala i veličanstvena za kožu i leti i zimi

termalna voda

Koža leti voli sunce, vodu, more… želi da promeni boju, ali i da ostane zdrava. Spas joj stiže sa velikih dubina u kapima vode kojom je možete lečiti i negovati. Jer ona deluje protivupalno, umiruje, omekšava kožu, ublažava svrab, koristi se tokom terapije, čak štiti od slobodnih radikala, a mogu je koristiti sve generacije.
U poslednjoj deceniji i u dermatologiji se sve više koristi termalna voda – kao termalna voda u spreju koja se direktno raspršuje na kožu lica i tela ili pak kao osnova raznih dermokozmetičkih preparata. Brojne studije dokazale su njenu delotvornost, između ostalog i to da podstiče stabilizaciju oštećene epidermalne kožne barijere, smanjuje iritaciju kože i vraća joj mekoću – što su stvari prekopotrebne svima pre nego što odu na more, dok se odmaraju kraj vode. a posebno nakon povratka sa letovanja. Ma tokom cele godine.

Šta je termalna voda?

Po definiciji, termalna voda jeste voda koja dolazi iz termalnih izvora, a koji su poznati i kao lekoviti izvori tople vode obogaćene mineralima. Voda iz termalnih izvora je najmanje 8,3°C toplija od temperature vazduha, a zagreva se tako što prodire kroz pukotine na određenoj dubini u unutrašnjosti Zemlje, gde je zagreva blizina vulkanske magme ili sama lava u gornjim slojevima Zemljine kore.
Termalni izvori korišćeni su za lečenje još u antička vremena, posebno u Rimskom carstvu, a vekovima su uz njih podizana i lečilišta za razne bolesti, uglavnom kožne, jer mineralni sastav vode blagotvorno utiče na kožu, pa je termalna voda korišćena za lečenje ekcema, atopijskog dermatitisa, psorijaze, kao i u terapiji ožiljaka i opekotina.
Lekovito svojstvo termalnih voda impliciralo je kako njenu široku upotrebu u terapeutske svrhe, tako i poslednjih par decenija, s tehnološkim razvojem, i u svakodnevnoj nezi kože – zato što prija različitim tipovima kože u vrelim danima jer je osvežava, hidrira i smiruje.
Na tržištu je danas više termalnih voda koje se razlikuju po koncentraciji minerala, odnosno mineralnih soli i elemenata u tragovima, a koji nose njena biološko-farmakološka svojstva.

termalna voda

Spas za iritiranu kožu leti

Termalna voda je hipoalergena, bakteriološki čista, bez mirisa, te se može primenjivati od najranije životne dobi i uvek je osnova za tretiranje osetljive i iritirane kože. Ima protivupalno, umirujuće i antiiritacijsko dejstvo koje je dokazano brojnim kliničkim ispitivanjima u saradnji s dermatolozima. Zato se najčešće u spreju upotrebljava u svim situacijama povećane osjetljivosti kože, iritacija i upalnih dermatoza – ona umiruje upalu, smanjuje osećaj svraba, peckanja i zatezanja kože. Koristi se i kao dodatak dermatološkim tretmanima, ali i nakon hirurških dermatoloških postupaka, hemijskog pilinga, dermoabrazije i terapije laserom. Ona omogućuje jednostavno i bezbedno čišćenje kože, smanjuje reaktivno crvenilo i upalu, a pomaže i zarastanje. Termalna voda koristi se i u nezi osetljive, nadražene i alergijama sklone kože, kod opekotina od sunca, nakon tretmana protiv akni, pelenskog osipa, nakon brijanja i depilacije, nakon skidanja šminke, na putovanju, tokom vežbanja…

beautiful_girl_over_wet_glass_gif_animation

Čak zamena za kremu svakog dana

Termalna voda spada u dermokozmetički preparat. Sadrži aktivne materije zbog kojih ne spada u kozmetiku, ali pošto aktivni sastojci nisu lek, ne spada ni u lekove. To znači da je delotvornija od kozmetičkih preparata, a budući da ne spada u lekove, može se primenjivati godinama. Kod određenih tipova kože termalna voda može da zameni kremu, ali svakako i uvek jeste dobra podloga za nanošenje kreme.
Dobra i važna za hidrataciju kože najčešće se primjenjuje za kožu lica, vrata i dekoltea, ali može se naneti na bilo koji deo tela. Iako se najčešće koristi tokom leta, kod određenih stanja i bolesti kože primjenjuje se cele godine. Od velike je pomoći za umirenje iritirane kože beba u pelenskoj regiji, pa je treba raspršiti pre nanošenja kreme za svakodnevnu negu. Zbog optimalnog sadržaja minerala i elemenata u tragovima, termalna voda na koži ostavlja film koji pomaže u zadržavanju vlage.
Danas postoje različita pakovanja termalne vode – od malih sprejova za damsku tašnu do većih boca namenjenih za profesionalnu ili kućnu upotrebu. Termalna voda koristi se redovno u dermatološkim ordinacijama, nakon različitih tretmana, posebno nakon elektrokoagulacije, hemijskih pilinga i laserskih tretmana, upravo zbog blagotvornog delovanja na kožu. Kontraindikacije, nuspojave i interakcije kod termalne vode nisu poznate.

tumblr_ngoon9gvdl1qiis88o1_500

Kako se primenjuje?

Termalna voda primenjuje se tako što se kao sprej rasprši na kožu i nakon toga se sačeka nekoliko minuta, a koža se posuši bez dodatnog tapkanja. Zato se može nanositi i preko šminke, i tada deluje kao fiksator. Zbog svih svojih pozitivnih učinka na kožu, a posebno zato što hidrira, preporučuje se svima koji se zbog posla svakodnevno obilno šminkaju – njima se preporučuje da termalnu vodu koriste prvo kao podlogu za šminku, a potom i kao fiksator.
Inače, doziranje termalne vode nema ograničenja, može se nanositi prema potrebi, a za osveženje tokom leta, na putovanju, prava je stvar.

Savet plus

Termalnu vodu bi trebalo da koristite kao prvi korak u nezi kože i završni korak u čišćenju kože lica, u svakodnevnoj nezi.