28.01.2017.

Film o Ježurki

Ana Vučković
Vilho Gliha - Selan

Kada pomislim na heroje detinjstva, pored bake, vlasnika video-kluba i obožavanog učitelja Duška, setim se i onih divnih ljudi koji su, kao Dragan Lukić na primer, umeli da posete moju školu i na priredbi recituju svoje pesme. Tada, iako mali, znali smo da su to neki važni veliki ljudi, koji ne samo da su pročitali tolike knjige nego su neke i napisali.

Dragan Lukić mi je bio jedan od najdražih, i sada sam setna kad prođem parkom na Novom Beogradu koji nosi njegovo ime. Rođena sam u godini u kojoj je Branko Ćopić otišao, pa nisam imala priliku da ga slušam uživo, ali on se svejedno uvukao u postavu detinjstva, u naše čitanke, sveske, na daske koje naš mali životić znače. Jedna od najomiljenijih knjižica bila je Ježeva kućica, saga u stihu o Ježurki Ježiću, hrabrom šumskom lovcu i njegovim dogodovštinama.

jez-00

Rođena sam u godini u kojoj je Branko Ćopić otišao, pa nisam imala priliku da ga slušam uživo, ali on se svejedno uvukao u postavu detinjstva, u naše čitanke, sveske, na daske koje naš mali životić znače

Danas, kada sam zbog posla sve manje kod kuće, setim se Ježurkine privrženosti toplom domu, svetom gralu uživanja i relaksiranosti, a upravo sam tamo, kod kuće, sedeći na podu među kockama i lutkama prvi put čitala ovu knjižicu. Mnogo je lepo što je prošle godine izašla knjiga Vuleta Žurića Republika Ćopić, nežna, delikatna, otrežnjujuća, koliko je divno i to što ćemo uskoro mi koji znamo ko je Branko, ali i oni kojima je to do sada bilo nepoznato, gledati animirani film nastao upravo po knjizi Ježeva kućica. Naime, u saradnji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora i hrvatskog Bonobostudija, u tehnici stop-animacije stvoren je kratkometražni film koji će biti prikazan na predstojećem 67. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Rediteljka filma je Eva Cvijanović, za animaciju su zaslužni Ivana Bošnjak i Thomas Jonson, a autor muzike je Darko Rundek. Desetominutni animirani film verno prati priču iz knjige, i to na tri jezika: autor hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh, a francuske glumica France Castel. Na ovaj način priča o Ježurki, izaći će iz kućice i krenuti na put oko sveta. Baš nedavno sam razmišljala o tome kako ima toliko divnih knjiga i filmova, lutaka i pesmica koje ćeš propustiti jer nisu deo tvoje tradicije. A svet je pun kulture, lepote, umetnosti, ko će sve stići da pogleda i upije. Ipak, neke priče probijaju barijere, postaju zabavne i izvan miljea u kome su nastale.

Koliko je divno i to što ćemo uskoro mi koji znamo ko je Branko, ali i oni kojima je to do sada bilo nepoznato, gledati animirani film nastao upravo po knjizi Ježeva kućica, a za koji je muziku radio Darko Rundek

Tako će biti sa Ježurkom, koji je vrlo verovatno autorima ovog filma bio jedan od omiljenih junaka detinjstva, pa su se zato i odlučili da mu daju volumen, da ga ožive. Dirljivo je, Ježurka, zaljubljen u svoj topli dom, ići će u Berlin, a onda i u mnoge druge zemlje i na meridijane, sa sobom noseći univerzalnu ideju humanosti i lepote heroja našeg detinjstva, velikog Branka Ćopića.