23.01.2019.

Koju igru igraš?

Dunja Jovanović
Pinterest

Nisi igrao/la društvene igre, a dopada ti se ta ideja? Baš za tebe napravili smo mini-vodič kroz svet društvenih igara koji odgovara na dva najvažnija pitanja za gejmere-početnike: šta igrati i gde igrati

društvene igare

Društvene igre ili stone igre (board games) doživele su renesansu poslednjih godina, pre svega zbog masovne pojave nezavisnih dizajnera.

Da li znaš o kakvim igrama govorimo? Prva stvar koja ti, verovatno, pada na pamet jesu video-igre, međutim, iako su digitalne igre definitivno gejmerski mejnstrim, one o kojima mi ovde pričamo jesu one fizičke – igraš ih po kućama, u klubovima, kod prijatelja ili porodice, tako što otvoriš tablu, izabereš svoju figuricu, boju, kartice (ili koje god elemente određena igra sadrži), a zatim baciš kockice.

Koja ti prva padne na pamet? Verovatno Monopol, Riziko, Cluedo, Ne ljuti se, čoveče

Te igre jesu klasici, ali one koje se lansiraju danas dosta su kompleksnije, maštovitije i boljeg dizajna. U nove klasike spadaju igre iz osamdesetih i devedesetih, kao i njihova reizdanja ili dopunjena izdanja. Settlers of Catan, lansirana 1995, sada se već ubraja u kultne i prodata je u više od 18 milijardi primeraka širom sveta, a slično je sa Dixit i Pictonary. Igra koja se najviše igrala u protekloj godini je Arkham Horror, tj. treća edicija naslova koji datira iz 1987, a zasnovana je na mitosu horor-autora H. P. Lovecrafta.

društvene igare

Karte iz igre Arkham Horror

Guardian je u jednom članku period od 2010. pa na ovamo nazvao zlatnim dobom društvenih igara, pre svega zbog masovne prodaje, ali i proizvodnje, te nezavisnog finansiranja takvih projekata na platformama kao što je Kickstarter. U ovom trenutku najplaćenija igra na toj platformi je Kingdom Death: Monster 1.5, koja tek treba da izađe 2020, a zasad je sakupila preko 12 miliona (!) dolara.

Domaća igra na koju treba da obratite pažnju je Final Challenge u izdanju pančevačke ekipe Kerber Games, kao i na tim talentovanih dizajnera stonih igara – Dažbog

Dakle, vreme je da počnete da igrate! A kako bismo vam, bar donekle, olakšali izbor – sastavili smo malu listu igara koje biste mogli da probate. Nakon liste, ukoliko nemate ekipu (ili ne želite odmah da kupujete igre, nisu jeftine!), predložili smo nekoliko klubova u kojima možete da se igrate, isprobate, upoznate neke nove gejmere ili povedete vaše stare, proverene. U svakom slučaju, avantura je pred vama.

Šta igrati?

Pored igara koje smo u prethodnom pasusu naveli, a koje definitivno morate probati barem jednom, evo još nekoliko zanimljivih naslova:

Werewolf

Igra koju ste najverovatnije igrali kartama pod nazivom Mafija nastala je 1986. godine, a kreirao ju je Dmitry Davidoff. Na početku igre svaki igrač dobije ulogu koja ga smešta u jedan od dva tima – informisani ili neinformisani. Warewolf ili Vukodlak je modernizovana verzija igre u kojoj se igrači dele na seljake i vukodlake. Cilj igre je da zaključivanjem i promišljanjem seljaci otkriju ko su vukodlaci i tako spasu svoje selo.

Igra je brza, pravila su laka, te je savladiva i zabavna. U nastavku linkovali smo trejler za jednu od verzija igre – Ultimate Werewolf Deluxe Edition:

Pandemic

To je timska igra u kojoj igrači zajedničkim snagama pokušavaju da pobede igru i spasu svet od epidemija smrtonosnih bolesti. Na početku svako nasumice izabere jednu od ponuđenih uloga: doktora/ku, terenskog stručnjaka/inju, naučnika/cu, istraživača/icu ili dispečera/ku, a svaka uloga ima svoje prednosti koje može da iskoristi u toku igre.

Glavni cilj igre jeste da tim pronađe lekove za pet bolesti koje se pojavljuju i ukoliko misija bude uspešna – pobedili ste. Verujte, to zvuči mnogo lakše nego što zaista jeste u praksi.

Eldritch Horror

Još jedna igra građena na mitosu H. P. Lovecrafta, a premijerno se pojavila 2013. u izdanju Fantasy Flight Games.

Izgleda da smo mi fanovi timskih igara, jer, poput Pandemica, ovo je još jedna u kojoj se svi igrači moraju udružiti kako bi pobedili. U ovoj horor-fantaziji igrači se bore protiv drevnog zla – demona, čudovišta, veštica i veštaca, koji se putem portala pojavljuju na različitim tačkama u svetu. Kako bi ih pobedili, igrači u svojim raznovrsnim ulogama moraju da proputuju planetu, opremaju se gedžetima, rešavaju misterije, bore se s čudovištima i – spreče uništenje sveta.

Za razliku od prethodne dve igre, ova je dosta kompleksna, pravila nisu tako laka i cela stvar traje dugo. Ako ste strpljivi, volite da promišljate i ne smeta vam da odvojite dva-tri sata na jednu partiju, pogledajte how to play video:

Gde igrati?

Klub C22 postoji od 1997. godine i prvobitno je osnovan kao šahovski klub. Po želji posetilaca, klub je proširio svoju sferu rada na sve društvene igre. Tako danas Klub C22 predstavlja jedinstveno mesto gde možete da igrate šah, go, remi, preferans, domine, frp, kartičke igre, Monopol i mnoge druge igre. Klub se nalazi na Novom Beogradu, u 1. bloku, odmah iza restorana Fontana.

Radno vreme kluba je od 17 do 23 sata, ali obavezno pogledaj plan rada na sajtu, možda vidiš neke tebi interesantne programe.

Tačno preko puta SKC-a nalazi se drugi klub ove naše liste – Astal. To je mesto na kom ti i tvoja ekipa možete igrati preko 100 društvenih igara, piti pivce, sokiće uz fin pogled na Ulicu kralja Milana.

Ljudi koji drže klub aktivni su na društvenim mrežama, tako da možete pratiti koje igre dobijaju, šta možete da kupite, kada se održavaju turniri, radionice za gejmere…

Klub se nalazi na adresi Kralja Milana 27, a radno vreme je od 17 do 00 časova.

Astal na Instagramu
Astal na Facebooku

Od pre godinu i po dana, odmah do Astala, u Resavskoj 78, nalazi se klub za ljubitelje društvenih igara – Hydra. Čini nam se da je ovaj klub najbolje ocenjen u smislu ponude/usluge/atmosfere, pa je vredan čekiranja. Sve vesti o turnirima ili novim igrama potraži na Facebook strani.

Klub ljubitelja igara i fantastike d20 nalazi se u Pančevu, na adresi Zmaja Jove Jovanovića 24. Stalno osvežavaju kolekciju igara, pa trenutno možete igrati preko 70 različitih naslova – i to besplatno.

Često organizuju turnire u društvenim igrama Catan, Splendor i Yu-Gi-Oh!, a za datume, vreme i ostale vesti prati njihovu Facebook stranu.

* UPDATE*
Čitaoci su nam ukazali na igru Bang! koja rekreira starinski spageti-vestern okršaj pucnjavom.