23.02.2017.

Spremni za dodelu Oskara!

42magazin
Promo

Za ovogodišnju Oskar trku najviše šansi imaju naslovi La La Land, The Lion i Hidden Figures.

Iako su prva dva napunila domaće bioskopske sale, trećeg nema na repertoaru. Ali znate šta – zašto ne biste uštedeli novac (za FEST na primer?) i streamovali neke od filmova nominovanih za Oskara umesto da pazarite standardni kombo – velike kokice, Coca-Colu i sedište u sredini sale?

giphy

U duhu pravog navijača dočekajte ceremoniju dodele Oskara spremni. Predlažemo naslove koje morate pogledati kako bi filmska utakmica mogla da počne

Arrival

Reditelja Denisa Villeneuvea smo već spominjali kao čoveka koji stoji iza drugog dela filma Blade Runner. Iako je režirao naslove poput Sicario ili Enemy, i dalje jako mali broj ljudi zna za njega. Film Arrival je uspeo da ga izvuče iz mase i stavi na pijedestal (videćemo šta će biti posle Blade Runnera) jer je ovaj naslov proglašen najboljim filmom o dolasku vanzemaljaca na Zemlju ikada!

Elle

https://www.youtube.com/watch?v=cwW8FfopEHY

Reditelj filma Elle Paul Verhoeven poznat je po nekim solidnim akcijama – RoboCop, Total Recall ili Starship Troopers jesu neke od njih. Iako su možda SF priče najisplativije na boxofficeu, ekspertiza ovog reditelja jesu kontroverzne drame pune scena seksa i nasilja (njegov najpoznatiji film ovog žanra je definitivno Basic Instint). Takav je i film Elle. Glavna uloga poverena je francuskoj glumici Isabelle Huppert, a Paul je rekao kako nijedna druga ne bi uspela da dočara težinu lika kao ona. Što se ispostavilo kao tačno s obzirom na to da je Isabelle u trci za Oskara u kategoriji – najbolja ženska uloga.

Moonlight

S naslovom Moonlight scenarista i reditelj Barry Jenkins izdvaja se kao nova kinematografska zvezda. Ovaj film govori o mladom crnom čoveku koji odrasta u jednom od najgorih krajeva Majamija. Iako je sniman s vrlo malim budžetom, nezavisno, bez sponzora, Jenkins uspeva da prenese svoju pasiju na platno i ispriča jednu divnu, ali potresnu priču. Ovaj film je nominovan za Oskara u čak osam kategorija.

Manchester by the Sea

https://www.youtube.com/watch?v=gsVoD0pTge0

Dobio Oskara ili ne, ovaj film je prvi ikada koji je objavila streaming kuća (Amazon), a da je u trci za nagradu. Casey Affleck je solidan u ulozi Leea Chandlera, domara koji se zakopava u posao kako bi izbegao porodičnu dramu. Film je nominovan u šest kategorija – između ostalog za najbolju režiju i scenario.

Nocturnal Animals

Nakon uspeha s filmom Single Men, Tom Ford opet bira crvenokosu protagonistkinju (Amy Adams), koja blista u novom ostvarenju poznatog dizajnera ali i novopečenog reditelja. Michael Shannon nominovan je za najbolju sporednu ulogu, a to je jedina kategorija u kojoj se ovaj film pojavljuje, što nam govori da ova neo-noar drama, iako dobrog zapleta, sjajne glume i fordovske estetike, ipak nije za svačiji ukus.

Jackie

O filmu o prvoj dami Amerike Jackie O kritike imaju podeljeno mišljenje. Iako priča ne funkcioniše za svakoga (ili smo imali prevelika očekivanja s obzirom na to da je hajpovan još od januara prošle godine), svi se slažu da je Natalie Portman sjajna u ulozi Jackie, a zbog toga je i u trci za najbolju žensku ulogu.

Florence Foster Jenkins

Oskar ne bi bio Oskar da Maryl Streep nije nominovana u nekoj od kategorija. A ove godine je zaista prevazišla samu sebe u ulozi Florence Foster Jenkins – istinitoj priči o dami iz visokog društva koja, bez obzira na nedostatak talenta, želi da postane operska pevačica. Ovo je 20. nominacija za ovu glumicu, a vrlo je verovatno da će ona i osvojiti nagradu ove godine.

The Lobster

Distopijska crna komedija Yorgosa Lanthimosa je čudna, dirljiva i zabavna priča o čoveku koji želi da pronađe ljubav. Colin Farrell je nakon plejade u akcijama uspeo da dočara usamljenog, čak i antipatičnog lika Davida koji pokušava da nađe svoju srodnu dušu za tačno 45 dana. Film je nominovan u kategoriji najbolji originalni scenario. A originalan svakako i jeste.