22.01.2017.

Ljubavni slučaj – prvi rimejk jednog domaćeg filma

42magazin
Promo

U trenutku kada u Srbiji skoro i ne postoji filmska industrija, devetoro studenata filmske škole Preditor predvođeno Milutinom Petrovićem okupilo se oko jednog zanimljivog projekta koji po mnogo čemu predstavlja presedan u domaćoj kinematografiji.

Tačno pola veka od nastanka kultnog ostvarenja jugoslovenskog crnog talasa Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT Dušana Makavejeva (1967) nastao je Ljubavni slučaj – prvi rimejk domaće kinematografije.

https://www.youtube.com/watch?v=WnR8DLdJoGg

Film je rađen sa veoma malim budžetom i predstavlja neku vrstu uspešnog eksperimenta u kome je dokazano da je danas moguće napraviti film isključivo na osnovu ličnog truda i jake volje.

Budući da je rimejk rizičan posao i mač sa dve oštrice, ekipa je morala da opravda ideju zašto uopšte pravi rimejk. Zato savremena verzija Ljubavnog slučaja na provokativan način tretira aktuelne teme, kao što su pitanje izbeglica, homoseksualnosti ili rušenja u Savamali, i u tom smislu sledi duh originala koji je takođe provocirao pre 50 godina.

Kombinacijom igranih, dokumentarnih i arhivskih snimaka autori prate sličan narativni tok koji je koristio i Makavejev, snimljen je na istim lokacijama kao i original, a velika podrška i podstrek bili sam Makavejev i glumica Eva Ras, koja se i proslavila ovim filmom.

Glumci su pažljivo birani, pa ekipu čine Albin Salihović i Ljuma Penov, Ana Todorović Diallo, Marina Bukvički, Anđelko Beroš, Aleksandar Meda Jovanović i drugi.
2903_poster-1-701x1024

Film je specifičan i po tome što je devetoro autora zajedno radilo na scenariju, zajedno režiralo i svi su ravnopravno potpisani: Petar Mitrović, Zorica Svetličić, Danijela Ćeranić, Gorana Cvetković, Đorđe Cvijović, Jelena Antonić, Aleksa Borković, Savo Reljin i Mila Krsmanović.

Film će biti prikazan 26. januara u 20 časova u bioskopu Doma omladine Beograda, a nakon projekcije ekipa će se predstaviti publici.

Ulaz je slobodan.