10.06.2018.

Vodič za beauty početnike: kako minimizirati pore

Isidora Nedić
Pinterest

Koliko god voleli da gledamo filmove s venčanja snimljene dronovima i u visokoj rezoluciji, vrlo često se osećamo kao da smo pod nekim beauty nadzorom.

Te kamere su nemilosrdne kada govorimo o bubuljicama, flekama, boricama i borama. Koliko puta vam se desilo da žvaka koju žvaćete puna tri sata bude zvezda fotografije?

pore

Rekli ste – nemate problematičan ten? Eh pore, vala, imate. I da, na snimcima izgledaju kao krateri, iako se inače po danu ne ističu toliko.

Odmah da vam kažemo, uopšte ne želimo da vam nabijamo komplekse, ne. Ne treba da se osećate loše zbog bilo kakvih nepravilnosti na licu, a kamoli zbog pora. Međutim, ako imate vremena i želite da se pozabavite njima, nameće se pitanje – a što da ne?

Neko nema problema sa HD kamerama, ali ponekad ima s porama proširenim zbog faktora iz spoljne okoline. Neko je prosto izvukao „ogromne pore“ slamku u genetskoj lutriji. U slučaju 1 postoji mnogo načina da taj problem rešite, dok je u slučaju 2 najbolje da pore maskirate – nema naročitog smisla trošiti novac na kozmetiku koja ih, sasvim sigurno, neće smanjiti.

pore

Vi spadate u kategoriju br. 1, dakle, pore su s vremenom postale veće, i pitate se – zašto je to tako?

Evo nekoliko odgovora:

 • Sunčanje dosta utiče na veličinu pora.
 • Gravitacija vuče kožu nadole pa se one s godinama povećavaju u obimu i postaju vidljivije.
 • Ukoliko ih ne čistite, one se hronično pune prljavštinom – logičan sled je da će se i povećati.
 • Pored svega ovoga, pore se brže uvećavaju kod osoba s masnom ili mešovitom kožom, pod uticajem prekomernog lučenja sebuma.

Okej, ovu lekciju smo prešli. Sad idemo na domaći zadatak iliti – šta treba da radite kako biste ovaj problemčić rešili.

 • Piling (pre svega kiselinama, a kako biste se više informisali o tome koju kiselinu da koristite pročitajte naš Vokabular hemijskih tretmana).
 • Kreme i serumi sa niacinamidom ili vitaminom B3 mogu da pomognu u smanjenju lučenja sebuma.
 • Maska od gline dva puta nedeljno – upija višak sebuma, čisti pore i sužava ih.

Izbegavajte:

 • Kozmetiku koja jako miriše (uključujući i esencijalna ulja), citruse i mentu – to su alergeni koji dodatno mogu dovesti do iritacija ili pojačati lučenje sebuma.
 • Jako hidratantne losione i kreme s teksturom balzama – preteški su za masnu kožu.
 • Lejerovanje gelova za hidrataticiju – dovoljan je samo jedan.
 • Proizvode na bazi silikona koju bluruju ten. Da, oni kratkotrajno reše problem, ali zapravo začepe pore i teže ih je očistiti nego regularne podloge za šminku. Bolje rešenje za vas jeste da pronađete tečni puder koji matira i nanesete ga četkicom ili sunđerom, a ne prstima. Naravno, podrazumeva se da o tim istim četkicama vodite računa i dezinfikujete ih.
 • Kada je šminka u pitanju, izbegavajte proizvode sa šljokicama i šimerom – ove teksture naglašavaju pore.

Zaključak: čiste pore = manje pore. Ako se izlažete suncu, obavezno stavite faktor. I da, nemojte se razočarati jer, koliko god pravila poštovali, pore će neminovno biti veće što ste vi stariji. Ali verovatno MNOGO MANJE VEĆE nego da zanemarite sva ova pravila kojima smo vas upravo naučili.

pore

Srećno!