11.01.2017.

Johhana Davidson: Prva žena koja je osvojila Južni pol, a usput nam dala intervju

Sanja Vuletić
Anna Lovehed

Ona je uspela u onome što mnogim ženama nije ni palo na pamet da probaju – postala je najbrža žena na svetu koja je doskijala do srca Antarktika

johanna-davidsson1-foto-anna-lovehed

Na obali Antarktika nalazi se Herkules Inlet, uski ulaz ispunjen ledom, sastavni deo jugozapadne margine ledenog grebena Ron i najčešće polazište velikih ekspedicija na Južni pol.

Odatle se Šveđanka Johhana Davidson uputila u svoju belu avanturu.

Udaljenost od 1.100 kilometara, od Herkules Inleta do centra Južnog pola, Johhana je prešla za 38 dana, 23 sata i pet minuta i tako oborila svetski rekord. Njen put u središte leda počeo je sredinom novembra, a iako je za poduhvat po planu imala 50 dana, na cilj je stigla 24. decembra. Kaže da ju je poslednjih osam kilometara telo sve manje slušalo, ali je glava pobedila. Na skijama je nosila i opremu tešku 120 kilograma (šator, hranu, prvu pomoć, satelitski telefon, kao i opremu za kite) i to na temperaturi koja je u proseku od -25 do -40 stepeni Celzijusa, a vetar može da je spusti i na -50.

johanna-davidsson-foto-anna-lovehed

Solo putovanje ova medicinska sestra osmislila je kako bi motivisala i druge devojke i žene da se osmele i pokažu da su spremne na praktično nemoguće stvari, a svoja iskustva sa putovanja svakodnevno je beležila na blogu. Na cilju ju je dočekao čaj i specijalna večera profesionalnog kuvara u zagrejanom šatoru i posle nekoliko dana odmora usledio je povratak. I opet je Johhana izabrala originalan način da se vrati nazad u kamp – uz pomoć kite tehnike, skijanjem uz pomoć zmaja. Uz dobar vetar dnevno za nekoliko sati prelazi i po 90 kilometara, a 42magazin zamolio ju je za kratak intervju dok se odmarala u ledenom prostranstvu.

Šta vam je bilo najteže tokom puta u srce Antarktika i šta vam je najviše nedostajalo?
Najteža mi je bila prošla nedelja kada je vazduh bio dosta razređen, sneg se pretvorio u prašinu i počela sam da osećam strašan umor. Iskrena da budem, nisam razmišljala o tome šta mi najviše nedostaje. Možda ipak tuš i čista odeća.

O čemu razmišljate dok ste na skijama u nepreglednoj belini?
Svašta mi pada napamet – ljudi, moja porodica, prijatelji, stvari koje sam uradila i koje želim da uradim. Mnogo sanjarim.

Kako ste se osećali kada ste i zvanično postali prva žena koja je osvojila Južni pol?
Bila sam veoma srećna. To nije bila moja prva ženska pobeda. Već sam dolazak na Južni pol bio je pun pogodak. Rekord je bio sweet bonus.

Da li ste sreli nekoga na ovom putu?
U stvari jesam. Usred noći dva velika ratraka prošla su pored šatora. Zaustavili su se i ja sam proćaskala sa vozačima. Bio je to 14. dan, a posle toga više nije bilo nikoga.

Imate li već u glavi neki nov veliki projekat?
Nemam neke velike planove poput ovog, ali se radujem da provodim više vremena napolju, na kraćim ili dužim putovanjima.

9449webb svalbard-foto-ellinor-falkgjerdet-1200

solosister.se/en/blog