09.05.2017.

Igra prestola dobija spin-off verzije. I znate šta? Nije ih napisao George R. R. Martin

42 magazin
HBO, splash

Čuveni TV serijal odavno je prevazišao priču iz knjige, a sada kuća HBO lansira spin-off verzije, bez oslanjanja na knjige tvorca Westeros univerzuma – Georgea R. R. Martina. Šta fanovi misle o tome?

igra prestola

Kablovska mreža HBO sklopila je ugovor sa scenaristima Igre prestola kako bi napravili spin-off verziju popularne serije. Da, sa scenaristima, a ne sa Georgeom R. R. Martinom, piscem sage Pesma leda i vatre, po kojoj je serija i nastala.

Scenaristi će istraživati različite istorijske periode Martinovog Westerosa – bogatog i širokog univerzuma, kaže se u saopštenju HBO-a, a još uvek se ne zna kada počinju s radom, niti koji su datumi zakazani za premijeru novih serijala. David Benioff i Dan Weiss, ljudi koji pišu scenario i produciraju seriju Igra prestola (za koju su osvojili Emmy) nalaze se u timu, i to je lepo – ali fanovi se ljute jer je tvorac serijala, pisac Martin, izostavljen.

Ali da počnemo od početka, jer nijedna bajka ne počinje bez nekada davno. Pa, u skladu s tim:

Nekada davno pisac George R. R. Martin stvorio je Pesmu leda i vatre – seriju romana koji su postali popularni među poklonicima žanra epske fantastike još sredinom devedesetih. U Srbiji su se knjige (prva četiri dela) pojavile 2003. godine u izdanju Lagune. Osam godina kasnije (u našem slučaju, a nekih petnaestak u svetu) HBO mreža odlučila je da ekranizuje ovu priču, te je serija Igra prestola (nazvana po prvoj knjizi iz R. R. Martinove sage) krenula s emitovanjem 11. aprila 2011.

igra prestola

Otkad je serija startovala, a tome sada ima šest godina, Martin je objavio samo jednu novu knjigu: Ples sa zmajevima (prvi deo: Snovi i prah; drugi deo: Posle gozbe)

Otkad je serija startovala, a tome sada ima šest godina, Martin je objavio samo jednu novu knjigu: Ples sa zmajevima (prvi deo: Snovi i prah; drugi deo: Posle gozbe). Takođe, rekao je da bi možda mogao da završi i šesti deo – Vetrovi zime – od ukupno sedam (koliko je prvobitno planirao i s kojim bi finiširao priču), ove godine. Možda. Ko to zna? Za to vreme šesta sezona TV serije potpuno je prevazišla pisani svet i Martinovu originalnu priču. Fanovi knjige nisu dobro reagovali na to, iako činjenica jeste da priča pije vodu više na malim ekranima nego kao roman pre svega zbog nerealnog broja likova koji defiluju, a često bez poente za samu priču (većina njih je u TV verziji potpuno izbačena). Da ne pričamo o tome da se na razrešenje određenih spletki čeka više od dvadeset godina!

Nakon 6. sezone TV serijal Igra prestola ne oslanja se na Martinove knjige, već se gradi kao odvojeni univerzum, samo baziran na njegovim likovima

Neke 2012. na Twitteru je bila fora među fanovima da urlaju na Martina sa ciljem da ga nateraju da se pokrene i završi knjige. I znate šta – nije im uspelo.

igra prestola

Čuvena HBO konferencija na kojoj pisac George R.R. Martin sa scenaristima i producentima D.B. Weissom i David Benioffom razgovara na temu ko je majka Džona Snežnog

Zato se danas TV serijal Igra prestola ne oslanja u potpunosti na Martinove knjige već se gradi kao odvojeni univerzum, samo baziran na njegovim likovima. A sada, kada kuvaju spin-off, zvanično su prevazišli knjige i postali kanon za sebe. I to je sasvim okej. Pre svega što ni sam Westeros kao knjiški original nije završen, a na to se čeka (rekosmo već) više od dvadeset godina. Doduše, s obzirom na Martinove godine, pitanje je hoće li ikada i biti, tako da, ako posmatramo sa te strane – fanovi bi trebalo da budu srećni da neko uopšte želi da nastavi i obogati (i nadamo se – završi?) priču.

Isto tako je bilo sa filmovima Kum, Blade Runner ili Isijavanje. Svi su nadmašili svoje pisane verzije u kulturološkom smislu

Uglavnom, postoji pravilo da, ukoliko se nešto radi prema knjizi, TV serija ili film, mora apsolutno da poštuje svoju pisanu verziju ili u suprotnom doživljava linč (tako je bilo s serijalom Hobbit, u koji su nepotrebno uvodili likove iz Gospodara prstenova, na šta je publika veoma loše reagovala), ali sa Igrom prestola to nije slučaj jer knjiga sama po sebi nije bila ni trećinu popularna kao TV verzija koja je postala globalni fenomen. Isto tako je bilo sa filmovima Kum, Blade Runner ili Isijavanje. Svi su nadmašili svoje pisane verzije u kulturološkom smislu.

Najveći problem imaju fanovi koji su počeli da čitaju Pesmu leda i vatre pre nego što je serija počela, često zbog toga što žele da pročitaju kraj pre nego što on bude prikazan na TV-u (a valjda su već sada svesni da su šanse za to male). I zbog toga što su, prethodnih godina, mogli da se pohvale time što znaju šta će se desiti u sledećoj epizodi.

Međutim, fanovi Igre prestola žele JOŠ igre. I to odmah, a ne za narednih dvadesetak godina. Take it or leave it.

igra prestola

Scena sa snimanja koja nagoveštava šta donosi sedmi serijal Igre Prestola