09.12.2016.

10 stilskih lekcija koje smo naučili iz kultnih filmova

Dunja Jovanović
Profimedia

Neko filmove doživljava kao puku zabavu, ali mi ne! Gledajući ih, hvatamo mentalne zabeleške o kinematografskom stilu nekih od nama omiljenih heroja i heroina (ili njihovih neprijatelja). Modni film nije ništa novo na nebu sedme umetnosti, ali inspiracija koju iz njih možemo da prenesemo na lični stil jeste stvarno jedna zabavna stvar.

Paris Texas

Stilska ikona: Nastassja Kinski kao Jane
Šta nam se dopada: roze džemper od mohera

024-paris-texas-theredlist

Prelepa Jane, koju je tako sjajno odigrala Nastassja Kinski, muza je svih indie devojčica. Kratki plavi bob, velike oči i senzualne usne – pa, zaista vredi preći pola pustinje zbog nje. Međutim, iako je Kinski jedna istinska lepotica, potrebna je doza PINK boje da dramski monolog bude intrigantniji i osetljiviji. Izgleda da THINK PINK nije samo fraza!

The Dreamers

Stilska ikona: Eva Green kao Isabelle
Šta nam se dopada: crvena beretka, cigareta

tumblr_n96s2c0a3j1t144d3o2_1280

Radnja se odvija u Parizu šezdesetih godina prošlog veka, a protagonisti odeveni u stilu nouvelle vague filmova. Film The Dreamers je jedan zaista sanjalački trip, a iako smo svi zaljubljeni u Michaela Pitta, prelepa Eva Green, sa svojim zelenim očima i istaknutim jagodicama, preuzima spotlight. Njena crvena beretka, plišana haljina, ali i sveprisutna cigareta međ usnama čine je vanvremenskom ikonom pariskog stila.

Buffalo ’66

Stilska ikona: Christina Ricci kao Layla
Šta nam se dopada: plava senka za oči

91899606a44d76818143734f91f01e49

Slatka Christina Ricci u ulozi Layle zavodi svojom plavom kosom, babydoll haljinom i velikim očima našminkanim u plavo. U ovoj uvrnutoj ljubavnoj priči, koju je režirao Vincent Gallo, Christina nas je podsetila da šminka može i te kako da izgradi stil!

Annie Hall

Stilska ikona: Dianne Keaton kao Annie Hall
Šta nam se dopada: muški kroj

annie-hall

Svako malo neko spomene Annie Hall kao ultimativnu ikonu. I treba! Ona je jedna od prvih filmskih heroina koja je nosila mušku odeću na potpuno ženstven način. Annie Hall je kul. Ona nosi ravno krojene pantalone. Ona nosi karo. Ona nosi muški prsluk. Posmatrajući nju – poželeli smo i mi!

Reservoir Dogs

Modne Ikone: Harvey Keitel, Michael Madsen, Steve Buscemi, Chris Penn, Lawrence Tierney i Tim Roth
Šta nam se sviđa: crna odela

reservoir-dogs-acting

Tarantino je i sam rekao: „Ne možeš da obučeš momka u crno odelo, a da on ne postane kul.“ Valjda je zato svoje protagoniste često odevao baš ovako, na primer u filmovima Pulp Fiction i Kill Bill. Nabavite jedno, ali izbegavajte kravatu!

The Royal Tenenbaums

Modna Ikona: Gwyneth Paltrow kao Margot Tenenbaum
Šta nam se sviđa: prepi stil

popsugar1

Da li ste znali da filmski stil jedne heroine može da utiče na čitavu modnu scenu? Prva kolekcija Alessandra Michelea za Gucci direktno je inspirisana ulogom Margot Tenenbaum, kolekcija torbi kuće Bally napravljena je po uzoru na oversize modele iz filma The Royal Tenenbaums, dok je kuća Etro kopirala njen težak smokey eye.

A Single Man

Stilska ikona: Colin Firth kao George Falconer
Šta nam se sviđa: naočare sa velikim ramom

Colin Firth

Prvi film Toma Forda bio je na udaru kritike zbog toga što je fokus bio na kostimu pre nego na razvoju scenarija. I to je zapravo istina. Ali, ako nekoga ne možemo da krivimo zbog toga, onda je to sigurno Tom, a uz njegovu pomoć Colin Firth izgleda bolje nego ikada. Pogotovo zbog teških ramova koje uklapa sa svojim savršeno skrojenim odelima. Oh la la!

The American Gigolo

Stilska ikona: Richard Gere kao Julian Kaye
Šta nam se dopada: bež kaput

1980 --- Actor Richard Gere in the movie American Gigolo. --- Image by © CinemaPhoto/Corbis

Ovog lika bi bilo teško propustiti. Julian Kaye je kroz ceo film obučen u od-glave-do-pete odeću sa potpisom Armani. Sada, kada pogledamo sa distance, možda njegovo odevanje deluje zastarelo, ali ne možemo da poreknemo da je Gere dobar frajer u ovom filmu.

Drive

Stilska ikona: Ryan Gosling kao vozač
Šta nam se sviđa: satenska bomber jakna

drive13_rgb

Drive je film u kom stil preovladava (možda čak pobeđuje i suštinu filma), a Goslingov poker face stavlja akcenat na odevanje, što je sasvim dovoljno za cenu ulaznice. Čuvena bomber jakna sa škorpionom na leđima koju on nosi pozajmljena je iz filma Scorpio Rising reditelja Kennetha Angera, a sa platna je sišla na ulice i postala street style must.

The Wild One

Stilska ikona: Marlon Brando kao Johnny Boy
Šta nam se sviđa: kožna jakna + Newsboy kapa

marlon-brando-the-wild-one-movie-leather-jacket-photo-hollywood-e1424993249800

Jedna od Brandovih možda najboljih uloga jeste baš u ovom filmu, a kog se gotovo niko ne seća. U ulozi badass lidera bajkerske grupe Johnnyja Boya Brando blista, ali iako dobar, film je veoma predvidiv, te je lako ismevati scenario i stavljati ga međ klišee. Međutim, niko nije ostao ravnodušan na zgodnog Branda u kožnoj jakni. Oh, Boy!