09.08.2018.

Kako napraviti foto-vremeplov?

42 magazin
Zoltan Kerenyi

Kad god se zapitate kako li je izgledao život na nekom mestu mnogo pre nego što ste vi rođeni, za to postoje foto-svedočanstva, a baš njima poigrao se jedan mađarski fotograf i stvorio Prozor u prošlost

Prozor u prošlost

Iako se još ne naziru granice ljudske imaginacije, ne nazire se ni mogućnost da nas vremeplov kroz neki portal ili crvotočinu prebaci ni u prošlost ni u budućnost. Osuđeni na vremensku lentu i uvek u tački između prošlosti i budućnosti, ograničeni sadašnjošću moramo da se oslanjamo na tu imaginaciju i na ono malo trajnije što smo kao vrsta stvorili – a još nismo uništili. To su gradovi. Ulice, mostovi, zgrade, trgovi, znamenitosti… obično su tu i pre i posle nas. Iako neke i nadživimo, ostaju svedočanstva o tome da su postojali. Kao što postoje dokazi da je vaša omiljena klupa u parku nekada bila još nečija omiljena klupa, da je sa obale na kojoj stojite još neko nekada voleo da posmatra reku, da je u zgradi u kojoj živite još neko nekada živeo… Dokazi su na fotografijama, one su vreme i prostor zarobljeni u kvadratu. I one bi mogle biti naš vremeplov.

 

Autor je stare fotografije nadogradio snimcima iz vremena ovog – i dao nam uvid u sličnosti i razlike između prošlosti i sadašnjosti

Verovatno je od toga pošao i Zoltan Kerenyi, fotograf iz Mađarske, čiji su radovi nedavno privukli pažnju interneta – njegove fotografije su zapravo montaže koje zaista predstavljaju svojevrsne vremenske kapsule, vremeplov. On nam je kombinujući snimke današnjice sa osećanjem nostalgije otvorio prozor u prošlost. Tako se i zove njegov projekat – Prozor u prošlostWindow to the Past ili na mađarskom Ablak a Múltra.

Fotografije su vreme i prostor zarobljeni u kvadratu, prozor u prošlost, vremenske kapsule, vremeplov…

Prozor u prošlost

Kerenyi je koristio crno-bele fotografije Budimpešte nastale u 20. veku, a koje je pozajmio iz arhive Fortepan, i nadogradio ih snimcima iz vremena ovog – tako nam je dao uvid u sličnosti i razlike između prošlosti i sadašnjosti. Na fotografijama su prikazane iste lokacije ali drugo vreme i drugi ljudi, a autor ih je više od dve godine sređivao kako bi današnje snimke što preciznije uklopio sa istorijskim fotografijama.

Prozor u prošlost
Ova foto-kolekcija pokazuje lepotu znamenitosti Budimpešte i bogatu istoriju ovog grada. A sigurni smo da bi svako mogao da nparavi svoju malu ličnu ili lokalnu zbirku od fotografija nekad i sad.