28.12.2018.

Hedonistički vodič za kraj 2018.

42magazin
Pinterest, Promo

Umesto što planirate jedno veče – famozni doček Nove godine, pitamo vas: zašto ne biste sebi priredili genijalan kraj 2018?

Niste o tome razmišljali, zar ne?

hedonisticki vodic

Kako se proslavlja KRAJ jedne godine? Veoma, veoma lako – uz sjajne izložbe, super filmove, pozorišne predstave i degustaciju pića/hrane u novim gradskim restoranima.

U nastavku pronađite nekoliko predloga koji će vas, nadamo se, inspirisati:

Predlog br. 1 – doživite pravu srpsku svadbu, ali bez da zaista idete ispod šatre:
izložba fotografija Veseli svet Dragana Petrovića

GDE: U Salonu Muzeja savremene umetnosti, Pariska 10, Beograd

hedonisticki vodic, dragan petrovic, 42 magazin

Dragan Petrović je foto i video umetnik koji svoju umetnost stvara na, uglavnom, narodnim veseljima. Svojim analognim foto-aparatom škljoca od 1991. i svojim fotografijama uvodi nas u svet srpskih proslava, svadbi, krštenja, odlazaka u vojsku i svega ostalog što vam padne na pamet, a što uključuje muziku i dobru domaćinsku atmosferu.

Sve te poznate i malo manje poznate situacije ili detalji koje ste možda i sami primetili, ali vam nije palo na pamet da zabeležite – Dragan jeste: brke koje pevaju, porodice jedu supu, konobar u Nike trenerci s brdom belog hleba u rukama, davljenje u rakiji, pripite gospođe u kompletićima…

Ovaj hroničar životnosti je inače samouku umetnik, ali on svojim uigranim okom vidi tačno šta treba, a što mnogima od nas promiče – raskoš svakodnevice.

Izložba traje do 11. februara 2019.

Predlog br. 2 – nemojte kriti dobro raspoloženje ili ga dopravite uz koju čašicu:
posetite prvi džin bar u Beogradu – Leticija Gin Bar

GDE: Krunska 61, Beograd

Fotografija: Relja Ivanić

Fotografija: Relja Ivanić

Kišna je i hladna decembarska noć. Umesto što sedite u kući i kukate za suncem (pošto biste tada, kao bajagi, nešto zaista radili), vi zamislite da ste film noir protagonista, obucite vaš dugi kaput, stavite fedora šešir i zaputite se na jedan džin.

Leticija Gin Bar smešten je u kući iz 1938. godine, a enterijer su radili genijalci iz studija Autori. To je prvo mesto u gradu koje nudi bogat izbor džinova: Alkkemist, Tanqueray No. Ten, Thomas Dakin Manchester, Harahorn Norwegian Gin, Le Tribute, Roby Marton, Opihr Oriental Spiced Gin… Ako pak nećete džin, jer vaš zamišljeni junak pije nešto drugo – ima i drugo. U karti pića su i super viskiji Oban, Omar, Nikka, Balvenie, Paul John Brilliance ili mnogi drugi rumovi i kokteli.

When I drink, I think; and when I think, I drink.
~François Rabelais

Živeli.

Predlog br. 3 – Muzika će spasiti svet! Koncerti bendova Irie FM i Bitipatibi

Znamo da volite Đanija aka nođanynoparty, Mayu Berović i ostale umetnike s Y u svom imenu, koji će sigurno napuniti 5.000 arena, ali mi smo ipak odlučili da prednost damo nekim malo drugačijim muzičarima.

GDE: Irie FM, Dom omladine Beograda, 15. decembar

Nakon nedavno objavljenog spota za numeru Što ti telo pulsira, bend Irie FM predstavlja i ceo novi album – Putevi – na koncertu zakazanom u Domu omladine.

Ovaj dragi nam bend meša različite tradicionalne pristupe pop muzici i povezuje ih, bez mnogo osvrta na žanr, tako da zvuk varira od pesme do pesme. Osam članova, jedna dama, multitask muzičari, kreativci, okupljeni oko jedne ideje – kreiranje nove muzike koja ima direktan pristup svojoj publici.

Predgrupe: Kezz i DRUM

GDE: Bitipatibi, Dom omladine Beograda, 28. decembar

Na istoj lokaciji, dve nedelje nakon IrieFM-a, dešava se koncert benda Bitipatibi.

Ako još uvek ne znate šta je to dream pop, onda biste zaista mogli da svratite na koncert Bitipatibi. Bitipatibi neopsihodeličnim zvukom i intimnim, emotivnim tekstovima opisuje atmosferu na sebi svojstven, gotovo somnabulan način. Popularni su širom regije, a njihov drugi album Lešnici divlji 2 našao se na listama najboljih izdanja u regiji.

Predlog br. 4 – Imate klince? Imamo mi i za njih nešto lepo:
Premijera predstave za decu Carevo novo odelo u Bitefu, 22. decembra

Carevo novo odelo, Slavem Došlo, Hedonistički vodič, 42 magazin

Na sceni Bitef teatra u toku su probe za plesnu predstavu za decu i mlade Carevo novo odelo, po motivima istoimene bajke H. K. Andersena, a u izvođenju Mlade Bitef Dance kompanije.

Predstava se radi po tekstu i u režiji Jelene Kajgo, muziku potpisuje Aleksandra Đokić, koreografiju Dejana Volarev, a kostim Selena Orb. U ulozi Cara nastupa glumac Slaven Došlo, a igrači su: Una Vujošević, Jakša Filipovac, Sara Tasić, Una Đuričić, Helena Ćelap, Anja Milosavljević, Nikola Živković i Tijana Ostojić.

Premijera predstave zakazana je za 22. decembar, a reprize su 23, 24. i 25. decembra

Predlog br. 5 – film, film, baby! Par filmskih/serijskih naslova koje ovog meseca možete premijerno strimovati na Netflixu, Amazon Prime i HBOu.

Dobro, za ovu stavku i ne morate da izađete iz kuće. Striming platforme Netflix i Amazon Prime u decembru priređuju nekoliko premijera, a mi smo izdvojili dve:

Netflix: Mogli, legenda džungle (Mowgli, Legend of the Jungle)

Premijerno prikazan 7. decembra na Netflixu, film Mogli, legenda džungle slobodan je za strimovanje. Ovo je, razume se, film za klince, ali i nas sve malo (ili mnogo) starije koji već decenijama volimo ovo ljudsko mladunče zalutalo u svet opasnih životinja.

Benedict Cumberbatch je tigar Šir Kan, panter Bagira je Christian Bale, zmija Ka je Cate Blanchett, dok medvedu Baluu glas daje čuveni Golum – Andy Serkis.

Amazon Prime/CNN: Anthony Bourdain: Parts Unknown, 11. sezona

anthony bourdain, hedonisticki vodic, 42 magazin

Nakon samoubistva čuvenog američkog kuvara i voditelja Anthonyja Bourdaina, većalo se da li 11. i poslednju sezonu njegovog serijala Parts Unkown emitovati ili ne. Na kraju, publika je presudila – svi želimo da vidimo poslednje avanture ovog genijalnog, duhovitog i ironičnog čoveka.

Sigurni smo da će putovanje biti tužno, ali, ipak, valjda se oprostiti onako kako smo se i upoznali: jedinstvenim kuvarsko-globtroterskim pozdravom.