28.09.2020.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 28. septembra do 4. oktobra

42 magazin
Promo

Januar, februar… septembar i već oktobar, bila je to jedna veoma kratka, neosetna sredina godine. Vreme je za zlatni street art đir

Vidimo se!!!

Festival umetnosti na ulici Rekonstrukcija 2020. na Dorćolu do 29. septembra

gradski đir

Pozivamo vas na treći Festival umetnosti na ulici Rekonstrukcija koji se održava od 26. do 29. septembra na Dorćolu.
Tri fasade će oslikati timovi koje čine iskusne ulične umetnice i pobednice konkursa za vizuelne umetnike/ce koji je raspisan sa idejom da učinimo njihov rad vidljivijim u ovoj specifičnoj godini, ali i kako bismo osnažili domaću uličnu umetničku scenu.
Dva rada nastaće na fasadama u Ulici despota Đurđa 7 i 11, a timove predvode Barbara Dimić, muralistkinja, grafička dizajnerka i ilustratorka, i Tijana Tripković, grafička dizajnerka, ilustratorka i ulična umetnica, koje često rade zajedničke projekte u okviru studija Kriška.
Na zidovima u Mike Alasa 36 rad će realizovati tri umetnice odabrane pomenutim konkursom predvođene uličnom umetnicom TKV – Iva Dimitrijević iz Beograda, studentkinja treće godine slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti, Milica Bojanić, učenica trećeg razreda Umetničke škole u Nišu, i Nataša Mihailović iz Pančeva, višestruko nagrađivana studentkinja 4. godine animacije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.
Akciju Udomi umetnost pokrenula je organizacija F12. Pozivamo vas da, ukoliko ste umetnik/ca, donesete svoje radove (printove, grafike, fotografije, priče, pesme…) i okačite ih na „štrik“ ispred kafea 16 u Cetinjskoj 15a od 26. do 29. septembra. Pozivamo publiku da radove na toj lokaciji„udomi“, odnosno ponese kući, a potom fotografiše uz tagovanje autora rada i hashtagove #udomiumetnost #rekonstrukcija2020 #f12.
Tribina Jedan za sve održava se u utorak 29. septembra u 19 časova u UK Stari grad. Tribina će problematizovati javni prostor iz perspektive njegovih različitih korisnika i korisnica. Učesnice će biti: Jasna Cicmil Bratičević, koordinatorka programa zapošljavanja, CIM (Svratiste za decu, Beograd), Milica Mraović, suosnivačica udruženja Kolaž koje se bavi marginalizovanim grupama, sa fokusom na migrantima, Nikoleta Kosovac, koordinatorka programa magazina Liceulice. Diskusiju moderira Tamara Marković, nezavisna menadžerka u kulturi i suosnivačica Festivala Rekonstrukcija.
Vidimo se u dorćolskim komšilucima!

Monday BLUES #43: Đuka i Bojan Dom omladine Beograda – 28. septembar

gradski đir

Monday Blues, serijal low-noise bluz koncerata u organizaciji Doma omladine Beograda (DOB), održava se 28. septembra od 20 do 21 čas, a nastupaju Aleksandar Đukić (bas i glas) i Bojan Vulin (gitara i glas), koji su bez kompromisa redefinisali suštinu bitisanja bluza na beogradskoj muzičkoj sceni, smelo uvodeći u svoje nastupe gotovo tribinski sadržaj – na ovim nastupima o bluzu se pričalo isto onoliko koliko se bluz i svirao.

Nikola Velicki: Karton Network u novom prostoru Grafičkog kolektiva – 28-29. septembar i 1-2. oktobar

gradski đir

Izložba Nikole Velickog Karton Network biće otvorena 28 i 29. septembar, kao 1. i 2. oktobra u okviru projekta Kreativno, nestrpljivo, izazovno… u novom prostoru Grafičkog kolektiva (Dragoslava Jovanovića 11).
Reč je o trećem segmentu pop-up projekta koji se priređuje sa idejom da ovaj arhitektonski zapušten prostor dobije novo značenje kreativnom revitalizacijom, a priča o autentičnosti mesta i autentičnosti autorskog koncepta se susreću i deluju u dijaloškoj formi. Program se realizuje u iščekivanju dokumentacije za rekonstrukciju u standardni izložbeni prostor Grafičkog kolektiva.

Dobre vibracije u Galeriji Artget – 28. septembar

gradski đir

Poslednjeg ponedeljka u septembru u Galeriji Artget  nastupiće gošće iz Banjaluke, flautistkinja Sonja Čule, profesorka na Akademiji umejtnosti u Banjaluci, i pijanistkinja Jovana Branković. Njihov program Dobre vibracije obuhvata poznate kompozicije za flautu od 18. veka do danas. Prema odluci Vlade Republike Srbije kojom se dozvoljava održavanje kulturnih događaja uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, uz izvođača i organizatore, predviđen broj mesta za publiku u Galeriji Artget je 25.
Zbog ovako ograničenog broja, molimo vas da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu lidija.maric@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta (ponedeljak, 28. septembar) u 12 sati ili dok se mesta ne popune.

Izvanredan život Davida Koperfilda u Kombank dvorani – 1. oktobar

Film prati Koperfildovo putovanje kroz haotičan svet u kom pokušava da pronađe svoje mesto. Od nesrećnog detinjstva do otkrića talenta za pripovedanje i pisanje, njegovo putovanje naizgled je smešno i tragično, ali uvek puno boja, života i humanosti.
Režiser: Armando Iannucci. Uloge: Fisayo Akinade, Nikki Amuka-Bird, Albie Atkinson, Aneurin Barnard

Swing Jazz na otvorenom! u Kulturnom centru Grad – 1. oktobar

gradski đir

Smeštamo se u muzički vremeplov i vraćamo u tridesete, četrdesete i pedesete godine 20. veka, kada je muzika za provod i ples bio swing jazz!
Slušaćemo big-bendove Kaunta Bejzija, Djuka Elingtona i Benija Gudmana, kao i superstarove tog doba poput Fetsa Volera, Luisa Armstronga i Keba Kaloveja. Naravno i virtuozne vokale Ele Ficdžerald, Nine Simon, Pegi Li, Bili Holidej, Neta King Kola…
Muziku pušta Nebojša Radivojević od 21 čas.
Ulaz slobodan, dobro došli!

Repetitor i KOIKOI u bašti kluba Fest – 2. oktobar

gradski đir

Nakon velike koncertne pauze, jedna od najvećih koncertnih atrakcija i verovatno najenergičniji sastav na ovim prostorima Repetitor nastupa u bašti kluba Fest 2. oktobra od 20 do 23 časa.  Sviraće po prvi put pesme sa još uvek neobjavljenog albuma Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji. Koncert otvara KOIKOI, mlada grupa, takođe iz Beograda koja se pojavila na kompilaciji Hali Gali, a na koncert dolaze pravo sa snimanja svog prvog albuma.
Ulaznice po ceni od 1.000 dinara u prodaji su u klubu Fest i u Felix Shopu (TC Sremska).

Rambo Amadeus, One Gulliver & Five Winnetous u letnjem Bitefartcafeu 2. oktobar

gradski đir

U petak 2. oktobra od 21 čas u Bitefartcafe Summer Stage nastupa Rambo Amadeus i One Gulliver & Five Winnetous.
Ulaznice uskoro u prodaji putem servisa www.tickets.rs online ili na njihovim prodajnim mestima. Sve ulaznice su za stajanje. Rezervacije na 063594294 & 063594054.
Kalemegdan, teniski tereni Partizana.

Vikend ulične umetnosti na Vračaru u Božidarcu – od 2. do 4. oktobra

gradski đir

Božidarac i Street Art Belgrade vas pozivaju na drugi Vikend ulične umetnosti na Vračaru koji će se održati od 2. do 4. oktobra u prostoru centra Božidarac.
Cilj vikenda je da približi uličnu umetnost široj javnosti kroz seriju radionica, izložbi, šetnji na otvorenom i predavanja. Vikend je i deo zvaničnog programa u okviru Dana evropske baštine na Vračaru.
U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom broj mesta na svim događajima je ograničen, pa je važno da se blagovremeno prijavite. Sve detalje imate na ovom linku.

Bjesovi u Bašti kluba Fest – 3. oktobar

gradski đir

Nakon rasprodatog koncerta u klubu Fest u februaru ove godine Bjesovi će još jednom obradovati svoju publiku u Zemunu! Zoran Marinković i ekipa sviraće u bašti kluba Fest u subotu 3. oktobra!
Ulaznice po ceni od 1000 dinara mogu se kupiti u klubu Fest (od četvrtka do nedelje, posle 18 sati), kao i u Felix Shopu (TC Sremska).