13.01.2020.

Gradski đir! Kalendar za nedelju od 13. do 19. januara

42 magazin
Promo

Čak iako ste pomalo umorni od điranja, setite se one stare narodne da se đir đirom izbija i krenite

za-fb

Vidimo se!!!

Retrospektiva filmova Federika Felinija u Jugoslovenskoj kinoteci – od 13. do 26. januara

gradski đir

Povodom sto godina od rođenja Federika Felinija (Rimini, 20. januar 1920 – Rim, 31. oktobar 1993), Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Jugoslovenska kinoteka predstavljaju retrospektivu najslavnijih Felinijevih ostvarenja i izložbu crteža preuzetih iz njegove Knjige snova koje je ustupila opština Rimini, suvlasnik autorskih prava u čijem se vlasništvu knjiga nalazi.
Retrospektiva obuhvata 17 filmova Federika Felinija i traje od 13. do 26. januara.
Biće prikazani Svetlosti varijetea, Beli šeik, Dangube, Ulica, Probisvet, Kabirijine noći, Đulijeta i duhovi, Sladak život, Osam i po, Satirikon, Klovnovi, Felinijev Rim, Sećam se, Proba orkestra, Grad žena, Felinijev Kazanova, A brod i dalje plovi. Sve projekcije biće u sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke.
Izložba Felinijevih crteža biće otvorena u utorak 14. januara u 18.30 u zgradi Jugoslovenske kinoteke, u Uzun Mirkovoj.

Tradicionalni novogodišnji koncert u Narodnom pozorištu – 13. januar

gradski đir

U Narodnom pozorištu u Beogradu 13. januara od 20 časova izvodi se tradicionalni Novogodišnji koncert. Na koncertu će biti izveden bogati opus najvećih svetskih kompozitora, kao i odlomak iz komedije Oskara Vajlda Važno je zvati se Ernest, i baletskih predstava Labudovo jezero i Uspavana lepotica.
Diriguju: Ana Zorana Brajović, Zorica Mitev Vojnović i Đorđe Stanković. Reditelj: Ivana Dragutinović Maričić. Koncertmajstor: Vesna Janssens.
Učestvuju ansambli Opere (solisti, hor i orkestar), Baleta i Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Novogodišnji gala koncert Narodnog pozorišta u Beogradu održava se od 1993. godine.

Srpska nova uz pečenog vola na Dorćol Platz – 13. januar

gradski đir

Tradicionalno obeležavanje Srpske novu godine na Dorćol Platzu uz pečenog vola.
Od ranih jutarnjih časova kreću pripreme, događaj počinje u 16 sati uz nesvakidašnju hranu i kuvano vino. Za muzički program zaduženi su Đura i Mornari od 18 sati. U pauzama atmosferu će upotpuniti takođe i DJ Makijaveli! Ulaz je besplatan.

Otvaranje januarskih izložbi u KCB – 14. januar

gradski đir

Otvaranje januarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda u utorak 14. januara u 13 časova.
MARIJANA JANKOVIĆ VREME JE PROSTOR Galerija Artget, 14. 1 – 13. 2.
Izložba mlade fotografkinje Marijane Janković pripada umetničkim projektima koji se bave fenomenologijom memorije, u okviru koje umetnici tragaju za sećanjima, vlastitim identitetom, smislom postojanja i njegovim umetničkim izrazom.
DESTRUCTION AND RECOVERY Likovna galerija, 14. 1 – 13. 2.
Autorka izložbe: dr Sanja Kojić Mladenov. Umetnice: Ana Vujović, Sigalit Landau, Vesna Perunović i Selma Selman.  U ciklusu Kritičari su izabrali – tradicionalnoj izložbi koja se kao recepcija kritičara savremene vizuelne umetnosti u Likovnoj galeriji kontinuirano organizuje od 1967 – Sanja Kojić Mladenov, dobitnica  Nagrade Lazar Trifunović za 2016, priredila je izložbu koja se bavi preispitivanjem rodnih uloga i odnosa, stereotipa, pozicija žene u društveno-političkim i umetničkim sistemima, kao i pitanjem identiteta.
OLIVER RESLER, Okupljanje oko olupine Galerija Podroom, 14. 1 – 13. 2.
Kustos: Dejan Vasić U utorak, 14. januara u 18 sati Razgovor sa umetnikom – Oliver Resler govori o globalnom zagrevanju, oblicima građanske neposlušnosti i ulozi umetnika (razgovor će biti na engleskom jeziku) Tokom trajanja izložbe biće organizovana javna vođenja Dejana Vasića, kustosa izložbe. Galerije Kulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12:00 do 20:00, sem nedeljom, državnim i verskim praznicima.

Izložba Milenka Stevanovića u Kolarčevoj zadužbini – 14. januar

gradski đir

Postavka izložbe Milenka Stevanovića predstavlja seriju radova sa temom tokijskog pejzaža i scena iz svakodnevnog života koja je nastala između 2014. i 2019. godine, kao rezultat istraživačkog rada tokom studijskog boravka u Japanu. Osnova umetnikovog načina rada leži u crtanju i slikanju po životu.
Izložba će biti otvorena do 1. februara svakog dana, osim nedelje, od 10 do 20 sati.

Na kafi sa… u KC Gradu – 15. januar

gradski đir

Na kafi sa… Aleksandrom Savanović, istraživačicom i spisateljicom, TKV, street art umetnicom, Jelenom Višnjić, direktorkom feminističke organizacije Befem, i Marijom Ratković, teoretičarkom i radnicom u kulturi u sredu 15. januara od 19 sati, kako se to već na kafi i radi, pričati pomalo o svemu, o njihovim poslovima i planovima, a najviše o feminizmu, ko ima prava na feminizam i ko o tome odlučuje, ko su danas prave feministkinje, prave feminističke teme, da li postoje muški feminizmi itd.
Sa gošćama razgovara Jelisaveta Blagojević, direktorka IPAK. Centra i profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.  Ulaz je besplatan.

Zaprati Betovena: #BetovenJeKeva 2 na Kolarcu – 16. januar

gradski đir

Beogradska filharmonija
Dirigent: Uroš Lajović
Solista: Robert Lakatoš, violina
Đ. Rosini: Vilijem Tel, uvertira
E. V. Korngold: Koncert za violinu i orkestar
F. Mendelson: Simfonija br. 4 (Italijanska)
Ulaznice za ovaj koncert, kao i ciklus #BetovenJeKeva su u prodaji!

KK Barut: projekcija filma Ruke nad gradom + diskusija – 16. januar

gradski đir

Film Ruke nad gradom (Le mani sulla citta, Italy/France, 1963, 101 min; režija: Francesco Rosi) prati istragu o odgovornosti vlasti za urušavanje stambene zgrade u blizini gradilišta luksuznih stanova u Napulju. Film otkriva procese političkog odlučivanja unutar i između parlamentarnih partija u vreme velikih državnih projekata za razvoj juga Italije 60-ih. „Likovi i događaji u filmu su izmišljeni. Društveni kontekst koji ih proizvodi je stvaran“.
Diskusija nakon filma baviće se društveno-ekonomskim kontekstom u Srbiji. Tema će biti posledice neadekvatnih javnih politika u oblasti urbanizma i borbe protiv korupcije, kao i mogućnosti za rešavanje ovih problema kroz političku borbu u parlamentu.
Sreda 15. januar u 19.30 Kino klub Barut (KC Magacin u Kraljevića Marka 4)
Ulaz besplatan!

Bowiedan u klubu Berlin Monroe – 16. januar

gradski đir

Dan 16. Januar posvećujemo renesansnom umetniku modernog doba, umetniku koji nam je približio Mars, a naša čula zarazio nezaobilaznim glamurom i lifestyleom, savršeno-nesavršenim vokalom, nezaboravnom muzikom i harmonijama koje odzvanjaju širom beskraja svemira.
Dame i gospodo, Ziggy Stardust i njegova muzika u Berlinki, a bira je Nickhola!

Moj jutarnji smeh u Dvorani Kulturnog centra – 17. januar

Zbog velikog interesovanja još jedna ekskluzivna projekcija filma Moj jutarnji smeh uz prisustvo glumačke i autorske ekipe i razgovor sa publikom! Ovo je jedina projekcija u januaru, pošto ekipa filma ide na Festival u Roterdam. Priča o zakasnelom odrastanju 30-godišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala pod staklenim zvonom i čiji su roditelji  pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.
Režija: Marko Đorđević. Uloge: Filip Đurić, Jasna Đuričić, Ivana Vuković, Nebojša Glogovac.
Petak 17. januar u 21 čas, Dvorana Kulturnog centra Beograda.

Matt Schiff Jazz Trio u Beogradskom marketu – 17. januar

gradski đir

Dobrih svirki nikad dosta, posebno Jazz svirki i upravo zato ovog petka vas očekuje Matt Schiff trio u Beogradskom marketu. Trio sačinjen od jazz muzičara koji imaju višegodišnja iskustva u bavljenju jazz-om. Iza svakog od njih stoji duga karijera kako klupskih tako i festivalskih svirki i u zemlji i u inostranstvu. Trio čine: Matt Schiff – gitara, Milan Nikolić – bas, Miloš Grbatinić – bubnjevi. Ako ste pravi ljubitelj jazz-a ovo je veče koje nikako ne biste smeli da propustite. Vidimo se u Marketu!

SVI UGLAS! – zimski koncert Raspevanog Svratišta i prijatelja u Narodnom pozorištu – 18. januar

gradski đir

Art Aparat će i ove godine napraviti svoj već tradicionalni zimski koncert na kojem će nastupiti sa svojim horom koji čine deca iz Svratišta i pripadnici šire javnosti. Koncert će se održati 18. januara u Narodnom pozorištu u Beogradu, na Sceni Raša Plaović, s početkom od 12 časova. Ulaz je besplatan
Da bi provod bio još bolji, nastupaju i poznati romski sastav Roma Sijam, dečji hor RocHoir Kids i jazz duo Nusha&Pavi. Informacije na majacu.com@gmail.com ili 064/3364923.
Vidimo se u Narodnom pozorištu!

Zemlja gruva – januarski tradicional No.9 u klubu Fest – 18. januar

gradski đir

Tradicija se nastavlja – Zemlja gruva nastupiće i ove zime u zemunskom klubu Fest – 18. januara u 22 sata! Za svaki njihov nastup vlada veliko interesovanje, nesumnjivo će i ovog puta biti tako!

Oleg Kireyev & Vasil Hadžimanov u klubu Soul Society – 18. januar

gradski đir

Najveći etno-džez pijanista Srbije i najveći etno-džez saksofonista Rusije nastupiće zajedno 18. januara na sceni kluba Soul Society, gde će izvesti džez kompozicije u neponovljivim aranžmanima, prožete ruskim i srpskim tradicionalnim melosom.
Oleg Kireyev i Vasil Hadžimanov su zajedno krenuli da istražuju spoj tradicionalne muzike i popularnih pesama što je rezultiralo nastajanjem novog projekta rusko-srpskog džeza.
Ulaz: 500 dinara. Vrata kluba se otvaraju u 22, rezervacije važe do 22.30.
Karte možete kupiti preko servisa Tickets.rs ili na ulazu u klub na veče koncerta. Rezervacije: 063.377.420.

Velika berza ploča i diskova u DOB-u – 19. januar

gradski đir

Prodaja i razmena originalnih izdanja ploča i diskova u Domu omladine Beograda 19. janura.