04.12.2016.

Filmovi Jima Jarmuscha koje ne smete propustiti

42magazin

Njegov dokumentarac Gimme Danger o legendarnom Iggyju Popu i bendu The Stooges gledamo u okviru Festivala autorskog filma, a nestrpljivo čekajući najnoviji film Paterson osvrćemo se na prethodna ostvarenja sa njegovim potpisom koja su ušla u filmsku antologiju. Da, skapirali ste. Pričamo o Jimu Jarmuschu.

Trejler filma Paterson

Jim kaže da je filmski štreber. U kinematografiju se zaljubio tokom studija u Parizu 1975. godine. Baš tamo je naučio da komunicira jezikom filmske literature, a i danas sebe smatra studentom filmske umetnosti.

Lista njegovih filmova koji su ušli u filmsku antologiju je povelika. Od indie naslova poput Down by Law do velikih blockbuster ostvarenja kao što su Only Lovers Left Alive, Dead Man, Coffee and Cigarettes

Jim kaže: „Pokušajte da pronađete inspiraciju, ona je svuda. Jer, ako mislite da radite na filmu, biće vam potrebno mnogo. Film je i slika, i muzika, i stil, i tajming, i ritam, i gluma, i pisanje, i fotografija, i boja, i kompozicija.“

U iščekivanju filma Paterson, koji se trenutno prikazuje u britanskim bioskopima, inspiraciju o kojoj Jim priča pronašli smo u, po našem mišljenju, njegovim najboljim ostvarenjima:

Ghost Dog: The Way of the Samurai (1999)

Forest Whitaker je ulični hitmen koji živi po kodeksu japanskih samuraja – Hagakure. U ovom filmu Jarmush stvara savršen balans između sjajno napisanih dijaloga i intenzivnih momenata tišine, akcije i emotivnosti. Hibrid gangstera i samuraja, enigmatični Ghost Dog je, poput serijala Kill Bill, omaž filmovima iz prošlosti i ostaće upamćen kao jedan od najboljih likova ikada napisanih.

Broken Flowers (2005)

Bill Murray briljira u ulozi ostarelog Don Žuana bez dileme, Jarmushovom naj mainstream ostvarenju, ali, bez sumnje, jednom od njegovih najboljih. Ovaj film je na momente srceparajuć, na momente komičan, ali svakako prenosi Jarmushovu viziju, dubinu i stil širokim narodnim masama (što nije lako uraditi!). Za film Broken Flowers Jarmush je dobio sjajne kritike i osvojio Grand Prix u Kanu.

Dead Man (1995)

Za ovaj film svi znaju. I to s razlogom. Dead Man je postao popularan zbog neprevedenih dijaloga na jezicima indijanskih plemena, ali i po šalama koje su isključivo oni mogli da skapiraju. Psihodelični vestern, u kom glavnu ulogu tumači Johnny Depp kao William Blake, jeste ništa drugo do – fantastičan.


Mystery Train (1989)

Prvi Jarmuschov film u boji pripoveda nam o tri sudbine koje se prepliću, a radnja se događa u američkom gradu Memfisu. Intrigantni karakteri i glavna uloga poverena Joeu Strummeru iz benda The Clash ovaj filmski naslov odmah smeštaju među indie favorite.

Night on Earth (1991)

Taksi, taksi, taksi. Radnja filma odvija se u taksiju i istražuje vezu između putnika i vozača, dva stranca čiji se životi prepliću u jednom kratkom vremenskom periodu – tokom vožnje. Ovo je jedan avanturistički film, svaka scena je ispričana potpuno drugačijim filmskim jezikom, što ga i čini veoma uzbudljivim. Saundtrek je instrumentalan, a potpisuje ga Tom Waits.