22.12.2016.

Da li ćemo u stvari voleti film Blade Runner 2?

Zvanični naslov sikvela je Blade Runner 2049, a nedavno se pojavio i prvi trejler. Radnja filma se dešava 30 godina nakon originala, što nam zaista ne otkriva mnogo o tome šta bi zapravo plot trebalo da bude.

Iako su fanovi klasika iz 1982, u režiji Ridleyja Scotta, negativno reagovali na vest da film dobija nastavak, priznajemo da se u novom delu okupila zaista sjajna glumačka ekipa.

Premijera ostvarenja Blade Runner 2049 bila je zakazana za 12. januar 2018, ali nedavno je pomerena na 6. oktobar, što malo olakšava nepotrebno preuranjen hajp oko lansiranja nastavka. Kao što smo već rekli, Ridley Scott je režirao originalni deo, međutim, film numero due potpisuje Denis Villeneuve – veteran kritički veoma prihvaćenih drama poput Prisoners ili Enemy – 48-godišnji Kanađanin, jeste It reditelj Holivuda, pre svega zbog trilera Sicario (u kom naslovne uloge tumače Emily Blunt i Benicio del Toro), a najverovatnije će pokupiti gomilu Oskara.

blade-runner-2

E baš je Mr. Villeneuve na Filmskom festivalu u Torontu, govoreći pre svega o filmu Sicario, slučajno rekao kako će u novom Blade Runneru otkriti najveću misteriju ovog ostvarenja. I tu nas je zapravo zainteresovao.

Fanovi originala proveli su godine i godine u diskusiji oko jedne misterije: da li je Rick Deckard (koga tako sjajno igra Harrison Ford) živo biće ili replikant? Ljudi iz produkcije davali su različite odgovore na ovo pitanje, a na velikom ekranu istina je ostala krajnje dvosmislena. Iako je Ridley Scott u jednom intervjuu rekao kako Deckard jeste replikant (Yes, he’s a replicant. He was always a replicant. – New York Times, 2007), Harrison Ford je negirao ovu izjavu i rekao da je lik sto posto čovek i da je to bila upravo Scottova ideja. Tako se debata nastavila.

Kada je Denisu Villeneuveu postavljeno pitanje – da li je Deckard čovek ili replikant, kanadski reditelj je odgovorio: „Sada, kada sam s druge strane ograde, ne mogu da odgovorim, ali videćete i sami u nastavku.“

Ako volite ovaj film – onda volite i dobru filmsku misteriju. Villeneuve nam je rekao nešto, a nije nam otkrio ništa. Hoćemo li dobiti odgovor ili će se debata nastaviti po forumskim kuloarima? Ili možda čovek samo zna dobar trik da privuče stare fanove u bioskopske sale?

Videćemo.