04.07.2018.

10 filmova koji će vašu dnevnu sobu pretvoriti u plažu

42magazin
Giphy

Londonsko je vreme napolju, a vi ste nasukani u svom domu? Nema veze – beskrajno sunce, tirkizno more i peščane plaže su na klik od vas.

plaža film

Neki od omiljenih filmovima u kojima su ključne reči #plaža i #more transportovaće vas na njih u sekundi, uprkos činjenici da tehnički i niste baš tamo. Ali prednost je što je možda vaš kauč udobniji od peska ili šljunka, stene ili betona, a nije potrebno da mackate zaštitni faktor. Krofnu punjenu razvodnjenom čokoladom savetujemo da napravite radi kreiranja bolje atmosfere i jedno što vam preostaje jeste da izaberete jedan od 10 filmova koje predlažemo.

Svi se dešavaju na plažama – bilo da su one blizu, daleko, surferske destinacije, tropski rizorti ili izolovana mesta. Dakle, odmor smo vam već isplanirali, na vama je samo da se odlučite za destinaciju po ukusu i klinete play dugme.

Plava laguna

Klasik iz osamdesetih u kom se proslavila Brooke Shields prvi je na našoj listi. Priča o dvoje mladih rođaka, nasukanih na pustom ostrvu, bila je kontroverzna u momentu kada se pojavila na velikim platnima. Deca se bez ičije pomoći snalaze za život, ulaze u tinejdžersko doba, suočavaju se sa smrću, ali i novim životom, rađanjem.

Point Break

Volite akciju na plaži? Onda je Point Break film za vas. U ovom, još jednom klasiku iz 1991, pratimo Keanua Reevesa u ulozi Johnnyja Utahe, FBI agenta koji se infiltrira među surfere, potencijalne pljačkaše banki. Nasuprot Keanuu, koji je standardno, očekivano i fantastično loš i mlak (i kao takvog ga obožavamo!) Patrick Swayze odličan je u ulozi Bodhija, vođe pomenute surferske bande.

Varljivo leto 68

https://vimeo.com/14069719

U leto 1968. godine maturant Petar spreman je za ljubav. Zaljubljuje se u više žena, uglavnom zrelih i udatih. Potreba za ženom života dovodi ga u niz delikatnih i komičnih situacija, što nervira njegovog oca, opštinskog sudiju, koji veruje da decu treba odgajati čvrstom rukom. Petra, čini se, ne zanimaju previše prelomni događaji 1968. godine, koji dopiru i do njegovog gradića, međutim, saznaje da ljubav i politika mogu biti i te kako povezani!

Potomci

Ova mešavina komedije i drame, nastala 2011, nije baš pozitivna, optimistična plažna priča kakvu, verovatno, očekujete, ali je dirljiva porodična saga koja se odvija na prelepim Havajima. A glavnu ulogu tumači George Clooney, što daje dodatne bonuse na HOT skali.
On je samohrani otac dve ćerke – glume ih Shailene Woodley i Amara Miller. Film je pun uspona i padova, drame i radosti. Životan je.

Izgnanik

Nijedna lista „plažnih“ filmova ne može proći bez ovog naslova. U Izganinku iz 2000. godine glavnu ulogu tumači Tom Hanks kao Chuck Noland, radnik FedExa, koji, kao jedini preživeli nakon avionske nesreće, ostaje zaglavljen na pustom maležanskom ostrvu. Primoran da se bori za život, on se snalazi kako ume, a prijatelj mu postaje jedna ispumpana lopta s kojom počinje da razgovara i tretira je kao živo biće.

Lepota poroka

https://www.youtube.com/watch?v=3PrNopvLin4

U zaostalim selima crnogorskog krša običaj je da muž nevernu ženu maljem ubije preko pogače. U takvoj sredini živi mladi bračni par, zavetovan na doživotnu vernost. Žive siromašno i rado prihvataju poziv kuma koji je otišao za lakom zaradom u primorje, da slede njegov primer. On se zapošljava u solani, a ona kao spremačica u nudističkom kampu. Tradicionalno vaspitana, užasava se nad golotinjom, naročito kad posprema apartman dvoje mladih stranaca koje zabavlja njena zbunjenost. Uz njihov podsticaj, ona postepeno oslobađa tradicijom sputanu senzualnost… Lepota poroka je crna komedija koja prikazuje surov svet Crne Gore, koji, nažalost, i dalje postoji, a u kom vladaju arhaični kodovi i stravični zakoni časti i krvi.

Mamma Mia!       

Maryl Streep, Christine Baranski, Pierce Brosnan, Amanda Sayfried, prelepo grčko more i ABBA! Optimistična, vizuelno prelepa, ova mešavina komedije i mjuzikla odvešće vas na leto iz snova, bilo da imate 20 ili 70 godina. Ljubav, radoznalost, predivan saundtrek i plaaaavo more nateraće vas da igrate pored vaših ekrana, a možda i da kupite karte za istoimeni pozorišni mjuzikl koji je film i inspirisao.

A Bigger Splash!

Film Sicilijanca Luce Guadagnina morate gledati pre svega zbog atmosfere više nego zbog priče. Pa, nekako je i logično – kada odrastete u prelepom gradu kakav je Palermo, imate potrebu da njegov duh prenesete na ekran. A Bigger Splash je prvi u nizu Guadagninove triologije u koju spadaju filmovi  I Am Love (2009) i Call Me By Your Name (2017), a svaki od njih je pravo malo kinematografsko remek-delo – lepote na ekranima. Ovaj film je adaptacija francuskog klasika La Piscine, ali, nažalost, dosta lošija od originala. Ipak, zbog romantičnog gradića u terakota boji, Tilde Svinton u kostimima Dior by Raf Simons i beskrajno tirkiznog sicilijanskog mora – obavezno ga pogledajte.

Le Redoutable / Godard Mon Amour

Le Redoutable Michela Hazanviciousa je umereno smešan film koji se bavi životom najpoznatijeg francuskog filmskog reditelja – Jeana Luca Godarda. Priča je ispričana iz ugla JLCove tadašnje žene, prelepe Anne Wiazemsky, i govori o tome kako je on iz revolucionarnog francuskog novog talasa prešao da radi na nepopularnim umetničkimfilmovima s političkim prizvukom, kojima se i danas bavi. Većina filma snimana je na predivnom francuskom primorju, na peščanim plažama i među maslinjacima i borovim šumama čiji miris gotovo da možete osetiti. Popijte Koktu, stavite slamnati šešir i – pogledajte ovaj film.

Mala sirena

Možda je Elsa iz crtaća Frozen boginja današnjih klinaca, ali, priznajte, vi i dalje vašu decu ubeđujete da je Mala sirena najbolja animirana junakinja svih vremena! I niste pogrešili jer ovaj “crtać” je pokupio nekoliko nagrada Oskar, a pesma Under the Sea nalazi se na listi najpopularnijih svih vremena. Tako da, listen to me – human world is a mistake, life under the sea is better than everything they’ve got up there!