07.02.2017.

Feminizam ili lepota? I jedno i drugo!

Zorana Blažević
Instagram

Madonna je na Instagramu objavila da ne brije pazuhe, Miley Cyrus i Cara Delevingne su na free the nipple strani, dok Ashley Graham uspešno promoviše plus size lepotu… Sve je to lepo, ali šta smo time dobili?

output_y7ymus

Na Women’s Marchu u Vašingtonu, dan nakon inauguracije novog američkog predsednika, žene su demonstrirale protiv Trumpove retorike koja vređa na rasnoj, verskoj, etničkoj i seksualnoj osnovi. Baš u to vreme, dok sam se bavila YouTube istraživanjem „trivijalne“ teme kakva je lepota, naišla sam na potpuno našminkanu devojku sa sređenom kosom, koja je, eto, podigla ruke i svima jasno stavila do znanja da ne brija pazuhe. Kao obrazloženje rekla je sledeće: I have this condition, it is called feminism, i nastavila kao da se ništa nije desilo.
Prvo što sam pomislila bilo je, u redu ako si toliko liberalna i ne želiš da trošiš vreme na depilaciju i slične gluposti, zašto se onda šminkaš? Zar to nije kontradiktorno? I da li su žene koje se depiliraju antifeministkinje? Da li su naši stavovi u direktnoj sprezi sa našim izgledom?

Ashley Graham Lena Dunham

Plus size lepota predstavljena kroz Instagram vizuru Ashley Graham i Lene Dunham

Malje na telu smatraju se jednim od najmoćnijih oružja protiv patrijarhalnih standarda ženske lepote i njihovo uklanjanje označava potčinjavanje mizoginim idealima ženstvenosti. One su i jasan politički stav kojim svetu poručujete da ste feministkinja i da ne robujete muškarcima. Magazin Allure počeo je da objavljuje video-klipove u kojima ruši mitove o lepoti, a jedan od njih odnosi se upravo na neuklanjanje vlasi na telu. Kada se ova tema sagleda iz ugla devojaka sa tamnijom kožom, postaje jasno kolika je privilegija roditi se kao belkinja svetle puti i koliko je samim tim lakše uklopiti se u važeće kanone lepote koji podrazumevaju glatko telo. Razumem ove devojke, ali ne mogu potpuno da se složim sa njima. Depilacija je bolna, naporna i dosadna za sve nas, bez obzira na deo sveta iz kog dolazimo. Zaista mi sve to deluje kao hipstersko privlačenje pažnje ili neki kvaziintelektualizam, iako ove devojke tvrde suprotno. Uostalom, pogledajte, pa sami donesite sud. U prošlosti je (ne)uklanjanje malja bilo povezano sa staležom ali i sa aktuelnom modom, nekada su dlake na telu bile poželjne, nekada ne. Činjenica je da se veliki broj heteroseksualnih muškaraca danas u manjoj ili većoj meri depilira. Kako na to da gledamo kroz prizmu feminizma? Da li ćete puštati ili brijati malje, stvar je izbora i stila, a ne stava.

Free the nipple vs plus size lepota

Feminizam je takođe zakleti protivnik „belih“ standarda lepote, koji podrazumevaju da bi sve žene trebalo da budu vitke, zategnute, punih grudi i usana, uskog nosa, duge i ravne kose, savršenog porcelanskog tena. Za većinu ženske populacije ove standarde je nemoguće ispuniti, a pritom su i nerealni. Glavni termin feministkinja je body image, pozitivno doživljavanje sopstvenog tela, prihvatanje svih nesavršenosti. Međutim, nije li to zapravo još jedan vid opsednutosti izgledom? Za to su krive društvene mreže i celebrity kultura, gde je pažnja usmerena na pojedinca.

Madonna Miley Cyrus

Instagram nadmetanje: Madonna ponosno promoviše malje, dok Miley Cyrus free the nipple kampanju

Madonna je na Instagramu objavila da ne brija pazuhe, Miley Cyrus i Cara Delevingne su na free the nipple strani, dok Ashley Graham uspešno promoviše plus size lepotu. Sve je to lepo, ali šta smo time dobili? Hashtag aktivistkinje i feminizam koji je fokusiran na individuu umesto na zajednicu. Mnogo JA sam feministkinja i malo MI smo feministkinje.
U početku je sam feministički pokret bio orijentisan ka konkretnim ciljevima sa ženama poput Clare Zetkin i Simone de Beauvouir na čelu. Osnovni postulati i danas su borba za političku, ekonomsku i socijalnu ravnopravnost žena, kao i za iskorenjivanja nasilja nad ženama i seksizma. Nažalost, oni često padnu u senku kada savremene ikone feminizma Beyonce i Lena Dunham progovore o tome kako da zavolimo sebe i svoje telo. Kada bismo prestale da budemo toliko zaokupljene sobom, možda bismo pre uspele da se oslobodimo tradicionalnih društvenih i porodičnih uloga koje su nam dodeljene. Pravi aktivizam usmeren je ka spolja.
Pojmovi lepote i taštine često se brkaju i pogrešno tumače. Lepota je naše osnovno pravo i potreba. Ne treba da vas bude sramota ako brinete o svom izgledu i ne potiskujte potrebu da izgledate dobro. To je primalni instinkt. Doterivanje je normalna pojava u životinjskom svetu, a naš ego voli da zaboravlja svoju animalnu prirodu. Sasvim je u redu da želite seksualno da privučete partnera (namerno koristim ovu reč jer ne želim nikoga da diskriminišem). Suprotstavljanje nerealnim standardima je jedno, nebriga nešto sasvim drugo. Ako vas ne zanima kako izgledate, čini mi se da to znači da ste odustali od sebe. Feminizam ne treba da čini da se lepe negovane žene osećaju krivim, niti je lepota nešto što treba da vam uskrati pravo da budete feministkinja. Naravno da treba da volite i prihvatate svoje telo, ali se onda potrudite da to bude njegova najbolja i najzdravija verzija. Onako kako to vama odgovara. Uvek zagovaram rad na sebi, podsticajnije je.

Pojmovi lepote i taštine često se brkaju i pogrešno tumače. Lepota je naše osnovno pravo i potreba. Ne treba da vas bude sramota ako brinete o svom izgledu i ne potiskujte potrebu da izgledate dobro. To je primalni instinkt. Doterivanje je normalna pojava u životinjskom svetu, a naš ego voli da zaboravlja svoju animalnu prirodu

Kako je beauty sfera nešto u čemu se pronalazim, dešavalo mi se da mi ljudi kažu nešto u stilu „ti pišeš o lepoti i ženskim temama, pa ti nisi ozbiljan novinar“. Bilo mi je neprijatno, ali zašto bih se tako osećala ako svoj posao radim profesionalno i odgovorno. Nije reč o samoj temi, nego u odnosu prema njoj. Zahvaljujući novinarskom i uredničkom iskustvu znam i kako stvari izgledaju iza scene i da su daleko od puke površnosti. Lepotu poštujem i uživam u njoj u svim segmentima života. Volim da mi je koža glatka, da se posvetim sebi i ritualima ulepšavanja, obožavam šminku, teksture i boje. Ali mi je podjednako važno obrazovanje i pravo da glasam. Lepota i feminizam nisu suprotstavljeni pojmovi, oni su sastavi deo ženskog bića.