08.03.2017.

Da li je pH vašeg organizma u ravnoteži?

Zorana Blažević
Pinterest

Alkalna dijeta kao antiejdžing trend

42 magazin alkalna dijeta

Otkrijte zašto zvezde sa holivudske A-liste obožavaju ovaj režim ishrane koji pozitivno utiče na izgled, ali i na zdravlje celokupnog organizma
U poslednjih nekoliko godina popularnost antiejdžing alkalne dijete porasla je zahvaljujući celebrity zagovornicima poput Victorije Beckham i Elle Macpherson, ali i blagotvornom učinku na izgled, zdravlje i lepotu. Iako su osnovni razlozi pridržavanja ovog režima najčešće gubitak kilograma ili unapređenje opšteg zdravstvenog stanja, vođenje računa o pH vrednosti organizma ima i višestruke benefite na zdravlje kože. Alkalna hrana je prirodni antiejdžing mehanizam jer stimuliše proizvodnju kolagena, smiruje zapaljenja i osnažuje prirodnu zaštitnu barijeru kože, što doprinosi zdravijem izgledu, a samim tim koža je zaštićenija i manje podložna prvim znacima starenja.

Šta je u stvari alkalna dijeta?
Evo kratke lekcije iz hemije. Alkalnom dijetom uspostavlja se pH ravnoteža organizma (pH vrednost  je mera kiselosti), a zasniva se na pravilnom unosu kiselo-baznih namirnica. Sve što ima pH vrednost manju od sedam smatra se kiselim, dok se baznim ili alkalnim smatra sve sa pH vrednošću iznad sedam. Voda na primer ima pH vrednost sedam i nije ni kisela ni bazna, već neutralna.

Ukratko, suština ovog režima je u smanjenom unosu kiselih namirnica: konzervisane i industrijski prerađene hrane, crvenog mesa, alkohola, kafe i povećanom unosu alkalnih namirnica kao što su zeleno lisnato povrće, šargarepa, avokado, limun, pomorandže. Po završetku varenja sva hrana se pretvara u ostatak koji se potom apsorbuje u krv. Pojedine namirnice imaju kiseli ostatak, dok druge imaju bazni. Iako organizam prirodno nastoji da održi pH vrednost krvi blago alkalnom (7,4), smatra se da će proces uspostavljanja pH balansa organizma biti znatno olakšan unosom namirnica koje su alkalne i lakše se vare. Prekomerna kiselost čini organizam podložnim nastanku i razvoju bolesti, letargiji, insomniji, problemima sa kožom, promenama raspoloženja, padu energije i svim stanjima koja su posledica stresa. Rasteretite telo od varenja velikih količina rafinisanog šećera, glutena, mleka, mlečnih proizvoda i mesa, i automatski ćete smanjiti kiseli ostatak. Ne morate da postanete vegetarijanac da biste se pridržavali alkalne dijete, dovoljno je da tokom dana unosite 70 odsto alkalnih i 30 odsto kiselih namirnica onako kako vam odgovara.

Alkalnu ishranu shvatite kao promenu načina života, ne kao dijetu za mršavljenje

Odakle da počnete?
Pre svega trebalo bi da naučite da razlikujete kisele i bazne namirnice, što nije uvek jednostavno. Limun i agrumi su kiselog ukusa, ali ostavljaju bazni ostatak u organizmu, dok za meso i mlečne proizvode važi obrnuto. Najbolje bi bilo da pronađete tabele sa kiselo-alkalnom vrednošću namirnica. Iako ne postoji zvanična kategorizacija, potražite pouzdane izvore koji redovno dopunjuju tabele na osnovu skorašnjih biohemijskih testiranja hrane, kao što su recimo kuvari sa alkalnim receptima. Kada ovladate podelom namirnica, počnite sa uvođenjem malih izmena. Uz doručak popijte alkalni zeleni smuti ili ručajte salatu bogatu hranljivim sastojcima umesto sendviča s nogu. Što više alkalnih jela uključujete u ishranu, lakše ćete pratiti napredak. Alkalnu ishranu shvatite kao promenu načina života, ne kao dijetu za mršavljenje. Izuzetno je korisno i planiranje obroka unapred na dnevnom i nedeljnom nivou. Odvojite dan kada ćete pripremiti više jela koja ćete konzumirati tokom nedelje kako biste uvek bili u prilici da pojedete nešto zdravo i održite kontinuitet. I nemojte da budete previše strogi prema sebi ako pogrešite, već osluškujte svoje telo i kako određene namirnice na njega utiču. Prilagodite režim ishrane potrebama svog organizma.

42 magazin alkalna dijeta

Ne morate da postanete vegetarijanac da biste se pridržavali alkalne dijete, dovoljno je da tokom dana unosite 70 odsto alkalnih i 30 odsto kiselih namirnica onako kako vam odgovara

Koji su beauty benefiti?
Mnogi kožni problemi uključujući zapaljenja, ekstremno suvu kožu, ekcem i psorijazu mogu da budu posledica povišenog nivoa toksina u crevima i digestivnom sistemu. Ukoliko eliminišete stres izazvan previše kiselom hranom, rešićete uzrok nastanka akni, smanjićete njihovu ponovnu pojavu i ojačaćete zaštitnu barijeru kože. Kisele namirnice izazivaju inflamacije i oštećenja kože, dok alkalna ishrana podstiče proizvodnju kolagena, čini kožu jedrom, zdravom, blistavom i otpornijom na spoljašnje uticaje. Ono što je zajedničko masnoj i suvoj koži jeste pH koji nije uravnotežen. Uz odgovarajuću negu i alkalnu dijetu obezbedićete koži nutrijente potrebne za uspostavljanje balansa. Alkalna ishrana takođe pospešuje snagu i vitalnost kose i noktiju, a pozitivno deluje i na raspoloženje, nivo energije, imunitet i opšte zdravstveno stanje.

Ako ste oduvek želeli da imate nešto zajedničko sa Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow i Gisele, neka to bude alkalna dijeta. Nemate šta da izgubite. I obavezno javite rezultate!