19.02.2019.

Da li će Elsa iz crtaća Frozen postati prva gej princeza?

42magazin
Pinterest, Twitter

Trejler za animirani film Frozen 2 nedavno je premijerno prikazan, a samo sat vremena nakon emitovanja počele su bujice raznoraznih komentara publike.

Elsa, gej

Zašto? Zato što fanovi filma uporno agituju da Elsa, glavna protagonistkinja, bude prikazana kao prva gej princeza ikada, a u trejleru ne vide da je njihova ideja realizovana

„Gde je Elsina devojka?“, „Je l’ Elsa lezbijka ili ne?“, pitali su raznoarzni fanovi filma, ali i LGBTQ aktivisti. „Neka Elsa bude gej!“, zahtevaju oni uglas.

Iako se verovatno pitate – otkud sada ovo? – reći ćemo vam da reakcije nisu došle niotkuda.

Naslovna numera iz prvog dela Let It Go je, ako niste znali, u svetu prepoznata kao coming-out himna, zatim, na Twitteru još od 2016. postoji masovna kampanja usmerena ka studijima Disney sa ciljem da jedna od njihovih animiranih junakinja postane gej.

Industrija crtanih filmova prikazala nam je zverke, džinove i trolove koji osvajaju prelepe princeze, pa čak i ženu koja voli pčele. Ali nikada nismo videli istinsku i nesebičnu queer vezu, čak ni u naznakama.

Iz ove premise rođen je hešteg #GiveElsaAGirlfriend, koji trenduje na društvenim mrežama već godinama. Naravno, reakcije i komentari na ovaj hešteg su razni – od apsolutne podrške, do, očekivano, totalnog hejta.

Bez obzira na raskol koji je ova ideja izazvala, privukla je toliko pažnje da je doprla do scenarista/kinja i redirelja/ki filma. Korediteljka filma Frozen Jennifer Lee rekla je da ozbiljno razmatra to da u drugom delu upoznamo Elsinu devojku. Ipak, u nedavno objavljenom trejleru – ne vidimo je.

Elsa, gej

Dobro, ruku na srce, trejler ne govori puno toga, tako da su sve reakcije publike i kritike preuranjene. Ono što znamo jeste da će glas jednoj od novih junakinja koje se premijerno pojavljuju pozajmiti biseksualna glumica Evan Rachel Wood (Westworld), a u trejleru vidimo i misterioznu ženu na slikama, koja potencijalno može biti ta – Elsina devojka.

U svakom slučaju, verujemo da će film privući dosta pažnje

Kompanija Disney, kao pionirka i vladarka porodične zabave, iako užasno popularna, sve vreme ostaje čvrsto konzervativna.

Da li će se ta situacija promeniti i da li će Disney pod pritiskom publike prihvatiti queer identitet? Nemamo baš nikakav odgovor na pitanje, ali to bi svakako bio istorijski potez – bilo da ga obožavate ili mrzite.