22.09.2017.

Ciao Milano!

42 magazin
Instagram, Pinterest, Profimedia

Milan Fashion Week u tri reči: strip, eklektika i italijanski futurizam, pa sve to u nekoliko redova

prada1

Testirajte sami, pitajte tri različite devojke ili momka za tri modne asocijacije na italijanske modne kuće. I eto rešenja ko je obojio Milansku nedelju mode. Pitate se koji je tačan odgovor bez ankete? Vrlo je očigledan i glasi: Prada, Gucci i Fendi. Bilo je tu i drugih koji bi našli mesto na našoj listi da je malo duža, poput brendova Max Mara, Giorgio Armani ili Alberta Feretti, ali prva tri mesta rezervisana su za najglasnije. Pre, tokom i posle revije njihov odjek širio se webom, slike govore više od reči, no ipak ih pročitajte da pojačajte lični doživljaj.

Gucci

gucci-2

Sve je izgledalo kao da je mantra Alessandra Michele više je više, a i to je malo, zato dodaj još. Bilo je tu engleskog tvida, šljokica i glama, naramenica iz 80-ih, Disneyja… samo pomislite na pravac i naći ćete ga u kolekciji u nekom skrivenom komadu koji se jedva vidi, ali to je Gucci danas. Ako je verovati rečima dizajnera, on kaže da mu je najvažnije da se ne odvaja od svoje estetike, kao i da je odeća samo početak njegovih skica jer on odmah zamišlja atmosferu, muziku i ideju. A ideja je njegova vizija lepote, a lepota je state of mind. Sve smo razumeli, a sada probajte da raščlanite svaki stajling i pronađete komade s Gucci potpisom koju ćete poneti na ulici.

gucci

Prada

1

Verovali ili ne, politika i moda se sastaju, i to na reviji iza koje stoji Prada. Naime, dizajnerka je rešila da se pridruži feminističkom talasu, naročito od kada je Tramp na vlasti, i pozove žene da se ostave ženskastih zabava i pređu na militarizam. Pošto Prada pravi odeću, ona se na taj način bori. Kolekcija je za aktivne žene koje su prisutne u sadašnjosti, Prada objašnjava. A kada su je pitali da pojasni, ona kaže: Samo čekam da promenimo svet, naročito za nas žene, jer bez obzira na sve, još uvek je toliko toga protiv nas.
Pošto smo završili s aktivizmom, vreme je za modu. Njena kolekcija je bukvalno oslikana jer je strip i manga umetnica imala svoj upliv kako tkaninama, tako i scenografijom. Kroj je, kako smo već navikli kod Prade, na najvišem nivou i po idejama i po izradi, a aksesoar upotpunjuje priču. Stajling je kao i uvek ono što se ističe.

prada

Fendi

fendi1

Čas geometrije koji drži Karl Lagerfeld počinje od inspiracije koja se zove italijanski futurizam. Reč je o umetničkom pravcu s početka 20. veka, kada su umetnici bili fascinirani mašinama novog doba, njihovom formom i brzinom. Karl i Silvia zajedno sa Fendi timom razradili su ovu ideju i pretočili je u modele koje karakterišu naglašena ramena, pruge i slojevi koji se naziru ispod transparentnih materijala. Koža i krzno kao tipični luksuzni materijali koje koristi ova modna kuća se podrazumevaju. A gde je Karl, tu i je i trend, pa je tako logomanija na tašnama ono što će svaka trendseterka prvo primetiti. To već nema veze s italijanskim futurizmom, već s nečim drugim bez čega se očigledno ne može.

fendi