23.09.2018.

VIKEND-RECEPT: Kruška lepa Helena

42 magazin

Kada se pred kraj leta pojave viljamovke, a u frižideru imate sladoled od vanile, nema vam druge nego da ih spojite i prelijete čokoladom. I da svim čulima uživate u čuvenoj Heleninoj lepoti

kruška lepa Helena

Poslastica kruška Helena ili kruška lepa Helena tradicionalni je biser francuske kuhinje. Desert je dobio ime po legendarnoj Heleni koja je bila povod za Trojanski rat, a njegova kombinacija kruške, sladoleda od vanile i mirisne čokolade stvara rapsodiju na nepcima i simfoniju u srcu.

Recept je nastao davne 1864. zahvaljujući francuskom kuvaru Augusteu Escoffieru, koji je bio inspirisan vrlo popularnom operetom toga doba La belle Hélène ili Lepa Helena kompozitora Jacquesa Offenbacha.

kruška lepa Helena

Kruška lepa Helena

Potrebno je

‒ 4 kruške
‒ 2 kašike soka od limuna
‒ komadić korena đumbira (2 cm)
‒ 500 ml polusuvog belog vina
‒ 150 g šećera
‒ 1/2 štapića cimeta
‒ komadić korice limuna
‒ 125 g crne čokolade za kuvanje
‒ 4 cl rakije viljamovke
‒ 2 kašike slatke pavlake
‒ sladoled od vanile

Priprema
1. Kruške ogulite ne odstranjujući im peteljke i odmah ih poprskajte sokom od limuna da ne potamne.

2. Ogulite koren đumbira, narendajte ga i kuvajte s vinom, šećerom, cimetom i koricom limuna dok smesa ne postane gusta poput sirupa.

3. Kruške kuvajte u sirupu od pet do osam minuta da omekšaju, sklonite posudu sa šporeta i ostavite voće da se ohladi.

4. Za to vreme usitnite čokoladu i otopite je s pavlakom i rakijom na tihoj vatri. Na svaki tanjir stavite krušku i kuglu ili kašiku sladoleda.

5. Svaku krušku prelijte čokoladom otopljenom s pavlakom i ukrasite po želji, a to mogu biti i listići badema.

Bon Appétit!!!