Put do života punim plućima popločan je zdravom hranom čije fotografije golicaju oko, nepca, apetit, dušu i maštu, kao hleb i kao lale
Ah taj novi online gastro-svet, odeš na mrežu i diviš se, a oči od miline ogladne. Takav jedan kulinarski prozor u beskonačni svet hrane stvara i Nevena Zelunka Cvijetić na svom food blogu Hleb i lale, gde kao da je uvek proleće i gde su sve recepture osmišljene tako da konačni proizvod – jelo – bude zdrav za organizam i neodoljiv za oči.
Kada vas jedna Nevena pozdravi sa Hello!, ulazite u jedno kulinarsko carstvo u kojem je kuvanje kul, gde je život jednostavan, a gastronomska putovanja ljubav. Taj komad veba zove se Hleb i lale, po istoimenom italijanskom filmu Pane e tulipani koji govori o najvažnijim stvarima u životu – ljubavi i prijateljstvu. Nevena živi u Bačkom Petrovcu sa mužem Miljanom, tri crna psa Simkom, Rudijem i Prepelićem, mačorom Žutim i macama Darmom i Megi, zbog čega je na blog uvrstila i poneku deliciju za ljubimce.
Od 2012. Nevena sa fanovima finih zalogaja deli malo drugačije vegetarijanske recepte, a poseban put našla je do ljudi koji zbog zdravlja odluče da promene ishranu i koji na ovom blogu mogu otkriti fenomenalne recepte tzv. celovite ishrane.
Nas su odavno već privukle Nevenine fenomenalne fotografije hrane, priče koje ih prate, te sastav recepata, a iznad svega optimizam koji je utisnut u svako slovo koje je važno za život punim plućima.
Zato smo kontaktirali sa Nevenom i pozvali Hleb i lale na online gostovanje u 42 magazinu.
Holistički pristup životu i redovno vežbanje, meditacija i kvalitetna ishrana naučili su je da prihvati i voli život u potpunosti – i ono dobro i ono loše u njemu. Zato način na koje priprema jela prikazuje u emisiji Hleb i Lale na Kitchen TV.
Osim što uživa u hrani i kreiranju fotografija, Nevena vozi bicikl i putuje, a na blogu možete saznati gde se najbolje jede u Parizu, u Zagrebu, Kopenhagenu, pa čak i šta je kulinarska tajna Glazgova i Kolumbije.
Sve fotografije na blogu su autorske, Nevenine i njenih gostiju, a mi prenosimo samo neke od receptura koje su nas oduševile, a verujemo da će i vas kada odete na Hleb i lale. A ovo su recepti koje smo mi isprobali i koje ćemo tek isprobati – jer smo uživali i znamo da ćemo uživati.
Čokolibrium – topla čokolada za balans hormona
Ovaj napitak ublažiće sve vaše životne turbulencije. Savršen je za dane kada se osećate ranjivo, jer kakao i čokolada utiču na proizvodnju hormona, dopamina i seratonina i odmah ćete biti ispunjeniji i srećniji… I da, toplu čokoladu dobro je piti i kad grane sunce.
Kada želite da uvedete red u život, kuhinju ili spavaću sobu, možete poput Nevene da pročitate vodič za borbu protiv haosa ili da napravite ovaj fantastičan sladoled po njenoj recepturi. Hmmm, njam.
Šakšuka fokaća
Loving the sound of my feet walking away from things not meant for me, ističe Nevena pošto je potvrdila svoje sumnje da je „kamper u duši“. I preporučuje šakšuku, njeno omiljeno letnje jelo kome je dvema sitnicama – kuminom i korijanderom – apgrejdovala sataraš. A ima ona još neke tajne koje morate da otkrijete
Pizza testo od kinoa brašna/Pizza salata
„Uživajte dok možete, vreme je čudo, ljudi se razbeže na sto strana…“, a ova bezglutenska pica je brz i zdrav obrok za kuću punu familije ili gostiju. Vreme je za zrnevlje i ukuse koji prijaju stomaku.
„Pijaca je procvetala, sa svih strana sve mlado. Zeleno, hrskavo, slatkasto… Izvukla sam sanadale iz kofera. Tanke haljine i ranac na ciklama cvetove. Kao da onog perioda sa kišom nije ni bilo. Eto, da nema te rupe u stomaku, mogla bih da se zakunem da sam sve sanjala“, piše Nevena dok nas uvodi u proleće, u zeleno, u recept koji morate da isprobate kada se vratite sa pijace.
A evo još inspiracije u slikama – recepte potražite na blogu.