09.05.2017.

Gastro-gost u 42: Hleb i lale i jedna Nevena koja nas hrani optimizmom

Zorica Antonijević
Nevena Zelunka Cvijetić, blog i Instagram Hleb i lale

Put do života punim plućima popločan je zdravom hranom čije fotografije golicaju oko, nepca, apetit, dušu i maštu, kao hleb i kao lale

hleb i lale

Nevena Zelunka Cvijetić, autorka gastro-bloga Hleb i lale

Ah taj novi online gastro-svet, odeš na mrežu i diviš se, a oči od miline ogladne. Takav jedan kulinarski prozor u beskonačni svet hrane stvara i Nevena Zelunka Cvijetić na svom food blogu Hleb i lale, gde kao da je uvek proleće i gde su sve recepture osmišljene tako da konačni proizvod – jelo – bude zdrav za organizam i neodoljiv za oči.

Kada vas jedna Nevena pozdravi sa Hello!, ulazite u jedno kulinarsko carstvo u kojem je kuvanje kul, gde je život jednostavan, a gastronomska putovanja ljubav. Taj komad veba zove se Hleb i lale, po istoimenom italijanskom filmu Pane e tulipani koji govori o najvažnijim stvarima u životu – ljubavi i prijateljstvu. Nevena živi u Bačkom Petrovcu sa mužem Miljanom, tri crna psa Simkom, Rudijem i Prepelićem, mačorom Žutim i macama Darmom i Megi, zbog čega je na blog uvrstila i poneku deliciju za ljubimce.

Another working weekend is upon me and I'm actually happy about it 🌿 #lovemyhobby ☺️

A post shared by Nevena Zelunka Cvijetić (@hlebilale) on

Od 2012. Nevena sa fanovima finih zalogaja deli malo drugačije vegetarijanske recepte, a poseban put našla je do ljudi koji zbog zdravlja odluče da promene ishranu i koji na ovom blogu mogu otkriti fenomenalne recepte tzv. celovite ishrane.

Nas su odavno već privukle Nevenine fenomenalne fotografije hrane, priče koje ih prate, te sastav recepata, a iznad svega optimizam koji je utisnut u svako slovo koje je važno za život punim plućima.

Zato smo kontaktirali sa Nevenom i pozvali Hleb i lale na online gostovanje u 42 magazinu.

Holistički pristup životu i redovno vežbanje, meditacija i kvalitetna ishrana naučili su je da prihvati i voli život u potpunosti – i ono dobro i ono loše u njemu. Zato način na koje priprema jela prikazuje u emisiji Hleb i Lale na Kitchen TV.

Osim što uživa u hrani i kreiranju fotografija, Nevena vozi bicikl i putuje, a na blogu možete saznati gde se najbolje jede u Parizu, u Zagrebu, Kopenhagenu, pa čak i šta je kulinarska tajna Glazgova i Kolumbije.

Sve fotografije na blogu su autorske, Nevenine i njenih gostiju, a mi prenosimo samo neke od receptura koje su nas oduševile, a verujemo da će i vas kada odete na Hleb i lale.  A ovo su recepti koje smo mi isprobali i koje ćemo tek isprobati – jer smo uživali i znamo da ćemo uživati.

Čokolibrium – topla čokolada za balans hormona

Čokolibrium ❤ Na blogziki ✌🏻 #vegan Link u profilu 🙋🏻

A post shared by Nevena Zelunka Cvijetić (@hlebilale) on

Ovaj napitak ublažiće sve vaše životne turbulencije. Savršen je za dane kada se osećate ranjivo, jer kakao i čokolada utiču na proizvodnju hormona, dopamina i seratonina i odmah ćete biti ispunjeniji i srećniji… I da, toplu čokoladu dobro je piti i kad grane sunce.

Sladoled od višanja i banana

Cherry banana ice cream #vegan , refined sugar free and beach body friendly 😌 On the blog ✌🏻️

A post shared by Nevena Zelunka Cvijetić (@hlebilale) on

Kada želite da uvedete red u život, kuhinju ili spavaću sobu, možete poput Nevene da pročitate vodič za borbu protiv haosa ili da napravite ovaj fantastičan sladoled po njenoj recepturi. Hmmm, njam.
Šakšuka fokaća

Seize the season 🙏🏻 Shakshuka is on the blog ✌🏻️ #hlebilale

A post shared by Nevena Zelunka Cvijetić (@hlebilale) on

Loving the sound of my feet walking away from things not meant for me, ističe Nevena pošto je potvrdila svoje sumnje da je „kamper u duši“. I preporučuje šakšuku, njeno omiljeno letnje jelo kome je dvema sitnicama – kuminom i korijanderom – apgrejdovala sataraš. A ima ona još neke tajne koje morate da otkrijete

Pizza testo od kinoa brašna/Pizza salata

„Uživajte dok možete, vreme je čudo, ljudi se razbeže na sto strana…“, a ova bezglutenska pica je brz i zdrav obrok za kuću punu familije ili gostiju. Vreme je za zrnevlje i ukuse koji prijaju stomaku.

Pasta sa spanaćem i graškom

Covered with holes but #organic – first mangold directly from our garden💪🏻👯

A post shared by Nevena Zelunka Cvijetić (@hlebilale) on

„Pijaca je procvetala, sa svih strana sve mlado. Zeleno, hrskavo, slatkasto… Izvukla sam sanadale iz kofera. Tanke haljine i ranac na ciklama cvetove. Kao da onog perioda sa kišom nije ni bilo. Eto, da nema te rupe u stomaku, mogla bih da se zakunem da sam sve sanjala“, piše Nevena dok nas uvodi u proleće, u zeleno, u recept koji morate da isprobate kada se vratite sa pijace.

A evo još inspiracije u slikama – recepte potražite na blogu.