22.11.2018.

24. Festival autorskog filma: Scenarista Saša Radojević preporučuje šta gledati

Z. Antonijević
Promo

Od 23. do 30. novembra održava se FAF – omiljeni festival domaćih filmskih sladokusaca, a mi smo pitali vrsnog poznavaoca filmskih prilika, scenaristu i reditelja Sašu Radojevića šta ne smemo da propustimo

24. Festival autrskog filma

Plakat 24. FAF-a kreirala je vizuelna umetnica Vesna Pešić Becha, a inspirisan je čuvenom fotografijom iz filma Želimira Žilnika Rani radovi. Na fotografiji je tumač jedne od glavnih uloga, legendarni novinar Bogdan Tirnanić, a autor fotografije je Andrej Popović

I ovogodišnji, 24. Festival autorskog filma (FAF) za filmske sladokusce sa istančanim ukusom dovodi pobednike svetskih filmskih festivala, nova ostvarenja reditelja već poznatih FAF-ovoj publici, filmove koji prikazuju nešto potpuno drugačije i novo u autorskom filmu.
Kao i 1994, kada je osnovan, FAF prikazuje najbolja savremena dela sedme umetnosti drugačija od većine filmova sa redovnog bioskopskog repertoara – koja ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka.

https://www.youtube.com/watch?v=3zJ3_JZnH_Q

Festival u petak 23. novembra u 20 časova u Kombank dvorani otvara film Kradljivci japanskog reditelja Hirokazua Korede – dobitnika Zlatne palme u Kanu 2018, dok će ga 30. novembra u istoj dvorani zatvoriti film Svi znaju Ašgara Farhadija.

U Glavnom programu biće prikazano 26 ostvarenja, od kojih će se deset takmičiti za Grand Prix Aleksandar Saša Petrović, među njima i filmovi domaćih reditelja Teret Ognjena Glavonića, Ti imaš noć Ivana Salatića i Granice, kiše Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića, kao i Suton Lasla Nemesa, Zaposlena Nikosa Labota, Srećan kao Lazaro Alis Ročvočer, Ne zanima me da li ćemo se upisati u istoriju kao varvari Radu Žudea i još mnoga ostvarenja koja će kod nas premijerno biti prikazana upravo na ovom FAF-u.

24. Festival autorskog filma

Dugo putovanje u noć, Bi Gan, Kina/Francuska

Osim Glavnog programa, deo FAF-a su i Prateći program sa sekcijama Hrabri Balkan, Bande à part i ACID, te Posebni program koji čine Cinéfondation, Žilnikova internacionala – retrospektiva filmova Želimira Žilnika, ovogodišnjeg laureata Nagrade za životno delo, Omaž Živojinu Pavloviću, Retrospektiva Žak Rivet, IN FOCUS – Filip Grandrije i Priča i autorski film.
Takođe, 24. FAF je domaćin trećeg modula profesionalnog trening programa Goethe InstitutaFirst Films First, na kom će jedan od tutora biti i poznati rumunski reditelj Kristi Puju, koji će održati otvoren masterklas.

24. Festival autorskog filma

Svi znaju, Asghar Farhadi, Španija/Francuska/Italija

Filmski centar Srbije i Festival autorskog filma organizuju treće izdanje Srpsko-francuskih filmskih susreta Rande vu od 28. do 30. novembra u Kombank dvorani, čiji je cilj jačanje veza između srpskih i francuskih filmskih profesionalaca i uspostavljanje poslovne saradnje koja vodi većem broju koprodukcija.

FAF prikazuje najbolja savremena dela sedme umetnosti drugačija od većine filmova sa redovnog bioskopskog repertoara – koja ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka

Glavna festivalska lokacija je Kombank dvorana, a filmovi će biti prikazivani i u Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, bioskopu Fontana, bioskopu Vlada Divljan, Domu kulture Studentski grad, Ustanovi kulture Parobrod i Art bioskopu Kolarčeve zadužbine.
Ulaznice za 24. FAF u prodaji su od 17. novembra na svim pomenutim lokacijama, a više informacija o filmovima, programu i satnici Festivala potražite na sajtu faf.rs.

24. Festival autorskog filma

Saša Radojević, scenarista i reditelj

Saaša Radojević, scenarista i reditelj, osnivač srpskog garažnog filma kao posebnog žanra, za 42 magazin kaže da bar ovih šest filmova ne smete da propustite:

Ne zanima me da li ćemo se u istoriju upisati kao varvari – režija Radu Jude

Umetnička rekonstrukcija događaja iz 1941. godine otkriva istine o mračnoj prošlosti sa kojima  ni današnje rumunsko društvo nije spremno da se suoči. Radu Jude je nakon film Aferim postao omiljeni autor beogradske publike.
Najbolji film na festival u Karlovim Varima 2018.

Klimaks – režija Gaspar Noe

Uvek provokativni Gaspar Noe i ovog puta dočarava svet halucinacija. Subverzija je u samoj osnovi ovog filma u kojem se psihodelični svet formira nakon kolektivnog konzimiranja LSD-a. Nagrada CICAE na festivalu u Kanu 2018.

Jedan dan – režija Sofija Silađi

Presija svakodnevice pretvara se u agoniju koja unistava brak glavne junakinje, Ane. Sadrzaj za koji nije potreban nikakav dodatni napor da bi se identifikovali sa likovima .

Najlepša zemlja na svetu – režija Želimir Žilnik

Klasik evropskog filma Želimir Žilnik suvereno demonstrira kako se velike deklaracije potekle iz visoke politike odražavaju na običan život. Ovog puta njegov glavni junak je izbeglica iz Avganistana.

Suton – režija Laslo Nemes

Vizuelno brilijantna evokacija austrougarskog štimunga u priči natopljenoj misterioznošću. U filmu oskarovca Lasla Nemesa uživa se i u likovnosti i u napetoj priči.

Teret – režija Ognjen Glavonić

Sa teretom (kosturima iz ormana)  koji predočava ovaj film neophodno je suočiti se da bi se kompletirala slika prošlosti. Bez te slike ne može da se ima pravi pogled na sadašnjost i budućnost.

Kanski filmski festival 2018, Nagrada na Sarajevo film festivalu 2018. za najboljeg glumca; Specijalno priznanje na festivalu Kotbus 2018; Nagrada za najbolji film na Zagreb film festivalu 2018.

Žilnikova internacionala – retrospektiva filmova Želimira Žilnika, ovogodišnjeg laureata Nagrade za životno delo, na programu je Muzeja Jugoslovenske kinoteke