24.01.2017.

Vašingtonska zima: Ženska prava su ljudska prava

Sanja Vuletić

Kada nekoliko miliona žena i njihovih istomišljenika stavi pink pussy hat na glave i protestuje u više od 650 gradova širom sveta, sasvim je jasno da će marširati i narednih hiljadu godina s istom porukom: Moja p… – moja lična stvar

Word. #regram @ritahazan

A photo posted by Bobbi Brown (@justbobbibrown) on

Ovo nije kraj – rečenica je koja lebdi u vazduhu posle protesta Women’s March održanog 21. januara u Vašingtonu i gradovima širom sveta – kada je nekoliko miliona ljudi izašlo na ulice sa ciljem da se podseti da ženska prava jesu ljudska prava. Nebitno je da li je izbor predsednika Donalda Trumpa bio uzrok ili posledica okupljanja svih onih koji se osećaju ugroženim, kao ni to da li je njegova sintagma Grab a Pussy izvučena iz konteksta da, kada si moćan i bitan, sve ti je dozvoljeno, pa i to da ugrabiš pi..u, ukoliko želiš, važno je da su na ulice izašli svi oni koji se u ovom trenutku osećaju nesigurno. Uplašeni su zbog , kako kažu, nagoveštaja teških vremena, ugroženih prava, porasta fašizma i rasnih razlika, jačanja nacionalnih apetita, pretnji da će imigraciona politika biti znatno zaoštrena, kao i namera se podižu novi zidovi.

Sigurna sam da bi Woody Allen milione onih sa ružičastim kapama i transparentima sa eksplicitnim natpisima video kao razjarene pussies koje škrguću zubima u jurišu na Kapitol Hil i s druge strane novoizabranog američkog predsednika koji leđima podupire vrata i objašnjava da ih više neće grabiti bez poštovanja

Julia and friends today #womensmarch #juliaroberts yess!!!! 💪🏻💗

A photo posted by Julia Roberts (@juliaroberrts) on

Milion razloga da se pink pussy hat okupe u što većem broju ispred Bele kuće u Vašingtonu i poruče celom svetu da su važne sebi – i da tako treba da budu i drugima. Teško je upotrebiti originalnu reč na maternjem jeziku i ostati u granicama pristojnosti, te ću se poslužiti veštim diplomatskim zahvatom ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koji je gostujući kod Christiane Amanpour uz izvinjenje rekao da ne zna kako će to zvučati na engleskom, ali puno je bilo pussies u predsedničkoj kampanji, a ja bih nastavila i na ulicama velikih američkih gradova koje su pokazale da se ne boje da odbrane svoju p… kao svoj stav. Sigurna sam da bi Woody Allen milione onih sa ružičastim kapama i transparentima sa uglavnom eksplicitnim natpisima video kao razjarene pussies koje škrguću zubima u jurišu na Kapitol Hil i s druge strane novoizabranog američkog predsednika koji leđima podupire vrata i objašnjava da ih više neće grabiti bez poštovanja. Potpisom ukaza protiv zakona o zdravstvenom osiguranju iliti Obama care, kao i ukidanjem LGBTstrane na zvaničnom sajtu Bele kuće već prvog dana mandata Trump je pokazao da su njegove namere tokom kampanje bile stvarne. Narednih dana doneo je još petnaestak odluka, čime je srušio poredak prethodnika (između ostalih i odluku da se podigne zid na granici sa Meksikom), što je okupljenima samo bio znak da je marš i te kako opravdan.

Representing here at Sundance! #womensmarch #marchonmain

A photo posted by Charlize Theron (@charlizeafrica) on

Da li ste zaboravili da je šezdesetih u Americi legalizovana kontraceptivna pilula, da do sedamdesetih žena nije mogla sama, bez saglasnosti muškarca, da izvadi platnu karticu, a da je tek 1986. donet Zakon o seksualnom uznemiravanju na poslu (u Srbiji tek 2010!)

Na čelu ove nepregledne kolone bila je 82-godišnja aktivistkinja i najpoznatija američka feministkinja Gloria Steinem, koja je podsetila da vlast ne počinje sa JA predsednik, već JA narod, a činjenica da se već pola veka bori za pravo na abortus, jednake zarade, istopolne brakove samo je potvrdilo koliko patrijarhalno društvo i konzervativni principi ne popuštaju, te da se i posle sto godina marginalizovane grupe osećaju pritešnjene u svom nesigurnom getu. Samo da podsetim, da li ste zaboravili da je šezdesetih u Americi legalizovana kontracepciona pilula, da do sedamdesetih žena nije mogla sama, bez saglasnosti muškarca, da izvadi platnu karticu, a da je tek 1986. donet Zakon o seksualnom uznemiravanju na poslu  u Srbiji tek 2010!), a da je dojenje na javnom mestu kod nas i dalje tabu koji izaziva podozrenje u većim gradovima, a kamoli u malim sredinama. Da li možete da zamislite, recimo, mamu koja doji bebu u parku na klupi u nekom selu u okolini Leskovca? Ja ne, iskreno ne znam ni kako bi se provela u Rakovici.

Ali da se vratim Ženskom maršu. Naravno da su među masom pobunjenih bile i mnogobrojne javne ličnosti i holivudske zvezde: Julia Roberts prošetala je sa ćerkom, Charlize Theron iskoristila je pauzu između filmova na Sundance festivalu, Scarlett Johansson poručila novom predsedniku da nije glasala za njega jer prvo traži da podrži nju, njenu sestru, najbolju prijateljicu i sve muškarce i žene koji uznemireno čekaju da vide kako njegovi naredni potezi mogu drastično uticati na njihov život. A tu je bila i neizbežna Madona, Lady Gaga i Maley Cyrus, koje su zatalasale društvene mreže komentarima da li one treba da govore o seksualnim zloupotrebama i vulgarizaciji žena. Polemika kakva žena treba da brani ženu pretvorila se u demagogiju o profilu one koja ima težinu da zaštiti one druge i koje su to majke hrabrosti milenijumske generacije koje mogu da se usude da stanu na taj pijedestal.

Thanks @insideoutproject for joining us at the #WomensMarch on Washington! #InsideOutProject 📷: @fergusonag

A photo posted by Women's March (@womensmarch) on

U opštoj polemici, čini mi se nekako je neopaženo prošao komentar Trumpa koji je, pretpostavljam kroz prozor, uživo pratio komešanje mase. Posle tvita u njegovom stilu, a gde ste svi bili kada je bilo glasanje, usledila je više politički korektna konstatacija da je demokratsko pravo svakoga da iskaže svoje mišljenje, pa i protestom. Na kraju, činjenica je da se u više od 650 gradova širom sveta održao marš onih koji se osećaju ugroženim i traže zaštitu ženskih, imigracionih, zdravstvenih, LGBT prava, kao i rasnu jednakost. Isto tako gorka je činjenica da se u 21. veku raspravlja o pravu na abortus i reprodukciji, a usput se zaboravlja da je egzistencijalna sigurnost, odnosno novac, često uslov za ostvarenje mnogih želja i zahteva. U Srbiji je ovaj marš organizovan pod nazivom Ženski marš protiv fašizma, a u njemu je učestvovalo oko sto aktivistkinja feminističkih organizacija.

Na kraju, želela bih da završim, ne u feminističkom, nego iskrenom ženskom tonu u formi maila, to all pussies:

Drage moje,
U svetu gde se za sve grabi, u kojem će se sa podozrenjem baviti i njenom frizurom, estetskim zahvatima, bojom i funkcijom, nikada ne zaboravite da ste vi te koje postavljate granice i da je na kraju ona samo vaše vlasništvo. Potrudite se da cica maca (fuj, termin jeftinih tabloida) uvek ostane vaš ponos i da na kraju dana, i jednom na kraju zadnjeg dana, budete srećne. Jer ste bile zadovoljne i zadovoljene i s onima koji zaslužuju obostrano ushićenje u fizičkom, intelektualnom i duhovnom smislu.