28.10.2017.

TESTIRALI SMO: Može li voda s kolagenom da izbriše bore?

Sanja Vuletić
Unsplash

Ne znamo da li će ikada biti pronađen eliksir mladosti, ali saznali smo da postoji napitak na bazi kolagena i mineralne vode koji briše bore.
Odmah se osećamo nekako mlađe i proveravamo istinitost ove lepe vesti

voda s kolagenom

Onog trenutka kada uočite prvu boru na svom licu kreće duga igra žmurki sa znacima starenja. Ukoliko ste srećnica da imate dobru genetiku, očigledni tragovi gubljenja mladosti postaće vidljivi oko tridesete, a kada krenete da se bavite proučavanjem termina kao što je, recimo, kolagen, to je siguran signal da se ozbiljno naoružavate za višedecenijsku trku sa vremenom u kojoj godine, novac, ali i praćenje inovacija u beauty svetu donose ozbiljnu prednost.
„Koža lica vam je dehidrirana, ali dobra stvar jeste da ima dosta kolagena“, izgovorila mi je pre desetak godina jedna poznata kozmetičarka tokom rutinske kontrole stanja kože, što me, iskreno, mnogo nije ni dotaklo, osim što je zadovoljilo moju radoznalost. Ne moram da naglasim da danas prema ovom proteinu imam neku vrstu strahopoštovanja i svaka nova informacija o tome kako ga što bezbolnije usisati u kožu predstavlja malu pobedu u ratu sa godinama i vremenom.
Ali zašto je kolagen tako bitan?

Nakon 25. godine telo gubi 1,5 odsto kolagena godišnje, što znači da ga oko 35. godine već imate za 15 odsto manje

„Kolagen je jedan od najzastupljenijih proteina u ljudskom organizmu i čini 30–35 odsto svih proteina. On je osnovni proteinski sastojak kože, kostiju, hrskavice i vezivnog tkiva. U organizmu se javlja u vidu vlakana, mreže i ligamenata. Sastoji se od velikog broja amino-kiselina međusobno povezanih u lance. Postoji oko 19 vrsta kolagena koji su u zavisnosti od strukture razvrstani u pet grupa obeleženih rimskim brojevima. S obzirom na to da ulazi u sastav kože, kostiju, hrskavice i ligamenata, jasno ja da je njegova uloga višestruka, tj. značajan je za jedrinu i elastičnost kože, čvrstinu ligamenata i stabilnu strukturu kostiju i zglobova“, objašnjava magistar medicinskih nauka dr Gordana Aćimović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije u ordinaciji Euroestetic. Ona naglašava da naš organizam može da sintetiše kolagen, ali se njegova sinteza vremenom smanjuje. Smatra se da nakon 25. godine telo gubi 1,5 odsto kolagena godišnje, što dalje znači da ga oko 35. godine već imate za 15 odsto manje! A to dalje znači i bitne promene na koži, što rezultira pojavom bora, strija, celulita, oštećenom i suvom kosom i krtim i slabim noktima. Pitanje koje logično sledi jeste kako najlakše uneti kolagen u organizam, osim biti disciplinovan, što podrazumeva pravilnu ishranu, fizičku aktivnost i kontrolisanu ishranu bogatu antioksidantima.

voda s kolagenom

Japanci, nacija ispred drugih i po pitanju beauty industrije, patentirali su još pre deset godina pića na bazi kolagena, i to 1.000 mg niskomolekularnog ribljeg kolagena, koji baš i nije bio ukusan, ali dao je odlične rezultate. Sjajna vest jeste da takav vid unošenja ovog važnog proteina zaista deluje.

Eksperimenti su dokazali da se unet kolagen distribuira u tkiva, između ostalih i u dermis, gde stimuliše pokretljivost i umnožavanje fibroblasta, indukuje povećanje čvrstine i debljine kolagenih vlaka, ali i stimuliše sintezu hijaluronske kiseline

„Kolagen se može uneti u organizam kao rastvor, tablete i prah. Najiskoristiviji je hidrolizovani kolagen koji sadrži peptide male molekulske težine dobijene od kolagena koji se nalazi u koži, kostima i vezivnom tkivu dobijenom od riba, svinja ili krava. Kao molekul niske molekularne težine, ovaj vid kolagena se lako vari, apsorbuje i distribuira po telu. Eksperimenti su dokazali da se tako unet kolagen distribuira u tkiva, između ostalih i u dermis (sloj kože), gde stimuliše pokretljivost i proliferaciju (umnožavanje) fibroblasta, indukuje povećanje čvrstine i debljine kolagenih vlaka, ali i stimuliše sintezu hijaluronske kiseline. Time se poboljšava hidratacija i elastičnost kože, redukuju se bore, strije, te koža postaje čvršća, jedrija, glatka i baršunasta. Preporučuje se i unos vitamina C u kombinaciji sa kolagenom, zbog bolje resorpcije i pojačanog antioksidativnog efekta“, kaže doktorka Aćimović.

Kolagen se može uneti u organizam kao rastvor, tablete i prah, ali najbolje se može iskoristiti hidrolizovani kolagen

Poslednjih godina u zapadnoj Evropi, a odnedavno i kod nas, pojavile su se flaširane mineralne vode obogaćene kolagenom uz dodatak vitamina C. Prethodno su urađena ispitivanja i studije sa kontrolnim grupama koje su tokom dva meseca uzimale od 0,2 do 1 gram hidrolizivanog kolagena po kilogramu telesne težine, a utvrđena je i preporučena dnevna doza od pet do 10 grama hidrolizovanog kolagena.
Jeee, ima li ičeg lakšeg – piješ vodu i brišeš bore. Za početak, pomnožite optimalne doze, kilograme, flašice… I ne preterujte, ni u dozama, ali ni pri merenju dubine najizraženije smejalice.