21.10.2022.

Humanitarni događaj Miris Boja

ČUVENI UMETNIK I SLEPA I SLABOVIDA DECA SLIKAJU I SVIRAJU ZA BEOGRADSKU PUBLIKU miris boja

Humanitarni događaj Miris Boja, čiji je cilj osnaživanje talenata slepe i slabovide dece, kao i prikupljanje materijalne pomoći za slepu i slabovidu decu Škole za učenike oštećenog vida “Veljko Ramadanović” koja žive u socijalno ugroženim porodicama, održaće se u 27. oktobra (17.30. do 20.00.) u Hotelu Crowne Plaza u Beogradu.

Događaj podrazumeva donatorski koktel sa prodajnom izložbom slika Suheila Bakaina i slepe i slabovide dece iz Škole “Veljko Ramadanović”. Podrška u prikupljanju sredstava može se pružiti i direktnom donacijom i kupovinom karata koje su u prodaji na tickets.rs

miris boja

Tokom događaja MIRIS BOJA biće održana aukcija slika g. Suheila Bakaina (Suheil Baqaeen) slikara iz Kraljevine Jordan, koji je 2011 godine inspirisan humanom idejom da slepoj i slabovidoj deci omogući da slikaju i tako pobede mrak u kome žive, otvorio radionicu u kojoj ih uz puno ljubavi i mašte uči da slikaju uz pomoć čula mirisa, to jest boja u koje su dodati mirisi. Ta neobična radionica je u Srbiji prvi put održana u novembru prošle godine, kada je gospodin Bakaina bio učesnik Konferencije asistivne tehnologije i komunikacije (ASTEK ) u Beogradu. Gospodin Bakaina će i 27.oktobra na događaju MIRIS BOJA slikati zajedno sa slepom i slabovidom decom koja od tada primenjuju njegovu metodu.

Sredstva prikupljena direktnim donacijama, kupovinom slika i prodajom karata, biće usmerena za pomoć pedeset porodica učenika Škole za učenike oštećenog vida “Veljko Ramadanović” za slepu i slabovidu decu, koji su redovni  korisnici javnih kuhinja i drugih socijalnih usluga. Sredstva će biti iskorišćena za poboljšanje uslova života i obnovu porodičnih kuća u kojima žive ovi mališani u svojim i hraniteljskim porodicama.

miris boja

Ideja za organizaciju humanitarnog događaja Miris Boja potekla je od Miroslava Radakovića autora knjige Miris Boja  (2011), koja je dobila naslov po humanoj i kreativnoj metodi slikara Bakaina.:“Ako ti je um slep, oči su ti beskorisne – pre dve godine mi je ovim rečima gospodin Suhel Bakain ilustrovao svoju misiju. Prisustvovao sam njegovoj slikarskoj radionici u Kraljevskoj akademiji za slepe, u Amanu, glavnom gradu Jordana s decom koja ne vide ili jedva vide. Njegov jednostavni zaključak glasio je ovako – Mračne pojave u našim životima pravi naš um!”, kaže Radaković objašnjavajući inspiraciju da pokrene ovu inicijativu.

Na događaju MIRIS BOJA će biti prisutan veliki broj poslovnih ljudi, umetnika, predstavnika institucija, organizacija i udruženja koje su angažovane u ovoj oblasti.

miris boja

Za sve dodatne infomacije obratite se organizatoru događaja Agenciji Vivid Moment d.o.o. na telefon 063 661591ili e-mail violeta.sremcevic@vividmoment.rs