15.06.2018.

VIKEND – RECEPT: Rižoto sa gamborima

42 magazin
Unsplash

Kada pripremate ovo jelo, osećaj je jednak stvaranju umetničkog dela, a karakterišu ga tri elementa: kremasta tekstura, al dente skuvana zrna pirinča i fenomenalan ukus na kraju – tada znate da ste uspešno obavili posao!

rižoto s gamborimaPre svega naučili smo da nije svako jelo od pirinča rižoto, zato proces kuvanja u ovom slučaju zahteva vašu konstantnu pažnju. Što u prevodu znači da od trenutka kada ubacite pirinač u šerpu u koju ste sipali maslinovo ulje pržite ga dok se ne zagreje konstantno mešajući. Potom dodajte kutlaču supe, opet mešajući lagano sve vreme. Tek kada pirinač upije svu tečnost, dodajte još supe. Onog trenutka kada vidite da je pirinač omekšao, krenite da dodajete ostale sastojke. Možete ga jesti kao prilog, a mi vam predlažemo da vam u ovim vrelim danima bude kompletan obrok.

Sastojci
‒ 300 g amborio pirinča
‒ 20 očišćenih manjih gambora
‒ 1 šargarepa
‒ 80 g putera
‒ 1 čen belog luka
‒ 1 štapić celera
‒ 1/2 čaše belog vina
‒ peršun po ukusu
‒ vlašac po ukusu
‒ nekoliko čeri paradajza
‒ 1 kocka supe od povrća skuvana u 1 l vode
‒ prstohvat soli
‒ prstohvat bibera

Priprema
1. Gambore stavite da se kuvaju pola sata sa celerom isečenim na kockice, šargarepom, peršunom i prstohvatom soli.
2. Rastopite 40 g putera u šerpi i na njemu kratko propržite arborio pirinač.
3. Pirinač zalijte vinom i nastavite da kuvate 20 minuta zalivajući ga kutlačom već pripremljene supe konstantno mešajući.
4. Rastopite preostali puter i na njemu propržite gambore sa malo soli i bibera.
5. Kada je rižoto kuvan, začinite ga seckanim vlašcem, rasporedite na tanjire i odozgo poređajte gambore sa sokovima u kojima su se pržili i čeri paradajz.

Divertiti nel pasto (uživajte u jelu!)