18.02.2017.

Može li lepota planetarne neravnoteže probuditi sve(s)t?

Dunja Jovanović
The Earth Issue magazine, Instagram

Nije tajna da su klimatske promene velika pretnja planeti, pogotovo zbog činjenice da nauka nema jednostavno rešenje za ovaj problem. Međutim, koliko mi zapravo znamo o njima i koliki uticaj one imaju na naše živote? Koliko i kako treba da menjamo svoje navike da bismo živeli u ravnoteži s prirodom?

Dok se na velikim kongresima veća o tome kako usporiti klimatske promene, grupe fotografa svojom umetnošću ukazuju na važnost ovog problema i podsećaju nas na to da obratimo pažnju – i postanemo svesni problema.

Državnici, ministri za zaštitu životne sredine, članice UN i diplomatski predstavnici sastali su se u Marakešu na ovogodišnjem COP22 (kongres na kom se razmatra pitanje klimatskih promena) i razgovarali o tome kako da najbolje sprovedu uslove predviđene tokom prošlogodišnje COP21 – gde je Pariski sporazum i donet.

Ova tema je, osim što je privukla ozbiljnu sociopolitičku pažnju, zainteresovala i brojne umetnike – pre svega fotografe, koji su kroz svoju umetnost želeli da ukažu na ozbiljnost problema.

Paradoksalno, prelepi pejzaži, neverovatne boje i kompozicije – zapravo ukazuju na neravnotežu naše planete. A to možda i nije loš pristup. Posebno sada kada je na čelu najveće svetske ekonomije čovek koji poriče postojanje klimatskih promena

Međunarodni foto-konkurs mladih, koji je održan povodom klimatskih promena, u organizaciji Fondacije Lucia, okuplja najmlađe fotografe na svetu koji snimcima ističu svoja iskustva i govore o načinima prilagođavanja u današnjici izmenjenoj klimatskim uslovima. Njihove fotografije prikazuju vrlo opipljive efekte klimatskih promena. Neke od njih izložene su upravo na COPP22 konferenciji i imale su snažan uticaj na sve okupljene.

S druge strane, časopis National Geographic angažovao je sedam fotografa i poslao ih na najkritičnije tačke na planeti kako bi reflektovali uticaj klimatskih promena, ali i preneli lična iskustva, kao i životne uslove koji se menjaju neviđenom brzinom. Tu ćemo otkriti priče o ledu koji se topi, poplavljenim pejzažima, a koje će, nadamo se, motivisati stanovnike planete Zemlje da promene svoje navike.

renan-ozturk

Renan Ozturk, National Geographic

Možda i najkomercijalniji način kojim se može ukazati na rastući problem pojavio se u vidu veoma stilizovanog časopisa The Earth Issue, online kolektivu umetnika sa ciljem da inspiriše kreativne umove kako da odgovore na goruće pitanje – da li možemo zaustaviti klimatske promene. Kolektiv je nedavno objavio i print izdanje na recikliranom papiru, a izdavaštvo smatra da će svojim iskrenim pristupom uspeti da proširi zajednicu onih koji su spremni da se bore menjajući svoje svakodnevne navike.

Print izdanje časopisa “The Earth Issue”

Paradoksalno, zadivljujući pejzaži, neverovatne boje i kompozicije – zapravo ukazuju na neravnotežu naše planete. A to možda i nije loš pristup. Posebno sada kada je na čelu najveće svetske ekonomije čovek koji poriče postojanje klimatskih promena.

 

Pitamo se: da li će lepota zaista spasiti svet?

PS. Ukoliko vam je ova tema interesantna, predlažemo da na Instagramu zapratite nekoliko sjajnih fotografa, čije online galerije podsećaju na lepotu planete koju naseljavamo.

Linkovi za njihove Instagram profile  nalaze se u opisu fotografija u galeriji: