16.01.2017.

Top trendovi u nezi kože za 2017.

Zorana Blažević
Profimedia

Maske za lice, probiotici, supernamirnice i high tech u službi lepote

Čini mi se da će godina pred nama biti u znaku spoja prirode i tehnologije. Iskreno verujem da se svest čovečanstva budi i da postajemo svesniji sveta oko sebe i sinergije sa njim. U potrazi za zdravijim opcijama fokusiramo se na sastav proizvoda, bitno nam je da znamo šta tačno jedemo, ali i šta nanosimo na kožu. Mislite da je slučajno Pantone boja za 2017. baš greenery? Ne bih rekla. S druge strane, dermatološke procedure postaju dostupnije u vidu pametnih beauty uređaja za kućnu upotrebu. U skladu sa potrebama savremene žene nega biva pojednostavljena i unapređena.

Maske Naznake budućih trendova mogli smo da uočimo već krajem prethodne godine kada se dogodila ekspanzija maski za lice. L’Oréal Paris je na tržište doneo Pure Clay kolekciju raznobojnih maski na bazi gline, a Garnier hidratantne maske u maramici. Budući da smo u 2016. isprobali i maske za predeo oko očiju, kao i one za usne, stopala i šake, možemo da zaključimo da će njihova popularnost nastaviti da raste i u godini pred nama.

Probiotici Lepota dolazi iznutra, i to bukvalno. Trend upotrebe probiotika u kozmetičkoj industriji se nastavlja jer su benefiti višestruki bilo da se upotrebljavaju topikalno ili se unose kroz ishranu. Bakterije koje naseljavaju crevnu floru direktno utiču na imunosistem, što se odražava i na stanje kože. Ukoliko dođe do disbalansa i preovladaju patogene bakterije (usled stresa i ishrane bogate glutenom i rafinisanim šećerima), stanje organizma se direktno reflektuje na kožu kao akne, crvenilo ili rozacea. Probiotike unosite putem namirnica kao što su jogurt, kefir ili prirodno kiseljeni kupus, a isprobajte i preparate poput Vichy Slow Âge dnevne nege sa bifidusom, koji jačaju zaštitnu barijeru kože i podstiču njenu prirodnu hidrataciju.

Supernamirnice Osnovna lekcija koju bi trebalo da usvojimo u ovoj godini jeste da ni najskuplji i najluksuzniji režim nege ne može da obezbedi lepu, negovanu i zdravu kožu ukoliko je na adekvatan način ne hranimo iznutra. Alge, kelj, maka, moringa samo su neke od moćnih namirnica koje sve češće postaju sastojci preparata za negu. Tajna mladalačkog izgleda je u konzumiranju velikih količina voća i povrća bogatih antioksidantima, a više o tome pročitajte ovde.

Hidratacija Voda je ključni sastojak većine proizvoda, buduí da se akcenat na hidrataciji još veći. Što je više hidrirana, koža je blistavija, čvršća i jedrija. Kozmetičke kuće pronalaze nove biljke koje vezuju vodu i dodaju ih svojim preparatima, a jedna od njih je i kalanhoja sa Madagaskara ili, kako ga naziva Clarins, list života, glavni sastojak njihove nove linije Hydra-Essentiel, koja će na evropsko tržište biti lansirana početkom godine. Takođe, teži se ultralaganim teksturama proizvoda, pa će oni biti više gelasti i dozvoljavaće koži da diše.

High Tech Tehnologija u službi lepote donosi nam niz različitih aparata za profesionalne rezultate kod kuće. Laseri za trajnu epilaciju su vodeći trend, zatim slede antiejdžing laseri, kao i upotreba plave svetlosti u borbi protiv akni. Popularni su i setovi za izbeljivanje zuba, mikrodermoabraziju i samopotamnjivanje. Foreo i Clarisonic su svoje popularne uređaje prilagodili muškarcima, a novi trend su i NuFACE uređaji za poboljšanje tonusa lica i podsticanje sinteze kolagena, pa nam je jasno da u toku godine možemo da očekujemo varijacije na temu različitih proizvođača. Ono što je potpuno neočekivano (i interesantno) jeste upotreba jona bakra za podmlađivanje i to putem rukavica, čarapa, maske za spavanje i jastučnice! Dok spavate, ovi predmeti putem vlakana obogaćenih bakrom prenose jone ovog minerala u gornje slojeve epidermisa stimulišući prirodne mehanizme obnavljanja kože i smanjuju vidljive znake starenja. Beauty sleep u 2017. dobija potpuno novu dimenziju.