05.09.2017.

Briljantne stvari koje možete raditi u septembru

42magazin
Profimedia
Thoka Maer

Leto još nije gotovo, ali odmori (skoro pa) jesu!

septembar
Bilo da ste raspoloženi za izložbe, filmove, literaturu ili moćnu muziku – konačno je došlo to vreme u godini kada se završava letnja pauza, a grad vrvi od must-see događaja.

Izdvajamo (što bi blogeri i jutjuberi rekli) septembarske favorite:

Muzika:

Apgrade Weekend 2017 – od 7. do 9. septembra

septembar

Nakon što je protekle dve godine bio kulminacija letnje sezone velikih događaja pod otvorenim nebom, ovogodišnji, treći po redu Apgrade Weekend trajaće tri dana – od 7. do 9. septembra, u dobro poznatom rovu ispod Vojnog muzeja na Kalemegdanu. Svoj dolazak je lično potvrdio i jedan od lidera globalnog tehno pokreta Sven Väth, i to nakon što je pogledao prošlogodišnji aftermovie, uz želju da njegov prvi beogradski open-air bude upravo Apgrade Weekend! U Beograd iz Berlina dolaze i tamošnji elektronski giganti Modeselektor, a pridružiće im se i Michael Mayer, vanserijski DJ i osnivač kultne etikete Kompakt! Ovoj listi hedlajnera početkom jula će se zvanično pridružiti i trenutno jedan od najtraženijih svetskih izvođača, a čija je veza sa ovdašnjom publikom posebno bliska! Od četvrtka uveče do nedelje ujutro slušaćemo i setove nove generacije dolazećih zvezda koje predstavljaju Amelie Lens, Konstantin Sibold i Vril, dok će ispred domaće scene za DJ pult da stanu Tijana T, Marko Milosavljević, Nikola Vemić, Stevie Whisper i Vlada Janjić.

Ograničena količina trodnevnih kompleta po prvoj ceni od 1.890 dinara za parter i 2.990 dinara za VIP Terasu, u prodaji je na svim blagajnama i putem sajtova Gigstix.com i Eventim.rs.

Izložba:

Mirko Ilić: Tolerancija – 11. septembar

septembar

Kao što znate, svakoj Paradi ponosa prethodi Nedelja ponosa, koja okuplja veliki broj umetnica i umetnika iz Srbije, regiona i celog sveta koji se bave granicama pola, roda, seksualnosti i nasilja.

Ovogodišnja Nedelja ponosa, čije je otvaranje zakazano za 11. septembar u 12 časova na otvorenoj galeriji Kalemegdanske tvrđave, biće upotpunjeno putujućom izložbom plakata Tolerancije, koju je pokrenuo jedan od najuspešnijih grafičkih dizajnera sa prostora bivše Jugoslavije Mirko Ilić. Posetioci izložbe imaće priliku da pogledaju 27 plakata renomiranih dizajnera iz celog sveta.

Svaki od ovih plakata na svoj način komunicira toleranciju, jednu od najvažnijih tema današnjice.

Film:

Paralel Vision – od 13. do 17. septembra

Drugo izdanje Festivala muzičkog filma – igranog i dokumentarnog – Paralel Vision (Paralelne vizije), nastalog saradnjom Beogradskog festivala subkulture – PARALEL i distributerske kuće Visionary Thinking, odvijaće se od srede 13. do nedelje 17. septembra u bioskopu Doma omladine Beograda.

Budući da su film i muzika po svoj prilici dve omiljene umetnosti najvećeg dela publike, ovaj festival predstavlja prozor u bogatu svetsku produkciju savremenog muzičkog filma, koja je svakom godinom sve veća. Tako programska selekcija Paralelnih vizija i ove godine obuhvata: od dokumentaraca koji se bave biografskim pričama čuvenih umetnika ili grupa, preko filmova koji tretiraju različite društvene i političke probleme, do raskošno urađenih igranih filmova, biopika i mjuzikla.

Konkretnije, ovog septembra u bioskop Doma omladine Beograda, od 13. do 17, pred domaću publiku stižu filmovi o Oasis, Pulp, Chetu Bakeru, zatim o fotografu Davida Bowiea i Blondie, film o menadžeru čuvenih Ramonesa, kao i moderni Šekspirov Otelo, smešten u današnji istočni London, te biopik o brazilskoj zvezdi Elis, pa horor… i naravno još iznenađenja.

Izložba knjiga:

Dela Borislava Pekića u Holu biblioteke Doma kulture Studentski Grad – od 16. do 30. septembra

Borislav Pekić – književnik među najozbilјnijim kandidatima za Nobelovu nagradu, disident i intelektualac zbog kojeg je Beograd imao auru metropole. Sedamdesetih se izdvojio kao jedan od najbolјih savremenih dramskih pisaca Srbije. Pisac koji nam je opisao moguću katastrofu u Besnilu, predstavio porodicu Nјegovan u sagi o cincarskim trgovcima u Beogradu. Nјegovo Vreme čuda pamtimo po knjizi, ali i filmskoj adaptaciji. Filozofski roman Nova Atlantida ostaje remek-delo neprevaziđeno u našoj literaturi. Dobitnik je NIN-ove nagrade za roman Hodočašće Arsenija Nјegovana.

Autor izložbe: Rastko Marković

Pozorište:

51. Bitef – od 22. do 30. septembra

septembar

Ovogodišnji 51. Bitef biće održan od 22. do 30. septembra pod sloganom Epic Trip.

U devet dana trajanja festivala Beograd će postati prestonica svetskog pozorišta, a predstave koje će publika moći da pogleda u okviru selekcije glavnog programa na ovogodišnjem festivalu dolaze iz Belgije, Velike Britanije, Slovenije, Irana, Nemačke, Švajcarske i Srbije.

Olimp: u slavu kulta tragedije, predstava od 24 sata, proslavljenog belgijskog reditelja Jana Fabra, svečano će otvoriti Bitef 23. septembra od 18 časova u Sava centru. Ovaj scenski spektakl koji traje čitav jedan dan bez pauze, a koji su neki kritičari proglasili za najznačajniju predstavu nastalu u poslednjih nekoliko decenija, zasnovan je na celokupnoj grčkoj mitologiji, obrađenoj u njihovim epovima i tragedijama.

Prateći program, kao i svake godine, sadržaće razgovor sa autorima, Showcase, Bitef polifoniju, Bitef biblioteku, tribine, kao i mnogobrojne after ten žurke.

Ukoliko vas zanima VIŠE o 51. Bitefu, pročitajte naš intervju s Ivanom Medenicom, umetničkim direktorom ovog festivala.

Predavanje:

Masterklas sa Davidom Russellom – 22. septembar

septembar

Kulturni centar Kaleidoskop poziva vas na masterklas proslavljenog američkog storibord umetnika Davida Russella pod nazivom Režija pre snimanja/Direct Before You Shoot.

David Russell, jedan od najznačajnijih i najangažovanijih storibord umetnika današnjice, prenosi svoje znanje i veštine kroz ovaj masterklas, koji je do sada održan u Americi, Evropi i Australiji. Kroz angažovanje na polju storiborda David je poslednjih 35 godina, u saradnji sa režiserima kao što su George Lucas, Steven Spielberg, Peter Weir i Robert Zemeckis radio na kreiranju nekih od najvećih filmskih ostvarenja. David Russell od svog prvog angažmana na filmu Star Wars 6: Povratak Džedaja, preko Betmena, Terminatora 2, Boje purpura, X-Mena i Mulen ruža, igara kao što su The Avengers, The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay, Hitman, do filmskog serijala Letopisi Narnije i najnovijeg nastavka Pirata sa Kariba, ispisuje stranice istorije umetnosti storiborda kao ključnog kreativnog procesa u nastanku filmskih, televizijskih ili digitalnih ostvarenja.

Masterklas je namenjen kako profesionalcima tako i studentima iz oblasti filma, televizije, video-produkcije, video-igara i marketinga, i pruža im priliku da iz prve ruke upoznaju tehnike i veštine storibordinga i otkriju njegovu praktičnu primenu u nastajanju filmskih i video-projekata. Održava se u Kulturnom centru REX, Jevrejska 16.

Sve informacije o prijavljivanju, kotizacijama, masterklasu i Davidu Russellu pogledajte na ovom linku: http://kaleidoskop-media.com/projekat-master-klas/

Uživajte u septembru!