29.06.2018.

VIKEND-RECEPT: Letnje salate Milene Berić

42 magazin
Pinterest

Devojka za koju je trčanje život, a kuvanje vrsta kreativne meditacije

Za nju je kuvanje aktivnost koja zadovoljstvom ujedinjuje i usrećuje ljude, prijatelje i porodicu. Ovog vikenda Milena Berić sa nama deli dva recepta za letnje salate, koje su nastale u KROKODIL-ovoj kuhinji sasvim slučajno jednog proletnjeg dana tokom rezidencije u Rijeci, a moći će da se probaju uskoro u KROKODIL-ovom centru za savremenu književnost u Savamali (Male stepenice 1a).

Salata sa mladim sirom i jagodama

letnje salate

Sastojci
–      zelena salata
–      rukola
–      jagode
–      čeri paradajz
–      mladi, nemasni i neslani sremski sir
–      med
–      balzamiko krem
–      maslinovo ulje
–      prstohvat soli i bibera
–      seme suncokreta ili golice

Priprema
1. Operite zelenu salatu i iscepkajte u veću zdelu.
2. Dodajte rukolu po ukusu, polijte maslinovim uljem i dodajte prstohvat soli i malo bibera.
3. Iseckajte manje jagode na polovine ili veće jagode na četvrtine i poređajte po salati.
4. Nemasni, neslani mladi sremski sir oblikujte kašičicom i dobijene kuglice poređajte između jagoda.
5. Prelijte salatu, rukolu, jagode i sir, medom i balzamiko kremom po ukusu.
6. Pospite suncokretovim semenkama ili golicom.
7. Iseckajte čeri paradajz na polovine i poređajte ih po površini salate. Poslužite i konzumirajte odmah.

Salata sa ovčijim sirom i breskvama

letnje salate

Sastojci
–      zelena salata
–      rukola
–      breskve
–      tvrđi prevreli ovčji sir
–      džem od borovnica
–      med
–      balzamiko krem
–      indijski orah ili badem
–      seme suncokreta ili golice
–      maslinovo ulje
–      prstohvat soli i bibera

Priprema

  1. Iscepkajte zelenu salatu u veću zdelu, dodajte rukolu po ukusu i polijte maslinovim uljem.
  2. Dodajte prstohvat soli i malo bibera.
  3. Iseckajte jednu breskvu na kockice i poređajte kockice breskve po salati.
  4. Kockice ovčijeg sira poređajte između kockica breskvi.
  5. Prelijte salatu, rukolu, breskve i ovčiji sir medom i balzamiko kremom po ukusu.
  6. Pospite suncokretovim semenkama ili golicom, indijskim orahom i/ili bademom.
  7. Kašičicu džema od borovnice stavite na vrh salate u centar zdele, poslužite u manjoj činijici sa strane.
  8. Poslužite i konzumirajte odmah.

Prijatno! I ne zaboravite da se prijavite na ovogodišnji Color RUNNING powered by Tikkurila.