29.06.2019.

Šta donosi 1. Strejt parada u Bostonu

Zoran Preradović
Pinterest

Ove subote organizuje se 5. parada Ponos Srbije u Beogradu, dok je za 31. avgust najavljena prva Strejt parada u Bostonu, grad u kom je sklopljen prvi istopolni brak u SAD. Iako organizatori tvrde da događaj neće biti antigej, predvodi ga superzlikovac i deklarisani gej. Azdejković kaže da je događaj legitimno pravo heteroseksualaca, ali naglašava da su Amerikanci zapravo od nas iskopirali Porodičnu šetnju

prva Strejt parada

Ako je postojala i najmanja dilema oko održavanja prve Strejt parade ponosa (Straight Pride Parade) u Americi, konkretno u Bostonu, ona je minule srede otklonjena jer su gradske vlasti pritisnute realnom mogućnošću da se suoče sa tužbom za diskriminaciju odobrile ovo, po svemu jedinstveno i krajnje neuobičajeno okupljanje. Organizatori Parade sakriveni iza benevolentnog imena Super Happy Fun America, čiji je slogan Super je biti strejt, svojski su se potrudili da dokažu da njihov događaj zakazan za 31. avgust neće biti antigej performans ili izrugivanje Paradi ponosa LGBT populacije.

Ali na ovom mestu valja se zapitati da li stvari stoje baš tako? Najpre, čitava medijska pozornost oko Strejt parade podignuta je u junu – mesecu u kome tradicionalno LGBT populacija nizom manifestacija slavi svoju različitost. Čitavu stvar dodatno je dobila na intenzitetu kada su organizatori saopštili da će maskota događaja biti Bred Pit. U startu je zazvučalo čudno imajući u vidu da se holivudska zvezda i njegova bivša supruga Anđelina Džoli već godinama zalažu za prava LGBT populacije, da bi nedavno američki mediji preneli da je Pit zabranio upotrebu svog lika na ovakvom okupljanju. Ali šteta je već napravljena jer je vest obišla planetu. Opet, ako se neko pitao zašto je baš Boston izabran za Strejt paradu, odgovor je mogao naći u bliskoj prošlosti. Naime, to je najveći grad države Masačusets, koja je još 2004. prva u Americi legalizovala istopolne brakove, a u Bostonu je sklopljen i prvi istopolni brak u SAD. Poruka je više nego jednoznačna, u gradu koji je pokazao najviše empatije za manjinske grupe neophodno je demonstrirati veliki povratak belih suprematista, pokazati mišiće i odaslati poruku da „potlačena američka većina – heteroseksualci izlaze iz senke u koju ih je bacio liberalni poredak svojim nakaradnim sistemom vrednosti“.

Vođenje Strejt parade povereno je Majlu Janopulosu, koji je proglašen grand marshalom, zvezdi alt-right pokreta, bivšem uredniku desničarskog sajta Breitbart, čoveku koji sebe naziva „najfabuloznijim superzlikovcem na internetu“ i, nećete verovati, deklarisanom geju

Prava slika pozadine ovog skupa dobija se tek kada se samo malo razgrnu biografije organizatora Sterjt parade. Čak i ovlašni pogled pokazuje nam da su Džon Hjugo, Mark Sahadi i Kris Bartli, ključna lica događaja, i ranije bili povezivani sa grupama kao što je desničarska organizacija Odupri se marksizmu, a koje su eksplicitno promovisala antigej, mizogine i antisemistske stavove. Tako se dogodilo da Patriotski molitveni skup, održan prošle godine u Portlandu, eskalira u ozbiljan fizički sukob belih suprematista i antifašista. Ono što je zajednički imenitelj ovakvih skupova jeste narativ koji se oslanja na slobodu, demokratiju, ustavna prava i američke vrednosti koje su navodno napali ne samo gej populacija već i sve jača levica. To što se formalno zalažu za prava kojima se nema mnogo toga spočitati čini ovakve profašističke organizacije mimikrijskim, a time još opasnijim. Ironija u svemu je što alt-right (alternativna desnica) za obnovu heteropatrijahata koristi levi vokabular inkluzivnih prava koja su im navodno oteta.
„Ova parada je dar svakome, muškarcima i ženama, crnima i belima – i gej i transrodnim saveznicima koji će stajati uz nas i slaviti čudo i veličanstvo heteroseksualnosti“, poručuju organizatori uz opasku da je prošlo vreme kada su morali da se izvinjavaju zbog svog heteroseksualnog opredeljenja.

prva Strejt parada

Čitava medijska pozornost oko Strejt parade podignuta je u junu – mesecu u kome tradicionalno LGBT populacija nizom manifestacija slavi svoju različitost

A da apsurd bude potpun, organizatori su se pobrinuli tako što su vođenje Strejt parade poverili Majlu Janopulosu, koji je proglašen grand marshalom, zvezdi alt-right pokreta, bivšem uredniku desničarskog sajta Breitbart i, nećete verovati, deklarisanom geju. Janopulos je na ovom portalu sarađivao sa Stivenom Benonom, arhitektom Trampove izborne kampanje i pobede, zlim genijem političkog marketinga. Za njega se može reći da je hodajuća kontradikcija. Blizak je sa pokretom alternativnih desničara koji imaju antimigrantske, antimuslimanske, antisemitske, rasističke, antifeminističke i homofobne stavove. Britanski je državljanin koji živi u SAD, pa je samim tim i on migrant! Njegov otac je Grk, a majka Britanka. Janopulos je homoseksualac koji „nišani“ druge homoseksualce i posebno transseksualce za koje govori da su „poremećeni i slični sociopatama“.

Ovaj ultrakonzervativac sebe naziva „najfabuloznijim superzlikovcem na internetu“. Na ovom mestu trebalo bi se zapitati kako se protiv Janopulosa makar formalno ne vodi krivični postupak, budući da je na društvenim mrežama, posebno na Facebooku, zagovarao i opravdavao pedofiliju. Twitter nalog mu je ukinut zbog žestokih rasističkih napada na glumicu afričkog porekla Lesli Džouns. I upravo u činjenici da je gej osobi povereno da vodi Strejt paradu čini ovaj događaj subverzivnim i ekstremno opasnim. Janopulos svojom seksualnom orijentacijom daje legitimitet onom što kao temeljni postulat, blago rečeno, ima netoleranciju i mržnju.

Predrag Azdejković kaže da najavljeni događaj u Bostonu vidi kao legitimno pravo heteroseksualaca i dodaje da imaju njegovu podršku i naglašava da su organizatori zapravo imitirali nas i ukrali ideju Dveri koje su nekada organizovali Porodičnu šetnju dan pre Parade ponosa

Ali Janopulos nije samonikla pojava koja deluje autonomno. Njegova ideologija oslonjena je na Trampovu sada dominantnu doktrinu o buđenju konzervativnog dela zemlje, o ksenofobiji, nezapamćenom iživljavanju nad meksičkim migantima, antiislamskom resentimanu i komičnoj poruci da je on baš taj koji će Ameriku učiniti ponovo velikom.„Tramp je moj tatica“, poručio je Janopulos, koji je tokom predsedničke kampanje učestvovao na skupu nazvanom Gejevi za Trampa. Razume se da ovakve kontradiktornosti koje su na rubu zdravog razuma imaju cenu. Tramp je bez razmišljanja plaća, ali bi račun za one čije je seksualno opredeljenje identično Janopulosovom mogao biti tragičan. Čak i ako uzmemo u obzir da LGBT populacija i sama već neko vreme maršira rubnim područjem u kojem im se lako, ponekad i s razlogom, može spočitati da su seksualnu orijentaciju pretvorili u lukrativan posao.

prva Strejt parada

Baš nekako paralelno s vestima iz Bostona, ove subote Gej-lezbijski info centar (GLIC) organizuje petu paradu Ponos Srbije u Beogradu pod sloganom Borba još uvek traje – Pridruži se! Predrag Azdejković, jedan od organizatora događaja u izjavi za 42magazin najavljeni događaj u Bostonu vidi kao legitimno pravo heteroseksualaca i dodaje da imaju njegovu podršku. „Ne razumem tu masovnu histeriju, naročito u LGBT pokretu na Zapadu gde Strejt paradu vide kao izraz homofobije i borbu protiv LGBT populacije! Možda se heteroseksualci suočavaju sa nekim problemima, predrasudama i diskriminacijom za koju mi ne znamo“, kaže Azdejković i naglašava da su organizatori iz Bostona zapravo imitirali nas i ukrali ideju Dveri koje su nekada organizovali Porodičnu šetnju dan pre Parade ponosa. Ko je koga imitirao u ovoj priči, postaje potpuno irelevantno, baš kao što je sasvim jasno da ovdašnjoj LGBT zajednici nedostaje šira – globalna slika događaja.Naposletku, niti je Boško Obradović Stiven Benon, niti je poređenje sasvim odgovarajuće, ali ima li garancija da neke od ekstremnijih organizacija koje Srbiji ne manjkaju u bliskoj budućnosti neće kopirati bostonski model. S tim što on u ovdašnjoj interpretaciji uvek izgleda mnogo krvavije.