13.07.2017.

Poslednje fotografije Marilyn Monroe

42magazin
Bert Stern via Profimedia

Krajem juna 1962. Marilyn Monroe stigla je u hotel Bel-Air u Los Anđelesu – sama, spremna da ukloni šminku, odeću i inhibicije, te da pozira fotografu Bertu Sternu.

Marilyn Monroe u Christian Dior haljini. 1962.

Marilyn Monroe u Christian Dior haljini. 1962.

Ovaj foto-šuting trajao je punih dvanaest sati, a nastale fotografije bile su magične: serija od 2.571 portreta prikazivala je Marilyn u najrazličitijem svetlu. Na nekim slikama je nedoterana, krhka, dok je na drugim glamurozna diva obavijena u šal od ružičaste svile ili odevena u haljinu od crnog velura s potpisom Christian Dior.

Fotograf Bert Stern je ovu seriju nazvao The Last Sitting (Poslednje poziranje), a taj naziv se ispostavio i kao potpuno tačan – jer se život holivudske ikone završio četiri nedelje potom.

Od 8. juna posetioci DS Worlda, pariske izložbene sale, mogu da iskuse eleganciju i ranjivost kojom odišu fotografije iz Sternove serije, a sve to u okviru izložbe Marilyn, the Last Sitting, koja će biti otvorena do 6. januara 2018. godine.

Iako je Vogue modni magazin koji u editorijalima pre svega nastoji da predstavi modu i dizajnere, ovoga puta potpisi za odeću izostali su kako bi fokus bio isključivo na filmskoj zvezdi

Magazin Vogue objavio je ovu seriju portreta dan nakon što je Marilyn umrla i na taj način je fanovima omogućeno da se oproste sa svojom mezimicom. Iako je Vogue modni magazin koji u editorijalima pre svega nastoji da predstavi modu i dizajnere, ovoga puta potpisi za odeću izostali su kako bi fokus bio isključivo na filmskoj zvezdi.

Ova serija fotografija, iako retko prikazivana, ušla je u istoriju pop kulture, pa je često reprodukovana. Čak je i sam Stern u istom maniru fotografisao Lindsey Lohan za New York  Magazine 2008. godine.

Put u Pariz i izložba u DS Worldu moraju vam se naći u kalendaru do kraja godine, kako biste, još jedanput, videli naizgled radosnu i bezbrižnu Marylin – a baš takvu ćemo je zauvek i pamtiti.