09.11.2017.

MINI-INTERVJU: Pavle Jovović

Vanja Ratković
Vuk Nenezić iz VR photo team-a

Mladi slikar Pavle Jovović, rodom iz Užica, nedavno se beogradskoj publici predstavio izložbom Bare/ In spite of u Galeriji Progres.

pavle jovović

Kroz niz ulja na platnu stekao se utisak da je Pavle radovima želeo da pruži otpor pretpostavci o tome kako savremena umetnost treba da izgleda i ideji koju zastupa.

Nakon završenih osnovnih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Pavle je školovanje na osnovnim i master studijama nastavio na prestižnoj École Nationale Supérieure des Beaux-Arts akademiji u Parizu. Trenutno na relaciji Beograd–Bazel Pavle kreira radove čija ekspresija nosi duboku simboliku. Centralna tema Pavlovih radova jeste čovek kao psihološki fenomen. Sve što naslika on posmatra kao produkt ljudskog životnog iskustva prelomljen kroz prizmu psihološke strukture individue. Takođe, kroz svoje radove često provlači motive narodnog ćilima, koji u njemu bude besmisleno jak emotivni doživljavaj – ćilimi za njega predstavljaju pogodnost i mogućnost zaranjanja u sebe.

Da li smatraš da je integritet primarna vrednost koju umetnici treba da gaje?
Ja razmišljam o integritetu uz težnju za samospoznajom, koja je prirodna težnja svakog čoveka, ne samo umetnika.

pavle jovovic

A da li umetnici takođe treba da prikazuju realnost života, nikako njenu idealizovanu verziju?
Mislim da je realnost precenjena kategorija, uvek se zamišlja kao objektivno jedinstvo ili presek ljudskih doživljaja, a to je više perceptivni kompromis. Koliko ljudi, toliko realnosti. Smatram da umetnici treba da budu hrabri da bi bili iskreno i sebi dosledni, a ako je nekom idealizacija u prirodi, bože moj…

Mislim da je realnost precenjena kategorija, uvek se zamišlja kao objektivno jedinstvo ili presek ljudskih doživljaja, a to je više perceptivni kompromis

Da li okruženje u kom stvaraš utiče na tvoje radove? Poput Pariza ili sada Bazela i autentičnosti koje ti gradovi nose?
Šire okruženje indirektno utiče na moj rad, ne specifičnom atmosferom, estetikom ili istorijom nekog mesta. Putovanja i život na različitim mestima pomogli su mi da se oprobam u neočekivanim situacijama i bolje sebe upoznam.

pavle jovovic

Omiljena preokupacija u slobodno vreme?
Trenutno sam fasciniran boksom i volim da gledam velikane sporta i zanimljive mečeve iz raznih decenija 20. veka, kao i mlade talentovane borce.

Smatram da umetnici treba da budu hrabri da bi bili iskreno i sebi dosledni

Koja je tvoja poruka studentima slikarstva?
Moja poruka studentima je da upijaju sve, čak i kad misle da je besmisleno ili da „nema veze sa njima“, ali da misle svojom glavom i steknu naviku da govore o sebi, sopstvenom radu i procesu rada.

Virtuelnu turu Pavlove izložbe Bare/ In spite of u Galeriji Progres pogledajte OVDE.