06.03.2018.

Parisko modno finale

42 magazin
Instagram, Pinerest, Profimedia

Pariz je dao poslednju reč kako će izgledati moda u jesen 2018.

Paris Fashion Week

Četiri grada – Njujork, London, Milano i Pariz dali su nam odgovor na pitanje kako izgleda modna budućnost, ali ona bliska, za šest meseci. Pariz je pokazao najrazličitije kolekcije, a ovo su one o kojima se najviše pričalo.

Valentino

Jesenja kolekcija modne kuće Valentino još jedom je potvrdila kreativni kapacitet dizajnera Pierpaola Picciolia. Iako je u januaru pokazao kako izgleda visoka moda, ovom ready to wear kolekcijom pokazao je da njegova stvaralačka energija ne deluje nimalo iscrpljeno bez obzira na petu brzinu modne industrije.

Paris Fashion Week Ali nisu ni on niti Valentino na našoj listi zbog vrednog rada, već zbog kolekcije koju bismo odmah poneli. Možda smo zaboravili na romantičarski duh i ženstvene siluete zbog novog modnog talasa koji nas zapljuskuje sa svih strana u vidu tzv. ružnih patika, sportske odeće i logomanije, ali ovi modeli nas vraćaju, možemo slobodno reći, skoro zaboravljenoj estetici. Kolekciju karakteriši floralni motivi, maksi dužine, minimalizam, slojevi, lepršave siluete, ali i volumen i akcenat na detaljima – tašne, kapuljače, marame od svile oko glave za retro utisak i biserne minđuše.

Loewe

Poznato je da je brend Loewe već nekoliko sezona na uzlaznoj linji kada je reč o popularnosti ako je suditi po glasovima modnih urednika, uticajnih ljudi iz sveta mode kao što su modeli, stilisti, blogeri, i to po glasovima u vidu lajkova i tagova na Instagramu.

Paris Fashion Week

Tašne s potpisom Loewe su te koje prikupljaju najviše simpatija, a ovom kolekcijom dizajner Jonathan Anderson kao da je želeo da to promeni. Naime, on je obradio nekoliko tema svojom kolekcijom, što potvrđuje razlika između prvog i poslednjeg modela, kao i nekoliko između. Iako je fokus na detaljima, ovog puta dominiraju odela i kaputi – koža, krzno i vuna.

Y/Project

Verovatno znate kako izgledaju UGG čizme, a možda ste već zaboravili da postoje ili ipak imate kućnu verziju koju nosite kao pantofle tokom zimskih meseci. Iako je naziv brenda isti i svuda naznačen, morali smo dva puta da proverimo jer izgledaju neprepoznatljivo, da se razumemo – u pozitivnom smislu!

Paris Fashion Week

Saradnja Y/Project brenda i UGG-a za kolekciju jesen 2018. pokazala se kao pun pogodak, pa su dekonstruisani klasični modeli do neprepoznatljivosti, izrađeni od novih materijala već pokupili online simpatije. A osim silueta, krojeva i materijala, ovde dodajemo i stajling kao referencu.

Balenciaga

Ako ste se pitali koja revija se najviše iščekivala u Parizu, jednoglasan odgovor je Balenciaga! Već nekoliko sezona poznato je ko je miljenik nove generacije, no ovde pre dizajner nego modna kuća, jer ne kupuje se Balenciaga već Demna Gvasalia.

Paris Fashion Week

Kolekcijom jesen-zima 2018. on je potvrdio svoj vladarski tron, ali i pravac koji je potpuno suprotan od nekadašnje Balenciaga estetike. Jedino što je od imena ostalo jeste poneki sako i to bi manje-više bilo to. Kako je za svaku kolekciju dovoljno reći jednu reč, ovde bi bila – preslojevitost!