31.01.2018.

Snega nema, a mi imamo 14 filmova „da se smrzneš“

42 magazin

… ili filmova u kojima je sneg u vrlo važnoj sporednoj ulozi

snežni filmovi

Evo februar je, a ove zime još nije pao sneg. Zato smo odabrali nekoliko filmova koji sigurno izazivaju zimsku nelagodu, pa i smrzavanje od straha. Dobro, donosi sneg i zimske radosti, pa i ljubav, on je dobra podloga za sve žanrove.  Nas su ipak vodili adrenalin, crni humor i istinite priče.

Da biste mogli da se ugrejete – morate najpre da se malo smrznete

Postoje ljudi na ovom svetu koji nikad nisu videli sneg, zamislite. Nisu ga doživeli. Iako nekad, kad se dugo zadrži na ulicama, može i da ne bude baš prijatan i crn, nekako je beo, svež, lep, atmosferičan.
I baš kao što programeri video-igara nastoje da u svoje kreacije uključe bar jedan snežni nivo, filmski reditelji često svoje kreacije smeštaju u veoma hladan, snežni ambijent.
Rečju, sneg je super scenografija.
Pošto će nas ove godine očigledno sneg zaobići, iako se sa februarom i Baba Martom nikad ne zna, spremili smo listu snežnih filmova, onih u kojima sneg igra skoro pa glavnu ulogu. Zašto treba da gledate snežne filmove. Zato što – da biste mogli da se ugrejete – morate najpre da se malo smrznete. Ili zbog balansa – ionako ćete ih gledati iz svog toplog kutka.

Ovo je ta snežna lista:

Meru (2015)

Trojica čuvenih američkih alpinista Conrad Anker, Jimmy Chin i Renan Ozturk stižu u severnu Indiju 2008. kako bi se popeli uz veliki snežni zid Šarks Fin na planini Meru, na visini od 6.660 metara iznad svete reke Gang. Planirano sedmodnevno putovanje pretvara se u 20-dnevnu odiseju na temperaturama ispod nule, sa malo hrane. Na samo 100 metara od vrha odustaju kao i mnogi pre njih. Izmučeni i poraženi, vraćaju se svakodnevnom životu, ali Meru ih doziva i oni mu se vraćaju u septembru 2011. Opasan dokumentarac.

Fargo (1996)

Kako je neko jednom zapisao, ako je mračna komedija krv koja teče venama braće Coen, Fargo je njihovo srce. Kompleksan i slojevit, suptilnog humora i s mnoštvom nepredvidivih zapleta, uverljivih likova … tu su zatim William H. Macy, Steve Buscemi, Peter Stormare, Frances McDormand, dva Oskara (za najbolji originalni scenario i najbolju glavnu glumicu), BAFTA, najbolja režija (Joel Coen) na Kanskom festivalu 1996. i, naravno, sneg.

Po redu nestajanja (Kraftidioten, 2013)

U snežnim predelima Norveške marljivi Nils, vozač čistača snega, dobija vest da mu se sin predozirao heroinom. On sam počinje potragu za ubicama i postaje strašni heroj podzemlja čiji identitet niko ne zna. Beskrajne zimske predele Nikols koristi kao prednost, norveški kralj droge je Grof, nemilosrdni vegan koji pije voćne sokove, a njegov glavni rival je srpski narko-bos Papa. Uz Stellana Skarsgårda, Bruna Ganza, Påla Sverre Hagena, igraju i Sergej Trifunović i Milorad Krstović, srpske mafijaše.

Isijavanje (The Shining, 1980)

Pao je sneg. A to znači da treba da izbegavate izolovane hotele koje mećava može odseći od ostatka sveta. Zašto? Gledajte Kubrickovo horor remek-delo i prestanite da se pitate. Ionako ćete se cimnuti na: „Gde je Džoni?“

Devojka s tetovažom zmaja (The Girl with the Dragon Tattoo, 2011)

David Fincher adaptirao je popularan roman Stiega Larssona iz trilogije Milenijum i dočarao pravu švedsku zimu, kroz koju Daniel Craig i Rooney Mara, kao Mikael Blumkvist i Lisbet Salander, pokušavaju da reše decenijama star misteriozni nestanak žene.

Podlih osam (The Hateful Eight, 2015)

Kod Quentina Tarantina nema iznenađenja, sve je tu. I Agata Kristi je na Divljem zapadu, a Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Samuel L Jackson ludi i laki na obaraču. Kada se probiju kroz snežne smetove, stižu u brvnaru negde u Koloradu u kojoj je još podlih pet, a oko njih besni snežno nevreme. Tri sata ledene mećave kroz koju cure potoci tople krvi.

Everest (2015)

Priča o borbi čoveka sa prirodom, njegovom pokušaju da osvoji neosvojivo, uređena prema istinitom događaju iz 1996. Ekipa Adventure Consultants ide na Krov sveta, a svi su spremni da fizički i psihički pobede same sebe, čak i da ostanu u ovoj ledenoj grobnici… Jason Clarke, Jake Gyllenhaal, Josh Brolin… u režiji Baltasara Kormákura, bore se na naše oči sa Mont Everestom, manjkom kiseonika, snegom…

Ledeno doba 1 (Ice Age, 2002)

https://www.youtube.com/watch?v=cMfeWyVBidk

Iako je dosad snimljeno pet plus nastavaka Ledenog doba, uz mamuta Menija, lenjivca Sida, tigra Dijega i ekipu, duhovitim avanturama ovog Pixarovog serijala ne smeju se samo klinci. I čini se da šou gotovo uvek pokuša da ukrade Skrat, nesrećna veverica čiji se uporni pokušaji da pronađe mesto za svoj žir završavaju komično. Ledeno i smešno.

Dan mrmota (Groundhog Day, 1993)

Ako već treba da se zaglavite u jednom danu, najbolje je da to bude neki lep i sunčan dan. A ne kao prezenter vremenske prognoze kog tumači fenomenalni Bill Murray, koji će neprestano i ponovo doživljavati Dan mrmota u gradiću Panksatoni, u američkoj državi Pensilvaniji, dok ne postane bolja osoba. A sneg? Ima ga malo, ali zima, kao ni Dan mrmota, nikako da se završi.

Alpinista (Cliffhanger, 1993)

Kada Sylvester Stallone počne da se penje, on se ne brine da li će savladati ledene stene i litice ili kako da zaštiti stopala od smrzavanja. On razmišlja samo o tome kako da pomogne taocima koji su nestali na planini.

Sivi (The Grey, 2012)

Nakon avionske nesreće, Liam Neeson i grupa putnika iz letelice nađu se u ledenoj divljini. I to je već loše samo po sebi – ali činjenica da ih istovremeno lovi čopor krvoločnih vukova, kroz surovu vejavicu, vodi do one strane. Možda je Liam preživeo. Sneg će ga znati.

Marš pingvina (March of the Penguins, 2005)

Sneg može biti zabavan ako vas čeka topla kućica u koju ćete se vratiti, ali nije baš lako kad morate izleći jaje, predati ga mužu i otići na dva ledena meseca dugo putovanje praznog stomaka kako biste doneli hranu za čedo.

Stvor (The Thing, 1982)

Dubok i škripav, antarktički sneg u kultnom horor klasiku Johna Carpentera nije baš idiličan. Kada naučnici u istraživačkoj stanici na Severnom polu otkriju svemirsku letelicu ispod debelog sloja leda, i otope telo vanzemaljca koje nađu u njoj, ne znaju je da on parazit i da može da uzme oblik bilo kog ljudskog bića… pa ubrzo više ne znaju ko je stvarna ličnost, a ko uljez. Kurt Russell predvodi borbu protiv njega.

Kralj karlinga (Curling King, 2011)

U ovoj norveškoj komediji reditelja Olea Endresena nema snega, ali ima ledenog smeha. Bivšeg šampiona u karlingu Trulsa opsednutost sportom vodi u bolnicu za mentalno zdravlje. Kad se njegov stari prijatelj i trener razboli, Truls, kljukan teškim lekovima, i njegova karling ekipa moraju da se okupe kako mu pomogli i omogućili skupu operaciju. A nacionalni šampionat u karlingu donosi ogromnu novčanu nagradu.