26.12.2017.

Neka poklon ispod jelke bude – knjiga!

Nadežda Pajkić

Rešenje novogodišnje dileme – kome kupiti PRAVI poklon je pred vama.

ss

Knjiga je uvek dobar dar, a mi vam dajemo predloge kojima ćete sasvim sigurno obradovati prijatelje, familiju i sve ostale drage osobe.

Za mamu: Sestre Bronte, izabrana dela

Nezamislivo je da neka mama (ili žena uopšte) na ovoj planeti ne voli dela Bronte trija, najpoznatijih sestara u književnosti, a ove godine je Vulkan izdao njihove najbolje romane u jednoj knjizi – Orkanski visovi Emili Bronte, Džejn Ejr Šarlot Bronte i Stanarka napuštenog zamka En Bronte.

10

Proza sestara Bronte nije samo prepuna emocija, ona je neposredna i provokativna. Šarlot i En prve su se bavile intrigantnim temama – bar kada su žene u pitanju – o samopoštovanju žena, o ženama koje moraju da rade da bi preživele, o zarobljenosti u braku u kom su zlostavljane. En Bronte pisala je možda i najmodernije, brinući za položaj i socijalni status žena, naročito guvernanti; Emili Bronte je, s druge strane, opisala neka od najintenzivnijih osećanja i iskustava, a retko je napuštala svoja četiri zida. Za mnoge, one su prvi put upoznale žene (i ne samo žene) sa onom drugom, mračnijom stranom srca.

Cena: 999 dinara
Izdavač: Vulkan

Za tatu: Faksimil Alehandra Sambre

Tata voli da sve bude po njegovom. Zato mu predlažemo i takvu knjigu! Faksimil Alehandra Sombre nudi novo čitalačko iskustvo jer čitalac direktno učestvuje u konstrukciji teksta.

4

Napisan u formi standardizovanog testa, Faksimil poziva čitaoca da odgovori na virtuozne jezičke vežbe, kratke priče posle kojih su postavljena provokativno zamišljena pitanja višestrukog izbora odgovora, nekad nerešiva, često apsurdna i uglavnom iz sfere morala: potreba da lažemo da bismo se dokazali pred drugima, želja za uspostavljanjem veza u ljubavi i porodici uprkos nepoverenju, komplikovanost hodanja po minskom polju tajni i, tužno i nepodnošljivo, ubeđenje da nismo učeni da mislimo već da smo trenirani da slušamo i ponavljamo. Sambra sjedinjuje fikciju i sećanje čarobno se poigravajući s formom. Knjiga je duhovita, melanholična, puna iznenađenja. Čas neozbiljna, čas veoma snažna i oštra. Njena složenost, sastavljena od kratke priče u manje-više klasičnom smislu, mikropriče (ili nečeg sličnog), testova, poeme, pa čak recimo mikroeseja, pokazuje nam da ponešto, trenutno, samo književnost može da realizuje.

Cena: 550 dinara
Izdavač: Geopoetika

Za sestru: A nilski konji su se skuvali u svojim bazenima Vilijama S. Barouza i Džeka Keruaka

Sestru doživljavamo kao pametnu, hrabru i radoznalu ljubiteljku avanture – i još bolje ako je sve to začinjeno pripovedačkim stilom beat generacije. Zato joj predlažemo knjigu A nilski konji su se skuvali u svojim bazenima, koju su naizmenično pisali Barouz i Keruak.

untitled-1

Roman opisuje istiniti događaj, ubistvo Dejvida Kamemera, koga je u pijanoj tuči, u navodnoj samoodbrani, ubio Lisjen Kar. Kar je priznao ubistvo Barouzu i Keruaku koji ga nisu prijavili i zbog toga su osuđeni kao saučesnici u prikrivanju zločina, kada se Kar kasnije predao policiji. Keruak je odslužio deo kazne, a Barouza je od zatvora spasila porodica.

Atmosferski roman prepun likova izvučenih iz stvarnog života, opisuje boemski Njujork tokom i krajem Drugog svetskog rata, pun opsesija, umetnosti i seksualne oslobođenosti.

Cena: 1320 dinara
Izdavač: Rende

Za brata: Enciklopedija savamalskih bića Simona Marića, ilustrovala Olga Jorgačević

Ovo prelepo izdanje ne treba propustiti – zabavno je, duhovito i poučno, govori nam o izmišljenim stvorovima koji naseljavaju prostor Savamale i utiču na živote ljudi.

3

Da li bi u Savamali bilo oronulih zgrada da nema Fasadoždera?
Da li bi istorija Beograda bila drugačija da nije bilo Drema i Mostodona? Da li bi hotel Bristol, Vučina kuća i zgrada Geozavoda krasili ulice Savamale da nekada nije harala epidemija Griparha?

Savamalologija se već više od sto godina bavi izučavanjem ovih neobičnih urbanih stvorenja, a ova predivno ilustrovana enciklopedija daje nam bajkovitu sliku o životu, navikama i staništu ovih bića koja su neraskidivi deo Savamale koju danas poznajemo.

Cena: 800 dinara
Izdavač: Everest Media

Za nju: Regata papirnih brodova Marka Tomaša

Marko je definitivno jedan od najcenjenijih pesnika regiona, koji neretko piše o ljubavi.

7

On je u jednom intervjuu na tu temu rekao:
„Ne znam puno o tome, zato valjda i pišem o ljubavi, tražim odgovore. Mislim da moramo ponovno pronaći istinsko značenje te riječi. Nanovo krenuti u duhovnu potragu. Na koncu, sve se svodi na potragu. Ljubav je ropstvo, diktatura, emotivni kanibalizam. Jad nas nagoni da uništavamo jedni druge. Sve što čovjeka uznosi to ga i ubija, tako mi se čini, tako vidim stvari. A svi, pa i ja, živimo za trenutke zanosa znajući da će nas pad nakon toga potpuno zgromiti. Ponekad prezirem sam sebe. Zaljubim se i odmah si kažem: dobro došao u vlastitu propast. Perverzija je da uživam u tome.“

Njegove pesme su idealne ako nekom želite da poklonite sirovu emociju.

Cena: Oko 400 dinara
Izdavač: Lom

Za njega: Tragovi karmina: tajna istorija XX veka Grejla Markusa

Ovaj naslov aludira na seksi literaturu, a zapravo je reč o istoriji i filozofiji panka.

222

Grejl Markus, vrhunski ekspert za američku pop-rok kulturu, započeo je rad na ovoj knjizi fasciniran grupom Sex Pistols, tom „skandaloznom antimuzičkom grupom“ koja je nastala u Londonu 1975. i nestala u roku od dve godine, inicirajući pojavu pank supkulture i dovodeći do transformacije pop-rok muzike širom sveta. Studija Tragovi karmina predstavlja pank kao pokretač istorije intelektualne avangarde XX veka. Za Markusa pank je simbol same prirode XX veka.

Cena: 1.200 dinara
Izdavač: Gradac

Za baku: Fridine fijeste, Mari-Pjer Kole, Gvadalupe Rivera Marin

Da li je vaša baka A) virtuoz u kuhinji ili B) to je ne zanima uopšte, već voli da igra poker i zna da napravi jedino poparu?

11

Pronašli smo knjigu koja će se dopasti i baki A i baki B – a to je naslov Fridine fijeste. Tu se nalazi preko 100 recepata za jela koja je Frida volela da priprema, ilustracije tih recepata, kao i fotografije mrtvih priroda koje su inspirisane Fridinim slikama, koje će baka A obožavati. Pored toga, knjiga je i svojevrsna priča o burnom životu Fride Kalo i Dijega Rivijere, njihovim svađama i mirenjima, što će baka B s uzbuđenjem čitati. Sve ovo zajedno čini knjigu Fridine fijeste snažnom, uzbudljivom i inspirativnom – baš kakva je bila i Frida.

Cena: 1.700 dinara
Izdavač: Službeni glasnik

Za deku: Kratka istorija Beograda Milorada Pavića

Beograd je stariji od svakoga, zato se u njemu deke osećaju mladim.

5

Oni koji vole i poznaju ovaj grad ne poznaju ga na osnovu onoga što su u njemu videli ili dotakli. Njegov najveći i možda najlepši deo je onaj koji je iščezao netragom pa ga više nikada nećemo videti, fotografisati ili dodirnuti. Ali istoriji pripada i onaj njen nestali deo, koji se više nikada neće moći rekonstruisati, onaj deo istorije koji se nalazi u nama, a ne u svetu oko nas.

Darujući nam bogatstvo ilustrovanu Kratku istoriju Beograda, srpski pisac Milorad Pavić otkriva nam sve važne podatke, legende, svilenim nitima istkane priče o Beogradu, drevnom gradu na obalama rajske reke Ister, koji su Turci zvali Vrata ratova, a hrišćani Bedem hrišćanstva. Kroz ta vrata prohujali su Argonauti, Kelti, Rimljani, Vizantinci, Goti, Huni, Avari, Bugari, Ugri, krstaši i Turci i ostavili mnoge tragove svoje moći, svog besa i svojih kultura…

Cena: 1.600 dinara
Izdavač: Dereta

Za drugaricu: Moj muž Rumene Bužarovske

Deluje da se o ovoj knjizi najviše priča u poslednje vreme, pa ako već niste, popričajte o njoj i sa svojom drugaricom, uz kafu – naravno. Ili čašu vina, piva, viskija, šta god vam je draže.

6

Sve priče u ovoj briljantnoj zbirci ispripovedale su vrlo različite žene iz prvog lica, ali se te priče tiču koliko njih toliko i njihove okoline, odnosa s muževima, decom, roditeljima, kolegama i prijateljima. Zbog toga se radi o galeriji izuzetno upečatljivih i precizno profilisanih likova, o psihološkim ali i socijalnim portretima, s posebnom osetljivošću na patrijarhat. Jer, govoreći o svojim brakovima i muževima, ginekolozima, pesnicima, policajcima, govori se o profesijama i njihovim statusima, o odnosima moći – većina ženskih likova ipak je zasenjena i emotivno i socijalno zapuštena zbog prestiža njihovih muževa i njihovih profesija.

Sve to ispisano je u najboljem duhu američke kratke priče, najzahtevnijim načinom, jezikom običnih ljudi, mimo svake patetike, razorno i istinito.

Cena: 550 dinara
Izdavač: Booka

Za druga: Da li androidi sanjaju elektronske ovce Filipa K. Dika

Ako vaš ortak voli originalni film Blade Runner (a sigurni smo da ga obožava), onda je super ideja da mu poklonite knjigu po kojoj je snimljen. Ukoliko nema odnos prema filmu, šta god da uzmete od Filipa K. Dika, nećete pogrešiti.

2

Filip  K. Dik (1928–1982) bio je američki pisac čija dela većinom pripadaju žanru naučne fantastike. Dik istražuje filozofske, sociološke i političke teme u romanima u kojima dominiraju korporacije, autoritarne države i izmenjeno stanje svesti. U njegovim kasnijim radovima, Dikov tematski fokus pomera se na njegove lične preokupacije metafizikom i teologijom. Dobitnik je svih najvećih nagrada iz područja fantastike i važi za jednog od najvećih pisaca u ovoj oblasti, koji je izvršio nemerljiv uticaj na celokupan žanr.

Cena: 799 dinara
Izdavač: Kontrast