12.02.2017.

Posle 12 godina čekanja – Samurai Jack IS BACK!

Dunja Jovanović
Promo

I dalje ne verujem da je prošlo 12 godina otkad sam poslednji put gledala Jacka u lovu na Akua – gospodara tame!

Postoje neke stvari koje pustite na TV-u ili kompjuteru i molite se bogu da vas neko ne uhvati dok ih gledate. Za neke moje drugarice to su Kardashianke, za roditelje rijaliti program… Za mene je to Eurosong. Odmah menjam kanal uz izgovor „upalila sam to samo da bi se čuo neki zvuk u pozadini!“.

Crtani filmovi često dobijaju sličan tretman, što je šteta jer su ponekad deset puta pametniji od serija namenjenih isključivo odrasloj publici (u tu kategoriju spadaju saga Adventure Time, BoJack Horseman, Coward the Cowardly Dog, Futurama...).

Po mom mišljenju, najbolja animirana serija koja je ikada postojala jeste Samurai Jack. Ovaj crtać je dete Genndyja Tartakovskog – animatora, producenta, reditelja i scenariste još nekih legendarnih naslova poput Deksterove laboratorije ili Star Wars: Clone Wars mini-serije (jedine dobre priče vezane za Lukasove prikvele).

tumblr_o18aeszz5c1ucd2sdo1_400

Serija je zaradila dve Emmy nagrade tokom prikazivanja, a onda su je ugasili. Zašto – nikad nije rečeno. Nismo saznali da li je Jack pobedio Akua, i da – razmišljali smo o tome veoma dugo

Sećam se kada sam sa tatom vikende provodila ispred TV-a gledajući Cartoon Network na kom se prikazivao maraton Samurai Jack. I da se ne lažemo – nisam bila klinka, kada se poslednja sezona ove animirane serije prikazivala, a to je 2004, imala sam 17 godina. Dakle, tata, ja i Samurai Jack od 10 ujutru pa do negde dva po podne, zakucani ispred ekrana. I tako četiri puta mesečno, dok nisu ugasili crtać.

Serija Samurai Jack debi je imala 2001, a posle četiri sezone i 52 epizode, postaje gotovo kultna. Za one koji ne znaju – priča prati samuraja poznatog samo kao Jack, koji shvata da je zarobljen u dalekoj budućnosti. On pokušava da se vrati u svoje vreme tako što će pobediti svog neprijatelja – šejpšiftera (u nedostatku srpske reči!) Akua, koji je u podjednakoj meri grozan i simpatičan.

Priča funkcioniše jer je Jack, najstrejt karakter ikada – ispravni japanski samuraj, davao kontru ludačkom svetu u kom se našao. Serija je puna žanrova koji se jedino u ovoj varijanti savršeno slažu: steampunk, sci-fi, uz dozu supernaturalnog, vestern ikonografije i japanske istorije. Jednostavna priča – savršeno ispričana.

Nedavno sam na internetu naišla na stare epizode i, naravno, da sam ih pregledala opet. Samo sam se podsetila na to koliko je ova crtana serija genijalna. Moji favoriti su epizode: Jack protiv zombija, The Four Seasons of Death, sve sa Škotlanđaninom, i Jack vs Shinobi.

https://www.youtube.com/watch?v=rbygOq795bI

Svaka epizoda je drugačija i neverovatno kreativna. Sjajni likovi, inteligentan narativ, uzbudljive akcione sekvence i odlična animacija. Serija je zaradila dve Emmy nagrade tokom prikazivanja, a onda su je ugasili. Zašto – nikad nije rečeno. Nismo saznali da li je Jack pobedio Akua, i da – razmišljali smo o tome veoma dugo. Šuškalo se da će Genndy Tartakovsky, kreator serije, napraviti dugometražni film, ali se to nije dešavalo, a godine su prolazile. Tačno 12.

A onda je neko u cartoon univerzumu izgleda čuo naše molitve. Tako da sam ja i svi fanovi koje poznajem ili ne poznajem (i tata naravno) apsolutno oduševljeni što će se u martu 2017. emitovati peta sezona crtanog filma Samurai Jack.

Prema intervjuima sa Tartakovskim, poslednje poglavlje odvija se 50 godina nakon događaja u četvrtoj sezoni. U trejleru vidimo detalje borbi koje nas čekaju: tu je dobri stari Jack, sada bradat i zapušten, kako se suočava sa armijom ratnica naoružanih artiljerijom oružja iz budućnosti. Cela scena praćena je synthwave melodijama koje podsećaju na muziku iz igrica Hotline Miami.

Jedva čekam da se vratim u Jackovu tehno distopiju, taj savršeno nacrtani univerzum, i saznam da li se borba konačno završila. I u čiju korist.